2007. december 31., hétfő

Beépített vaku fényterelő fél perc alatt ingyen

Mit tegyünk ha épp csak a gép van velünk és néhány fotót akarunk készíteni egy partin. Az ugye mindenki tudja, hogy a beépített vaku használata erős árnyékot eredményez, tehát derítenünk kell valahogy. Ilyenkor az a megoldás, hogy ismerkedni kell - ha már úgyis partiban vagyunk. Egészen addig míg nem szerzünk egy névjegykártyát. Erre lesz ugyanis szükségünk a derítő elkészítéséhez.

Innentől kezdve némi kreativitásra lesz szükségünk, ugyanis a fényterelő rögzítése géptípusonként változik. Canon 300D esetén a következő módszer a célravezető:

Hajtsuk be a névjegykártya végét háromszög alakban, hasonlóan egy papírrepülő készítésének első lépéséhez, de hagyjunk egy kb. másfél centiméteres rést a két fül között, majd hajtsuk fel névjegykártya másik felét merőlegesen. A háromszög alakú részt csúsztassuk a beépített vaku résébe.

A másik módszer, ha ejtünk két bemetszést a névjegyen, hogy a beépített vaku két kis fém kidobó szerkezetén át tudjuk csúsztatni. Ha ügyesek vagyunk a névjegykártya végét be tudjuk csúsztatni a vakupapucs alá, így stabilan fog állni később is.Mindkét esetben úgy igazítsuk el a névjegyet, hogy nagyjából 45 fokos szögben álljon. És semmiképp se felejtsük el gépen beállítani 2Fe túlexponálást, mert a névjegy elterel egy csomó fényt amivel az automatika nem számol.

Eladó fényképezőgép

Eladó egy távmérős Leica M3 nagyon kevés, gyakorlatilag 0 expozicióval, második tulajdonostól. Akár az új :-)Az első tulajdonos a Leica muzeum volt.

2007. december 29., szombat

Adobe Photoshop Lightroom informicióforrások

Ha elakadnánk az Adobe Photoshop Lightroom használata közben a következő források lehetnek a segítségünkre a tovahaladásban:

Official Lightroom User Guide (.pdf) - A felhasználói útmutató
Lightroom Getting Started Guide (.pdf) - Hogyan kezdjünk hozzá útmutató
Adobe Design Center - Az Adobe Lightroommal foglalkozó oldalai
Lightroom Journal - Az Adobe Photoshop Lightroom készítőinek blogja
Lightroom News - Alapvető információk a program használatával kapcsolatban
Lightroom Killer Tips - Tippek, videók, galériák
Photo Presets with One-Click WOW! - Több mint 80 ingyenes beállítás és bemutató videó Jack Davistől.
Inside Lightroom - Lightroom előhívási beállítások
RawWorkflow.com - Michael Tapes bemutató videói
Layers Magazine - Munkafolyamat bemutaók, videók

Raw Therapee - Magyar fejlesztésű multiplatform RAW konverter

A RAW Therapee - melyet Horváth Gábor jegyez - egy Windows és LINUX alatt is működő a dcraw-ra épülő RAW konverter alkalmazás. Több száz fényképezőgép RAW formátumát ismeri és bélyegképek formájában képes a könyvtár tartalmát is megjeleníteni. Tudása nagyjából megegyezik a Canon Digital Photo Professional nevű programjáéval.

A legmagasabb összeg amit fotóért adtak

A legtöbb pénzt - már ami a fotókat illeti - Andreas Gursky 99 Cent II Diptych című képéért adtak egy Sotheby árverásen, amely összeg cirka fél milliárd forint volt. Csupán adalákként a képből elkelt egy éven belül még két nyomat - összesen - hasonló összegért.

Aki szeretne a művészről többet megtudni, megteheti a Goethe intézet honlapján. Itt pedig a kép, mely eredetiben 159,4 x 277 cm.

2007. december 28., péntek

Ünnepi fotóblog ajánló - 5 fotóblog amit nem kellene kihagyni

Elmúlt a karácsony közeledik az új év, aki nem dolgozik nézegessen fotóblogokat. Az első ajánlat a What the heck Journal.A második az érdekes című kwerfeldein photography. A kép címe fejlövés.A harmadik a sorban Daily Walks.A negyedik a Photorama. Golf, autók, portrék.És végül, de nem utolsó sorban néhány szemet gyönyörködtető kép a Maldív szigetekről, Shazeen Samad jóvoltából.Boldog új évet, ha addíg nem találkoznánk :-)

2007. december 21., péntek

Az év képe II.

