2008. december 29., hétfő

2008 képekben (UPDATE)

A boston.com három részes válogatást közöl az év fotóiról. A tegnapi adag itt, a mai itt, a holnapi meg mint azóta kiderült itt :-) Kellemes nézegetést!

2008. december 19., péntek

Holnap is meglesznek a fotóid?

Három dolog biztos az életben: adó, halál, adatvesztés. Szerinted most melyik volt? (Felhasználóbarát Windows hibaüzenet)

Így karácsony előtt, a szokásos éves archiválás idején, amíg a DVD-k pörkölődnek gondoltam leírom, hogy lehet többé kevésbé biztonságosan tárolni digitális fotóinkat. Sajnos egy két képem már veszett el, így kialakítottam magamnak egy többé kevésbe biztonságos tárolási módszert ami nem kerül milliókba.

Alapszabályok


Tároljuk az adatokat redundánsan, vagyis minden adatról készítsünk több (esetleg többféle) mentést. Merevlemezek esetén használjunk RAID-et esetleg két példányt ugyanazokkal az adatokkal, amely minden adatot több merevlemezen tárol fizikailag, így ha bármelyik merevlemez elromlik a többi tartalma alapján visszaállíthatók az adatok.

Az eszközöket amin az adataink vannak, egymástól fizikailag is eltérő helyen tároljuk, hiszen ha leég a házunk, hiába van több biztonsági mentésünk is az adatokról, egyszerre megsemmisülhet mind. Ezzel szemben, ha egy példányt a nagymamánál tarunk (vagy egy szerveren valahol egy szerverteremben) nagyon valószínűtlen, hogy egyszerre tönkremennének. Ha a szervert választjuk a nagyi helyett, akkor nézzünk utána, mert léteznek netes backup megoldások is, ezek általában bizonyos adat mennyiségig ingyenesek az ennél többért fizetnünk kell. A mozy esetén például havi 5 dollárért bármekkora tárhelyet kapunk.

Terepen


Az első lehetséges adatvesztési pont mindjárt a terepen vár bennünket. Én egyszerűen a kártyán tárolom a fotókat, mivel általában nem csinálok sokszáz képet, ha igen – mondjuk utazás alatt – akkor pedig JPG-ben, úgy jó sok fér. Ez általában elegendő. Ha sokat fotózunk vigyünk magunkkal egy notebookot és a továbbiakban részletezett dolgokat megtehetjük a terepen is. Használhatunk ezen kívül kártyaolvasós merevlemezt is, de ez a biztonságot csak akkor növeli valamelyest, ha nem töröljük a kártyát, hiszen ha töröljük akkor ismét csak egy helyen lesznek meg a képek, vagyis, ha tönkremegy a kártya olvasós merevlemez – mert megeszi egy oroszlán – odavesznek a képeink.Ha kettőt viszünk magunkkal, akkor egy kicsit nő a biztonság, de ez egyrészt már a szuperparanoiásoknak is túlzás (bár Scott Kelby erre esküszik), másrészt mivel a két eszköz fizikailag ugyanott van, így könnyebben tönkremehetnek egyszerre, mondjuk mert az oroszlán repetázni szeretne.

Letöltés


Én általában a notebook merevlemezére töltöm le a képeket. Ha elegendő kártya kapacitásunk van érdemes megvárni a kártya törlésével a backup-ot. Az Adobe Photoshop Lightroom alapértelmezésben nem törli a képeket a kártyáról, ezt később kézzel tegyük meg, méghozzá a fényképezőgép kártya formatálásának segítségével. A Flash kártyák szeretik a formatálást. Ha már a Lightroomnál tartunk, a programban lehetőség van a katalógust backupolni. Ezt az opciót nyugodtan kikapcsolhatjuk a Catalog Settings alatt, ha használunk backup szoftvert.Ennél a pontnál még nem vagyunk biztonságban, de remélhetjük, hogy a notebook merevlemeze és a Flash kártya nem fog egyszerre beszarni.

Backup


A backup rendszer arra való, hogy egy meghibásodás után az adatokat gyorsan vissza tudjuk állítani, lehetőleg tetszőleges részletekben, vagyis egy fájl megsérülése esetén csak azt az egy fájlt, az egész rendszer összeomlása esetén az egész rendszert.

