2009. február 21., szombat

A hét kérdése – Van kérdésed?

Mondhatnám, hogy megpróbálom igazán interaktívvá tenni a blogot, de igazából az a helyzet, hogy alkotói válságban vagyok és nem sok kedvem van bejegyzést írni. Meg teljesen mással is foglalkozom mostanában szóval maradjunk abban, hogy bárm kérdésed van a fotózással vagy az utómunkákkal kapcsolatban tedd fel megjegyzésben és nézz vissza hátha valaki (pl én) megválaszolta. :-)

Tipp: ha használsz valami feed olvasót feliratkozhatsz a megjegyzések feedre az oldal alján található link segítségével vagy klasszikus esetben az előfizetés e-mailben linkre kattintva e-mailben fogod megkapni a megjegyzéseket.

2009. február 8., vasárnap

Zselé képei

Nézzetek képeket zselétől. Az itt látható darab címe a város látképe uszállyal, de a többi is masszívan jó. Ez volt a blog ajánló mára.

2009. február 3., kedd

Fókusz pont, pont, vesszőcske

Ma azt kérdezte a párom, hogy melyik fókusz pontokat érdemes használni, amiről eszembe jutott egy csomó dolog. Ezt most megosztom veletek. (Gondolkozzatok el, hogy mi a jobb, egy olyan asszony aki sír ha új objektívet veszel, vagy egy olyan aki elveszi az új objektívedet. Bocs A. :)

Fókusz


Azt mindenki tudja, hogy, ha félig lenyomja az exponáló gombot, akkor jön az automatika és élesre állít. Vannak gépek amik a keresőben található arcokra, mások a bejelölt fókusz pontokban levő tárgyakra próbálnak meg élességet állítani. Mindkét verzióban az a közös, hogy nem te vezérled mi is legyen éles, vagyis nem az igazi. Én ezért általában a középső fókusz pontot szoktam kiválasztani és azzal rámutatok arra pontra amit élesnek szereték látni a képen, majd az exponáló gombot félig lenyomva tartva újrakomponálom a képet. Ezzel egyetlen baj van, mégpedig az, hogy az exponáló gomb félig lenyomása rögzíti az expozició értékeit is, vagyis lehetséges, hogy az újrakomponált képen nem lesznek helyes az expozíciós értékek.

Fénymérés


A helyes expoziciós értékek kiválasztásához a helyesen megkomponált kép fénymérési adatait kell rögzítenünk. Ez főleg spotmérés esetén jelent problémát, mivel a spotmérés a kép közepének fényesség értékét veszi alapul és mi pont a kép közepét fogjuk megváltoztatni. Szerencsére mód van az expozíciós értékek rögrítéséra az AE LOCK (*) gomb segítségével. Persze általában és kiértékelő fénymérés esetén nagyjából ugyanazokat az értékeket fogjuk kapni, vagyis ez a lépés kihagyható, ha a strandon akarod lefotózni a labdázó gyerekeket nagylátószögű üveggel.

A helyes folyamat


Komponáljuk meg a képet ahogy szeretnénk és rögzítsük az AE LOCK gomb segítségével az expozíciós értékeket. Az AE LOCK nyomva tartása mellett tegyük a középső fokusz pontot oda, amit élesre szeretnénk állítani, majd nyomjuk le az exponáló gombot félig, hogy a gép élesre állítson. Az exponáló gomb félig nyomva tartása mellett komponáljuk újra a képet és nyomjuk le a teljesen az exponáló gombot.

Még több okosság:
a fénymérésől