2008. február 24., vasárnap

Szemek fehérítése GIMP segítségével

Bár a címben a GIMP szerepel, következőkben leírt módszer teljesen azonos módon használható Adobe Photoshop esetén is.

2008. február 22., péntek

Színterek közötti konverziós metódusok

Sajnos, mivel az egyes eszközök nem ugyanazt a színteret (gamut) tudják megjeleníteni, bizonyos esetekben lehetésges, hogy egy-egy képernyőn látható színt nem tudunk kinyomtatni. Ilyenkor - legalábbis fotók esetén - két választásunk van, hogy hogyan akarjuk a színtereket egymásba konvertálni.Relative colormetric


Ez a módszer egyszerűen megkeresi a gamuton kívüli (a céleszközön nem megjeleníthető) színekhez legközelebb eső megjeleníthető színt, a gamuton belülieket változatlanul hagyja. Ennek hatására a kép nagy részének színe azonos marad, csak néhány árnyalat fog megváltozni, kis mértékben. Kevés gammuton kívüli szín esetén érdemes használni.

Receptual


Ez a metódus úgy alakítja át a képet, hogy a gamuton kívüli színeket a gamuton belülire hozza úgy, hogy az eredeti színeket is konvertálva (nagyjából szítelítettségét csökkentve) a színek közötti arányok állandóak maradnak. A módszer hatására a kép kicsit sötétebb, deszeturáltabb lesz. Akkor érdemes használni, ha sok a gamuton kívüli szín van a képen.

2008. február 18., hétfő

Letölthető alapbeállítások (presetek) Adobe Photoshop Lightroomhoz

Az Adobe Photoshop Lightroom lehetővé teszi a felhasználónak, hogy az egyes képeken végzett beállításokat un. presetek formájában elmentsék és megosszák egymással. Ebben az írásban összegyűjtöttem néhány olyan oldalt, ahol ilyen preseteket kínálnak:

2008. február 17., vasárnap

Objektív (és szubjektív) tesztek - hasznos weboldalak

Mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket nem árt kicsit körbenézni, hogy a kiválasztott eszköz - jelen esetben objektív - milyen paraméterekkel bír és mik a felhasználók tapasztalatai vele kapcsolatban. Lássuk, hogy hol érdemes utánanézni a dolgoknak.

Magyar oldalak


A fototipp review oldalain a felhasználókból álló közösség mond véleményt az egyes kamerákról és objektívekről.A Pleiades galériák oldal inkább szubjektív véleményeket közöl néhány objektívről.

Angol nyelvű oldalak


FredMiranda oldalai a fototippet idézik (esetleg fordítva?), felhasználói véleményekből tájékozódhatunk az eszköz minőségéről.A the-digital-picture.com komoly méréseken alapuló teszteket közöl - főleg Canon - bajonettes professzionális objektívekről. Érdekessége, hogy összehasonlíthatjuk vele a különböző objektívekkel készült tesztképeket különböző fókusztávolságok és blendenyílások mellett.A dpreview nevű londoni illetőségű website is indított a napokban objektív tesztekkel kapcsolatos rovatot.

2008. február 16., szombat

Káló Péter fotográfus képes naplója

Káló Péter képeit sajátos látásmód jellemzi. Külön ajánlom mindenki figyelmébe a képpárokat.

RAW előhívás - mit csinálnak a csúszkák

Egy RAW kép előhívásakor számtalan - na jó legyen számos - különböző nevű csúszkával találkozhatunk. Ezeket fogjuk most sorra venni és megnézni, hogy milyen hatással vannak a képre.

2008. február 12., kedd

Az első színes fényképek

Az első - általunk ismert - színes fényképet James Clerk Maxwell készítette 1861-ben. (Az Ő nevét viselik többek között az elektromágneses teret leíró egyenletek is.) Maxwell három fényképet készített különböző színű vegyi anyagokon keresztül. A kép színhelyességével azért vannak problémák, mert abban az időben nem ismertek olyan fényérnyékeny anyagot ami a vörös fényre kellően érzékeny lett volna.Egy másik eljárással kísérletezett a francia Louis Ducos du Hauron 1877-ben, aki cián, sárga és vörös színekből keverte ki ezt a képet. Ezek a rétegek jól látszanak a kép szélén.

2008. február 11., hétfő

World Press Photo 2008 - díjazott képek

A World Press Photo idei győztesei között két kategóriában is vannak magyar fotósok. Az általános hírek kategóriában Gárdi Balázs első, míg a kortárs közügyek kategóriában Szigerváry Zsolt második helyet ért el.