Közeledik az év vége, szaporodnak az év képe jellegű összeállítások. Most a Reuters hírügynökség képei közül nézhetünk meg egy összeállítást. A hírügynökség több ezer fotó közül választotta ki a legjobbakat.

2007. december 19., szerda

Sikeres stock fotók készítésének titkai

Az ember azt gondolná, hogy sikeres stockfotóssá válni végtelenül egyszerű. Csak képeket kell feltölteni egy stockfotó oldalra és várni, hogy dől a lé. Ebben a mondatban a várni a kulcsszó.

Ron Chapple - aki 30 éve fotózik és stockfotók készítésére specializálódott - szerint:

Egy igényes kép elkészítése akár ezer dollárba is kerülhet... Összeségében a cél az, hogy az első két év bevételei finanszírozzák az elkészítés költségeit, a további három év eladásai pedig a profitot hozzák... Belefogni a stockfotózásba több éves elköteleződést jelent.


Ezen felül szükség lesz pontos tervezésre, a divat irányzatok figyelésére. Érdemes például a keresztény ünnepek előtt legalább egy hónappal, husvéti, mindenszenteki vagy karácsonyi témákkal, az évszakra jellemző képekkel megjelenni. Sikeres stockfotó készítése egyszerűnek hangzik, Ron szerint:

Ez talán túl egyszerűnek hangzik, de a vidám, színes, egyszerű képeket lehet a legtöbb példányban eladni. Hagyjunk sok helyet a felitatoknak és rengeteg vágási lehetőséget.


Ez a fotó néhány hónap alatt több mint 300 példányban kelt el.

2007. december 18., kedd

Az év képe

A Picture of the Year International weblapján található képeket, számos kategóriában, neves szakmai zsűri értékelése alapján válogatják ki. Érdemes körülnézni.

2007. december 11., kedd

GIMP és a COMPIZ ablakkezelő együttműködése (LINUX)

Egyszer régen egy barátomnak megmutattam az Enlightenment nevű linuxos ablakkezelőt és azt mondta:

Ebben több üveggyöngy van mint a Windowsban.

Azóta rendkívül sokat fejlődött a tudomány és létezik egy OpenGL alapú linuxos ablakkezelő, mely a compiz névre hallgat. Ennek a csillivilli ablakkezelőnek és a GIMPnek együttműködését mutatja be ez a videó.

2007. december 6., csütörtök

Képmegosztó oldalak - Majdnem teljes lista

Képmegosztó oldalaknak hívják azokat a website-okat, amelyeken fényképeinket publikálhatjuk. Legtöbbször a képeket albumokba rendezhetjük és ezek az oldalak legtöbbször különféle közösségépítő szolgáltatásokat is nyújtanak, mint például lehetőség van a képekhez véleményeket és értékeléseket hozzáfűzni.