Ezt a pontot én rábízom a Mac OS X beépített biztonsági másolat készítő rendszerére, a Time Machine-re. A Time Machine negyed óránként különbségi másolatokat készít a gép kijelölt mappáiról. Ezt gyakoratilag bármelyik backup program képes megcsinálni, némelyik külső merevlemezhez adnak is ilyen szoftvert. A különbségi másolat azért jó, mert így nem fogy a hely a külső merevlemezen, hiszen csak a változások kerülnek rá minden alkalommal. Én a notebook teljes merevlemezét mentem néhány mappa és fájl kivételével.

Nem érdemes például a *Preview.LRdata nevű fájlt menteni, mert a Lightroom ebben tárolja a nézőképeket, vagyis ez a fájl minden importáláskor megváltozik, tehát ilyenkor a backup rendszer újra lementi. Mivel a fájl akár több GB is lehet hamar elfogy a hely a backup lemezen és ha nem mentjük akkor egy esetleges adatvesztéskor maximum várnunk kell egy kicsit, míg a lightroom újra legenerálja a nézőképeket.

Annak aki csak a fotóit akarja menteni, javaslom, hogy mindig egy könyvtárba töltse le képeket és ezt állítsa be a backup programnak. Ebben az esetben azonban mindenképpen mentse ez a Lightroom katalógusát is, hiszen a változtatások amiket a képeken végeztünk ebben a fájlban vannak.

A szuperparanioidok használhatnak RAID NAS-t. Ez egy olyan számítógép, amit direkt adatok tárolásra készítettek. Csak be kell dugni az otthoni hálózatba és úgy viselkedik mit egy Windowsos megosztás, vagy ftp szerver. Mivel RAID vezérlő kezeli a merevlemezeket, adataink lényegesen nagyobb biztonságban vannak, mint egy merevlemezen.Archívum


Az archívum egy pillanatkép adataink egy bizonyos állapotáról. Feladata az aznapi állapot megőrzése. Én ilyentájt szoktam elkészíteni őket, de célszerű minden letöltés után a nyersanyagról készíteni egy mentést, mielőtt bármit csinálnánk. A média lehet CD vagy DVD. Az archívumot célszerű egyszer írható médiára készíteni, így ha akarjuk sem tudjuk megváltoztatni. Akik nem Lightroomot használnak mindenképp a letöltés azonnal után készítsék el az archívumot, így az eredeti nyersanyag biztosan megmarad. Mivel a Lightroom nem változtatja meg az eredeti képeket, ezért azoknak akik az Adobe Photoshop Lightroomot használják nem kell sietniük az adatok archívumba helyezésével.

Mivel a CD-k és DVD-k élettartama véges (rossz nyelvek szerint maximum 10 év) mindenképpen tüntessük fel az adathordozón a készítés időpontját és esetleg egy lejárati dátumot, amikor újra fogjuk írni a CD vagy DVD tartalmát. A lejárati dátum 3, de maximum 4 évvel a készítés után legyen.

Periodikus rend rakás


Mivel az notebookok beépített merevlemezei nem túl nagy kapacitásúak érdemes időről időre rendet tenni rajta. Általában az egy évél régebbi képek nem sűrűn vannak használatban ezért ezeket el lehet menteni egy külső merevelemzre és a notebookról törölni. Célszerű, ha ez a merevlemez nem ugyanaz mint amin a backupot tartjuk.

Ha Lightroomot használunk, akkor a programban helyezzük át a fájlokat, így a katalógusban megmaradnak képek, vagyis minden képhez meglesznek a metaadataink és még keresni is tudunk köztük, még akkor is ha nincs nálunk a merevlemez.

2008. december 17., szerda

Elgondolkodtató történet

Tegyük fel, hogy fotóriporter vagy Afganisztánban. Egy dzsippen utazol, amikor 130km/órás sebességgel szembejön a Bush-t szállító Hummer. A sofőr ijedtében félrerántja a kormányt, a Hummer Bush-sal együtt az árokba zuhan, megpördül és kigyullad. Te vagy megmented az Egyesült Államok elnökét, vagy megcsinálod életed nagy riportfotóját. Mit választanál? Matt, vagy fényes papírt?

2008. december 15., hétfő

Használjunk műanyag palackot állvány helyett

Nem olyan rég Domshow írt a pixinfon egy bejegyzést arról, hogyan készíthetünk a kerékpárunkra szerelhető kamera állványt, most pedig a Photojojo jött ki egy eszközzel, mellyel vizes palackunkat alakíthatjuk fényképezőgép állvánnyá.Az ötlet amúgy nem újkeletű és ha sokalljuk a 10 dollárt egy darabért, könnyen elkészíthetjük magunknak a töredékéből, csak egy kupak és egy állvány csavar kell hozzá.

