2008. április 28., hétfő

Szolgálati közlemény

Elnézést, de csúszom a kézirattal és a kiadó megöl, plusz van egy másik határidős melóm is, úgyhogy most ki ideig csend lesz... Addig is legyetek jók.

2008. április 20., vasárnap

Legó és az való világ

Valahol egyszer azt olvastam, hogy a fotós fejlődésének egyik alapja, ha lefényképez néhány híres képet, amit eredetileg Rembrant, Kertész vagy más híres művész készített. Mike Stimpson kicsit tovább gondolhatta ezt a dolgot, mert Legoból rekonstruálja a híres képeket.2008. április 18., péntek

Rendhagyó Indafotóséta a Critical Mass-en

Vasárnap ismét fotóséta lesz az indafotó szervezésében, most biciklistákat lehet fényképezni a Critical Mass-en. Én nem tudok, de ti menjetek.

2008. április 17., csütörtök

Lyukkamera papírból

Ha sok időnk van, vagy unjuk a digitális cuccainkat, javaslom töltsünk le egy PDF lyukkamerát, állítsuk össze, vegyünk filmet és uccu neki.Ha valaki kevésbé feltűnőt akar, válassza ezt.És ha már úgyis elől van az olló meg a ragasztó, készíthetsz napellenzőt is az objektívedhez.

2008. április 16., szerda

qGallery - Ingyenes iPhoto szerű webes képgaléria

A qGallery egy Prototype javascript keretrendszerre épülő ingyenes képgaléria alkalmazás. A program felhasználói felülete az iPhoto 08-at idézi. A főképernyőn a képek felett az egeret mozgatva megtekinthető a galériában található képek bélyegméretű változata. A galérián belül a felhasználó - az iPotohoz hasonlóan beállíthatja a bélyegképek méretét egy csúszka segítségével.

A program jelenlegi változata magán célú felhasználásra ingyenes, az üzleti célú felhasználás nem szabályozott, azt a végleges verzió elkészültekor fogja az alkotó eldönteni.

2008. április 15., kedd

Sony World Photography Awards 2008

A döntés 2008 április 21 és 25 között fog megszületni profi és amatőr kategórában. Képeket addig is itt lehet nézegetni.

2008. április 9., szerda

Gimp testreszabása Mac OS X alatt

Bár a GIMP egy nagy tudású szabad (ingyenes) képszerkesztő program, Mac OS X alatt van egy pár idegesítő tulajdosága. Ez főleg abból adódik, hogy Windowsra elkészítették a GTK (ez a GIMP felhasználói felületéért felelős program) natív változatát addig Mac OS X-hez nincs ilyen. Ezért a GIMP futtatásához szükség van az X11 nevű albakozó programra.

Akinek még nincs meg és szeretné kipróbálni a GIMP-et a Mac OS X verziót letöltheti innen.

Hogyan csenjünk színeket?

A Mac felhasználók bizonyára ismerik a DigitalColor Meter nevű programot, melynek segítségével a képernyő tetszőleges pontjának színét megmérhetjük Aki nem ismerné az Applications :: Utilities könyvtárban megtalálja.A Photoshop felhasználóknak van egy egyszerűbb módja is a színek elcsenésének. Csak váltsunk a szemcseppentő eszközre (I billentyű) nyomjuk le az egér gombját és tartsuk lenyomva. Így nem csak a Photoshop ablakában hanem azon kívül is használhatjuk a szemcseppentőt.

2008. április 8., kedd

F7 - Baromi jó fekete fehér fotók

Hogy mitől lesz jó egy fekete fehér fotó? Szerintem attól, hogy nem hiányzik róla a szín. Fényekkel és árnyékokkal meséli el kép a történetét. Ma egy olyan fotóblogot ajánlok figyelmetekbe, ami teljesíti ezt a kritériumot. Nézzétek az F7-et.

2008. április 7., hétfő

Variációk egy témára - A villa

Tegnap ervin fotóblogján akadtam erre a képre és azonnal André Kertész La Fourchette c. képe jutott az eszembe róla. Aztán egy kicsit nézegettem, hogy mit lehet találni villa témában. Következzenek tehát a képek.

Ervin villája
Kertész villája
Egyéb fotók

Hangvilla
Székek2008. április 5., szombat

Haj átszínezése Adobe Photoshop segítségével

A szem és a fogak átszínezéséről már tettem említést, bizonnyal sokakban felmerül, hogy mi van abban az esetben, ha egy olyan területen szeretnénk megváltoztatni a színeket amire gyakorlatilag lehetetlen kijelölést tenni. A haj átszínezése ilyen. Gyakorlatilag nem létezik olyan eszköz, amely segítségével csak a hajat ki tudnánk jelölni.

