Mit kezdjünk egy zajos képpel – GIMP lépésről lépésre

Ma előkerült egy kép, amit egy jégkorong meccsen készítettem Stockholmban, mivel anélkül nem jöhettem haza, hogy ne lássak élőben meccset – még akkor se ha csak másodosztályú. Mondjuk a Svéd másodosztály színvonala elég magas, amennyire meg tudom ítélni, szóval jó kis meccs volt. (Rékának innen üzenem, hogy ha legközelebb megyek, meglátogatom – és ezt veheti fenyegetésnek is:-) Na de vissza a képhez.

H.Z. kedvéért csinálni akartam egy (igazából két) olyan képet amin látszik, hogy mi a különbség az RGB és LAB élesítés közötti különbség. Kiválasztottam tehát az előbb említett képet és mivel éppen a színzaj élesítésének elkerülésére való az L csatornán való élesítés célszerűnek látszott úgy zajosan elvégezni a kétféle élesítést. Erről aztán eszembe jutott, hogy akkor már meg is mutathatnám, hogy hogyan kell egy ilyen képből többé kevésbe normálisat csinálni.

Első lépés

Ha még nem tettük meg töltsük le a GREYCStoration plugint a GIMP-hez. Majd Linux alatt másold be a GREYCstoration_gimp_pc_linux fájlt a ~/.gimp-2.4/plug-ins/. Ezek után a szűrőt már megtalálod a Szűrő > Kiemelés > GREYCstoration pont alatt.

Második lépés

Akkor most nyissuk meg a már említett fényképet. Mivel ISO 1600-al készítettem ráfér egy jó erős zajszűrés.

Harmadik lépés

Lássuk akkor a zajszűrést. Az általam ismert Linuxon elérhet zajszűrési eljárások közül messze a GREYCstoration által implementált a legjobb. Játszunk kicsit el a beállításokkal (az enyémeket itt láthatjátok).

Negyedik lépés

Most van egy zajszűrt képünk, de ez mindig – főleg az nagymértékű zajszűréskor – a kép lágyulásával jár.

Ötödik lépés

A lágyuláson pedig a múltkor tanult élesítési eljárással lehetünk úttá, vagyis használjunk egy sima RGB vagy az igényesebbek egy LAB élesítést és valami hasonló eredményt fogunk kapni.

És igen jól vetted észre, hogy a kép egyáltalán nem színhelyes, de ha most azt is megcsináltuk volna mi maradna a következő alkalomra…