Nemzetközi oldalak:
Webshots Ingyenes és fizetős verzió. Az ingyenes verzióban nem használhatunk néhány szolgáltatást és reklámokat is kell néznünk.
Photobucket Ingyenes tárhely cserébe rengeteg reklám.
Fotki Ingyenes tárhely és alap kereső. A nyomtatás szolgáltatás igénybe vételéért fizetni kell.
Twango A Nokia által tulajdonolt ingyenes tárhely. A nyomtatás szolgáltatás igénybe vételéért szintén fizetni kell.
DropShots Nem kereshető. Az ingyenes verzió 500 automatikusan átméretezett képet tárol. A fizetős verzióban végtelen tárhely vehető igénybe tetszőleges méretű fotóknak.
Shutterfly Nem kereshető, tetszőleges mennyiségű kép tárolása ingyenes. Fizetős nyomtatási szolgáltatás.
Snapfish Nem kereshető, ingyenes tetszőleges méretű tárhely. Nyomtatási szolgáltatás.
PhotoBox Nyomtatási szolgáltatás, ingyenes tetszőleges mennyiségű tárhely. Publikus és privát fotómegosztás. A publikus fotók nem kereshetők, de böngészhetők.
Kodak EasyShare Gallery Éves díj fejében tetszőleges mennyiségű tárhely.
dotPhoto Nyomtatási szolgáltatás, ingyenes tetszőleges mennyiségű tárhely. Publikus és privát fotómegosztás.
SmugMug Reklámmentes. Tetszőleges számú fotót feltölthetünk. Testreszabható galáriákba rendezhetjük fotóinkat. Mindenki számára kereshető.
Flickr Az egyik legismertebb fotómegosztó site. Személyes és publikus fotók megosztása, szofisztikált (licencelés, térképes és idő szerinti kereséssel). Ingyenes alap és fizetős prémium verzió.
23 Photo Sharing Személyes és publikus fotómegosztás tag, csoport és felhasználó alapú kereséssel. Ingyenes alap és fizetős prémium verzió.
Picasa Web Albums Személyes és publikus fotómegosztás. Tagok és felhasználók szerinti böngészés, alap kereső. Ingyenes alapverzió fizetős tárhely bővítéssel.
Woophy Térkép alapú fotómegosztó oldal, hely, kulcsszó és dátum alapú keresővel. Ingyenes de átméretezi a képeket.
Zooomr A másik nagyon népszerű site. Személyes és publikus fotómegosztás. Tagok és felhasználók szerinti böngészés, alap kereső. Ingyenes reklámos és fizetős reklám mentes verzió.

Magyar oldalak:
Indafotó Az index tulajdonában levő fotómegosztó site. Tag alapú böngészés, alap keresés.
Fotózz.hu A pixinfo.hu képmegosztó oldala. Felhasználók és kategóriák szerinti böngészés.

A lista természetesen nem teljes, kiegészítéseket megjegyzésben szeretettel várok.

2007. december 4., kedd

Sajátos hangvételű kereskedelmi képek - Alberto Oviedo


Alberto Oviedo egy kubai menekült család sarja, aki Kolumbiában nevelkedett és jelnleg az Egyesült Államokban él. Képei sajátos színvilágú és témájú alkotások.

2007. december 3., hétfő

Hogy fogjuk három év múlva megtalálni azt a képet? - Képek kulcsszavazása

Van egy rendkívül fontos része a fotózásnak, az amikor meg kellene találni egy képet, amit tavaly előtt csináltam, de nem tudom, hogy hol és mikor csak arra emlékszem, hogy valami gördeszkás srác volt rajta, talán a Hősök terén. Ilyen esetben jól jön, hogy a legtöbb fénykép rendező szoftver (iPhoto, Picasa, Adobe Photoshop Lightroom, stb) lehetőséget ad felhasználójának arra, hogy a képekhez kulcsszavakat (keyword vagy tag) rendeljen. Valójában az, hogy csillagokkal is megjelölhetjük képeinket szintén egy ilyen szűrőfeltétel, csak a felhasználói felülete más. Ezáltal később lehetőségünk van egy bizonyos képet visszakeresni. Ehhez azonban jól kell tudni használni a kulcsszavakat.

Az első szabály, hogy mindig kulcsszavazzunk. Már kevés jól felrakott tag is kizárja a visszakeresésnél a képek nagy részét, vagyis sok időt spórol, nem kell végignéznünk az összes képet.

A második szabály, hogy gondoljunk arra, hogy más, mi alapján keresné azt a képet, mert két-három év múlva nem fogunk emlékezni arra, hogy milyen kulcsszavakat tettünk fel a képre. Érdemes néhány alapvető kategóriába mindenképp besorolni a képet, mint tájkép, portré (akár táma akár tájolás szerint:), majd néhány máshol nem vagy ritkán használt taggel is ellátni, legyen az akár egy meghatározó szín, vagy forma, amire később valószínűleg emlékezni fogunk. Érdemes a modelleket is megnevezni, hiszen az majdnem biztosan tudni fogjuk, hogy ki volt a képen.

A harmadik szabály, hogy a kulcsszavazás mindig azonnal a letöltés után, az utómunkák előtt csináljuk meg, mert ha elmarad, sohase fogjuk megcsinálni rendesen. Ötezer képet lehetetlen metaadatokkal ellátni, vagy inkább úgy mondanám nem lesz annyi időnk egyszerre soha.