Ezért az előző cikkekben leírt módszerek nem járhatóak, egy jóval pepecselősebb módszerrel kell beérnünk. A következő videón bemutatott eljárása un. rétegekmaszkok tulajdonságára épül. Sok eseten használhatjuk ezt a trükköt, amikor ki szeretnénk egy képrészletet cserélni. Ami a maszkon fehér az a rész átlátszik ami fekete az nem. Így "csak" ki kell festeni fehér ecsettel vagy festékszóróval azt részt amit a felső maszkból látni szeretnénk.

Fontosabb réteg összhatás módok magyarázata - Blending modes

Azok a képszerkesztő programok, amelyek képesek rétegek (layer) kezelésére, majdnem mind tartalmaznak matematikai algoritmusokat a két egymás felett lévő réteg vizuális összekapcsolására. Azt, hogy az egymás felett lévő pixelek hogyan hatnak egymásra attól függ, hogy melyik módot választjuk. A Photoshop és a GIMP esetén a a fontosabb módszerek demonstrálásához egy kép egyik felére fekete-fehér színátmenetet tettem egy új rétegbe és ennek az összhatásmódjait változtattam. A réteg átlátszósága minden esetben 50% volt.

Normal - Normál


A normál összhatásmódban a két réteg képpontjai nem hatnak egymásra, egyszerűen egymás fölé kerülnek. Ebben a módban a 100% átlátszóság esetén a réteg eltekerja az alatta levőket.Darken - Sötétítés


Az egyes csatornák színinformációi alapján az alapszínből vagy a keverőszínből – amelyik sötétebb – lesz a kikevert szín. A mód a keverőszínnél világosabb képpontokat lecseréli, az annál sötétebb képpontokat pedig változatlanul hagyja.Multiply - Szendvicspozitív


Az egyes csatornák színinformációi alapján az alapszínt megszorozza a keverőszínnel. A kikevert szín mindig sötétebb lesz. Ha egy színt a fekete színnel szoroz meg, az eredmény mindig fekete lesz. Fehérrel való szorzás esetén a szín változatlan marad.Color burn - Színégetés


Az egyes csatornák színinformációi alapján az alapszínt oly módon sötétíti, hogy az a kontraszt növelésével tükrözze a keverőszínt. A fehér színnel való keverés nem okoz változást.Lighten - Világosítás


Az egyes csatornák színinformációi alapján az alapszín vagy a keverőszín – amelyik világosabb – lesz a kikevert szín. A mód a keverőszínnél sötétebb képpontokat lecseréli, az annál világosabb képpontokat pedig változatlanul hagyja.Screen - Szendvicsnegatív


Az egyes csatornák színinformációi alapján összeszorozza a keverőszín és az alapszín negatívját. A kikevert szín mindig világosabb lesz. Ha a Szendvicsnegatív módhoz a fekete színt használja, a szín változatlan marad. Ha a módhoz a fehér színt használja, az eredmény szintén fehér lesz.


Color Dodge - Színfakítás


Az egyes csatornák színinformációi alapján az alapszínt oly módon világosítja, hogy az a kontraszt csökkentésével tükrözze a keverőszínt. A feketével való keverésnek nincs hatása.


Overlay - Átfedés


Az alapszíntől függően Szendvicspozitív vagy Szendvicsnegatív módban jeleníti meg a színeket. A mintázatok vagy színek az alapszín kiemeléseit és árnyékait megőrizve átfedik a meglévő képpontokat. Az alapszínt a program nem cseréli le, hanem összekeveri a keverőszínnel oly módon, hogy az tükrözze az eredeti szín világosságát vagy sötétségét.

2008. április 4., péntek

fotonlog.hu újdonságok

Itt volt az ideje egy kis megújulásnak, úgyhogy megreszeltem kicsit a design-t és beállítottam, hogy a bejegyzések teljes szövegű feedet adjanak ki magukból, mivel ez a köz akarata.

Tessék feliratkozni az RSS vagy az ATOM feedre.

Minden megjegyzést szívesen veszek, akár a tartalommal akár a formával kapcsoltaban.

2008. április 2., szerda

Adobe Lightroom 2 publikus béta

Az Adobe Lightroom nyilvános béta letölthető az adobe weboldaláról. Újdonságok:
  • Dinamikus kollekciók (az iPhotoban 3 éve megtalálható metaadat alapú gyűjtemények létrehozásának lehetősége. Így automatikusan összegyűjthetjük pl. az 5 csillagos képeinket egy kollekcióba.)
  • Retus ecset, lokális expozíció korrekció, fényesség, színtelítettség és színeltoláshoz
  • Két monitor támogatása
  • Javított nyomtatási funkciók
  • 64 bites támogatás
A béta 2008 augusztusában jár le, addig tesztelhető.