2008. december 14., vasárnap

Gyári értékek visszaállítása – Lightroom egypercesek

Az Adobe Photoshop Lightroom rengeteg beállítási lehetőséget nyújt. De mi történik, ha addig húzogattuk a csúszkákat, míg a kép teljesen használhatatlan lett és már rég nem tudjuk mi volt a kiindulópont?

Nos az első lehetőség, hogy a visszatérünk az importáláskori állapothoz. Ezt a legegyszerűbben a pillanatfelvételek között mindig megtalálható Importra kattintva tehetjük meg.

Ilyenkor azonban minden beállítást elvesztünk, ami nem feltétlenül jó. Ha csak egy doboz beállításait szeretnénk elvetni használhatjuk a dobozon található kapcsolót, ami a doboz beállításainak hatását kapcsolja ki és be.

Ezzel csak kikapcsolni tudjuk a doboz hatását, de a beállításokat nem állítja vissza az eredeti értékre. Ha azonban lenyomjuk az ALT gombot a doboz címe átváltozik Reset...-re amire kattintva a gyári értéket visszaállíthatók.


Mégtöbb Lightroom egyperces.

Ha többet szeretnél tudni az Adobe Photoshop Lightroomról rendeld meg Baráth Gábor – Adobe Photoshop Lightroom fotósoknak c. könyvét. Akciós ára: 2058.-

2008. december 12., péntek

Mit kérsz a Jézuskától?

Gondoltam összegyűjtöm, hogy az idén mire vágynak a nörd fotósok, ezzel is ötlet adva a többieknek az ajándékokra. Szóval ha fáj valamilyen fotós cuccra a szíved ne habozz, írd be a megjegyzések közé. Persze most nem feltétlenül a többszázezer forintos gépvázakról és optikákról lenne szó, hanem hasznos kis cuccokról mint amilyen a gorillaPod vagy egy Manfrotto vakurögzítő csipesz.UPDATE: a blogger megjegyzéskezelője kissé bénán kezeli a linkeket ezért, ha linket akarsz elhelyezni a szövegben, kérlek a szabványos html jelölést használd, vagyis <a href="URL">Katt ide</a>. Köszönöm és elnézést a kellemetlenségekért.

2008. december 5., péntek

Nagy ember nagy mondás...

Épp most olvastam egy fórumon egy aláírásban:

Amateurs worry about sharpness.
Professionals worry about sales.
Photographers worry about light.

Az amatőrök az élesség miatt aggódnak.
A profik az eladások miatt aggódnak.
A fényképészek a fény miatt aggódnak.

2008. december 3., szerda

64 bit – Lightroom egypercesek

Az Adobe Photoshop Lightroom képes az újabb operációs rendszerek 64 bites képességeit kihasználva nagyobb számítási teljesítményre és ezáltal gyorsabb működésre. Ezt a módot Windows alatt egy külön installerrel, Mac OS X alatt egy jelölőnégyzet átállításával érhetjük el. (Sajnos a dolog nem felhőtlen, ugyanis Mac OS X alatt problémák léphetnek fel a nyomtató driverrel.)

Mac OS X alatt jelöljük ki a LR-t az Applications mappában és nyomjuk le a Command + I billentyűket, majd állítsuk az Open in 32 bit Mode jelölőnégyzetet kijelöletlenre és kész is vagyunk.És egészen addig örülhetünk is a dolognak, amíg a nyomtató driverünk is 64 bites. Ha azonban egy ehhez hasonló képernyőt látunk vissza kell állítsuk a kapcsolót 32 bites módba.Mégtöbb Lightroom egyperces.

Ha többet szeretnél tudni az Adobe Photoshop Lightroomról rendeld meg Baráth Gábor – Adobe Photoshop Lightroom fotósoknak c. könyvét. Akciós ára: 2058.-

2008. december 1., hétfő

LIFE fénykép archívum a google jóvoltából

A mai ajánlat egy 150 év fotóit tartalmazó kereshető archívum. A google és a LIFE magazin együttműködésében létrejött a magazin valaha volt összes képanyagának kereshető archívuma.Ha az archívumban szeretnénk keresni, csak be kell gépelni a kereső kifejezéseket, majd utána a source:life szöveget, valahogy így hungary source:life.