Lássunk egy példát, hogy is megy ez a gyakorlatban:Ez egy TÁJKÉP, amely ZEMPLÉN megyében FÓNY község mellett készült NAPNYUGTA-kor. A képen látható egy csomó GABONA, leginkább BÚZA meg egy kis HEGY. Az egész kép leginkább NARANCS és KÉK. Meg is vannak a kulcsszavak első körben. Ezek alapján remélhetőleg könnyebben megtaláljuk majd.

Ez a tudás akkor fog igazán jól jönni, amikor egy mikrostock oldalra kell feltölteni a képet és elérni, hogy minnél többen találják meg. De ez már egy másik történet...

Adobe Photoshop Lightroom billentyű parancsok

Néhány egyszerűen megjegyezhető billentyűkombináció sokban növelheti produktivitásunkat. Nézzük a legfontosabbakat Adobe Photoshop Lightroom esetén:

  • 0-5 A csillagozást állíthatjuk vele - nyilván - nulla és öt csillag között.

  • P, U és X a zászlócskák beállíttására szolgál. P (Picked) beállítja a zászlót, ha kiválasztottnak szeretnénk megjelölni a fotót, az X (Reject) a képet elvetésre és U (Remove) letörli a jelzést. Később ezekra a zászlókra egy kattntással szűrhetünk.

  • Tab Ki és bekapcsolja az oldalsó panelokat.

  • L (Light) a világítást állítja, sötétített és fekete módba.

  • G-vel (Grid) visszatérhetünk a bélyegképes módba.

  • E-vel (Loupe) a nagyító módot választhatjuk ki, vagyis ilyenkor a kijelölt képet látjuk nagyban.

  • ~ kapcsoló a nagyító és bélyegképes mód között.

2007. december 1., szombat

Módszerek a fehéregyensúly utólagos beállításához

Ahhoz, hogy utólagosan a kép sérülése nélkül tudjuk fehéregyensúlyt állítani mindednképpen RAW képeket kell készítenünk. Természetesen egy JPG kép esetén is lehetséges a fehéregyensúly utólagos módosítása, de ez mindenképpen minőségromlást fog előidézni a képen.

KelvinAmennyiben ismerjük a fényforrás színhőmérsékletét kedvenc RAW konverterünkben beállíthatjuk a kívánt értéket. Ezt azonban nagyon ritkán, csak kivételesen profi körülmények között - stúdióban, vagy direkt napfényben - tudhatjuk, ezért ezt a módszert alkalmazzuk legkevésbé.

Szemcseppentő


A legtöbb képszerkesztő program képes a fehéregyensúly beállítására, egy olyan eszköz segítségével, melynek mutatni kell a képen egy olyan pontot ami szürke színű volt eredetileg. Ilyenkor a szoftver megnézi, hogy az egyes színkomponensek hogy viszonyulnak egymáshoz és az összes képponton elvégzi a neutrális színhatáshoz szükséges transzformációkat. (A régebbi Adobe Photoshop Elements esetén a Adjust > Adjust > Color Color Cast menüpont alatt található, míg az Adobe Photoshop Lightroom vagy a Digital Photo Professional alatt először ki kell választani a white balance legördülő listából a Custom opciót és utána használhatjuk a szemcseppentő eszközt.)

A profibb szoftverek lehetőséget adnak arra is, hogy egy eredetileg fehér, egy középszürke és egy fekete pontot jelöljünk ki a képen és így valamivel jobb interpolációt biztosítanak. (Adobe Photoshop és GIMP esetén is a Levels ablakon találjuk meg a három szemcseppentőt.)

Mivel azonban a valóságban középszürke pont kiválasztása elég nehézkes emlékezetből, van egy egyszerű módszer ahogy könnyebbé tudjuk tenni.

Szürke tesztábra


Ha műteremben fotózunk a legjobb megoldás, beszerzünk egy olyan tesztábrát, amelyen egy fehér, egy középszürke és egy fekete kocka van az első képen a modell kezében, vagy a fotózandó tárgy elé tesszük és azt fotózzuk le. Amennyiben a megvilágítás nem változik, az ezen a képen beállított fehéregyensúlyt az összes képre alkalmazni tudjuk.