2007. november 27., kedd

8 mikrostock weboldal - képeink értékesítéséhez és illusztrációk beszerzéréhez

Mi az a MicroStock?Ha fotóinkkal szeretnénk pénzt keresni, nagyjából két lehetőségünk van. Az első, hogy korlátozott számban nyomatokat, vagy magát a képet értékesítjük. A másik - ezt hívják mikrostocknak, hogy megpróbáljuk a képet olcsón minnél több példányban értékesíteni.

Egy ilyen - képek eleadásával foglalkozó - site általában letöltésenként 1-5$-t kér, aminek a felét harmadát kapja a fotós, attól függően, hogy a szerződése exluzív-e a site-tal. Bár a dolog könnyűnek tünhet, valójában ilyenkor több tízezer fotóssal versengünk és olyan képeket kell csinálni melyek a lehető legtöbb felhasználó igényét kielégítik és általában pozitív tartalmúak.

Íme néhány site, ahol szerencsét próbálhatunk:  • iStockphoto - Jelenleg a Gettyimages birtokában van, mely az egyik legjobban menő on-line képügynökség.


  • Shutterstock - A másik nagyon híres és látogatott stock fotó site.


  • Stockxpert - A magyar sxc.hu, ingyenes stockfotó oldal fizetős változata.Érdemes még megnézni a BigStockPhoto a Fotolia, a Snapvillage, a Dreamstime és a 123 Royalty Free oldalait is.

2007. november 26., hétfő

Olcsó világítás modell fotózáshoz

A következő videón látható házi fotóstúdió installáció elegendő fényt biztosít ISO 100-as érzékenység és 3.5-es blendenyílás használata mellett. Házi stúdiónk hozzávalói:

  • 2db állvány

  • 2db fénycső armatúra

  • 4db fénycsőA fehéregyensúly jobb beállíthatósága miatt ha tudunk válasszunk un. daylight balanced fényforrást.

2007. november 24., szombat

A városi mocsok átértelmezése - UrbanDirty

Az UrbanDirty egy ingyenes stockfotó oldal melynek érdekessége, hogy olyan dolgokról készítenek szép felvételeket melyeket az ember csúnyának tart. Elgondolkodtató, hogy egy rozsdálló, máló festékű ajtó részletét is le lehet fotózni, úgy, hogy az szép legyen.

2007. november 20., kedd

JR-Phography - Julien Roumagnac képei

Julien Roumagnac egy Canadában élő Francia fotós. Fotoblogját nem csak a képek, hanem az ügyes webes megoldások miatt is érdemes megnézni.

2007. november 19., hétfő

Bőrhibák eltüntetése javítóecset használatával - GIMP 2.4

Az alanti videó a javítóecset (Healing Brush) használatát mutatja be. Segítségével sokkal egyszerűbben tüntethetők el pattanások és egyéb bőrhibák, mint a klónozó eszköz használatával. Ez az eszköz természetesen a Photoshop eszköztárában is megtalálható, ezért a videó megtekintése nem GIMP felhasználóknak is ajánlott.

2007. november 15., csütörtök

Tippek Canon kitobjektív használatához

A híresztelések ellenében a Canon tükörreflexes kamerákhoz adott EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 kitobjektív korántsem olyan rossz optikai minőségű, mint az a 20.000Ft-os árából következne. Igaz, hogy - állítólag - a paraméterekben elég nagy szórást mutatnak, ezért elég sokat számít, hogy megfelelő darabot fogunk-e ki, de egy kis odafigyeléssel egy professzionális (tízszer annyiba kerülő) objektívvel összemérhető képeket készíthetünk vele. Legalábbis a profi objektívvel készült kép nem lesz egy nagyságrenddel szebb :-)

Lássuk a tippeket:

Az első, hogy 18mm-es állásnál a megfelelő felbontóképesség eléréséhez F8-as vagy F11-es rekeszt használjunk, ez a kromatikus aberrációt is csökkenti kis mértékben. Az ennél kisebb blendenyilásnál a kép közepe lesz kevésbé éles, míg a nagyobbaknál a kép szélek felbontása csökken erőteljesen.

A második, hogy az optika hordótorzítása 24-28mm körül észrevehetetlenné csökken és a 20mm-35mm-es tartományban már F4-es rekesz mellett is megfelelő a kép szélek felbontása, vagyis ebben a tartományban gyakorlatilag bármilyen beállítással fotózhatunk. Ez azért is örvendetes, mert APC-C szenzor méret mellett az emberi látásnak megfelelő gyújtótávolság kb. 30mm. (A filmes vázakon ezért voltak az 50mm körüli gyújtótávolságú fix objektívek elterjedve.)

Összefoglalva tehát, azt láthatjuk, hogy mivel egy olcsó objektívről van szó természetesen az optikai tulajdonságai nem annyira állandók mint egy professzionális darabnak, ezért némiképp több odafigyelést igényel a kép készítése során. Törekedjünk tehát minnél kisebb blendenyílással dolgozni és próbáljuk meg a látószöget is úgy megválasztani, hogy legalább 24mm-nek megfelelő legyen.

2007. november 14., szerda

Variációk egy témára

A Kőbányai Fotoklub honlapján teljesen véletlenül bukkantam Dobos Szilveszter képére a Boráros téri lebontott házról, amely januárban az említett fotóklub legjobb képe lett.Mivel nekem is van egy - teljesen más hangulatú - képem az inverz házról eszembe jutott, hogy milyen érdekes, hogy ugyanazt a témát mennyire másképp dolgozzák fel egyes emberek.Ha valakinek van még a helyszínről képe, kérem kommentezze be és egyszer majd eredményt hirdetünk :-)

2007. november 4., vasárnap

Ha valaki tud valamit a retusálásról...

Christophe Huet biztos tud valamit arról, hogyan lehet egy képet úgy manipulálni, hogy az eredmény a maga valószerűtlenségében is valószerű legyen. És ha ez nem volna elég weblapján be is avat abba, hogy hogyan készültek az egyes képek.

2007. november 3., szombat

Az egyik legjobban kereső stock fotós

Állítólag - bár nem tudom hogyan mérik - Yuri Arcurs dán stockfotós az egyik legnépszerűbb ebben a műfajban. Érdemes megnézegetni a képeit és elgondolkodni, mi lehet a titok nyitja. Az angolul tudók el is olvashatják Arcurs úr 8 tippjét a stockfotók készítésével kapcsolatban.