2009. április 28., kedd

A beállítások elrakása jobb napokra – Lightroom egypercesek

Tegyük fel, hogy dolgozgattunk egy képpel a Lightroomban és az eredmény többször használhatónak tűnik, vagyis annyira megtetszik, hogy több képen is alkalmazni szeretnénk. Mondjuk fekete-fehérré alakítottuk, a Blacks és túnusgörbe segítségével növeltük a kontrasztot és egy kicsit élesítettük. Ez a beállítás bármikor jól jöhet még és jó lenne nem előről kezdeni minden képnél. Ilyenkor jön jól a Lightroom preset (előzetes beállítás) kezelési képessége.

Első lépés, hogy a Preset melletti nagy + gombra kattintunk ami megnyit egy beállító ablakot.A beállító ablakon jelöljük be azokat a beállításokat amiket el szeretnénk menteni, jelen esetben a Auto Grayscale Mix fekete-fehérré alakítja a képet, a White Balance eltolása a kék felé az eget sötétíti picit fekete-fehérben (ide a rozsgást, hogy erre nem gondolnál magadtól), az expozíció és a Blacks növelésével a kontrasztosság érzetét növeljük, a tónusgörbén Strong contrastot állítottam be és egy alap tájképekre vonatkozó élesítést is hozzáadtam. A többit viszont nem kell elmenteni, hiszen nem nyúltam hozzá, vagy nem jellemző a preset szempontjából.Ne felejtsünk el nevet adni a presetnek. Tipp: Ha aláhúzással kezdjük a nevet mint itt, az a lista elejére kerül.

2009. április 26., vasárnap

Hova (ne) menjünk fotózni? - István Akna

Az elhagyott helyek fényképezésével az a baj, hogy könnyen ráléphetünk valakinek a tyúkszemére ezért érdemes tájékozódni, hogy mi is a státusza a helynek. Ha őrzik és nem egyeztetünk a megfelelő személlyel, akkor könnyen seggbe haraphat bennünket az őr kutyája, ellenkező esetben mint István Aknán is a békésen fosztogató helybelieket zavarhatjuk meg, akik aztán vérmérséklettől függően, szitkokat esetleg székeket és egyéb még mozdítható dolgokat szórhatnak ránk. Szóval csak óvatosan.Amúgy az István Akna vérmagyar történetét itt olvashatjátok el, ígérem érdemes.

2009. április 21., kedd

Miért menjünk fotózni? – A budai vár

Tegnap sétáltam a várban, hogy pár képet csináljak a tanfolyamra, amivel be lehet mutatni néhány dolgot (Lightroom import, RAW előhívás alapok, stb) és odajött hozzám egy Krisna-tudatú ételre gyűjtő aktivista, hogy azt mondja:
– Ne haragudj, te magyar vagy?
– Igen – válaszoltam, mert vesszőparipám az igazmondás.
– Érdekes, olyan nyugodt az arcod.
Úgy látszik, hogy mostanában mindenki be van feszülve a válságtól, meg amúgy is magyar. De ha elmégy fotózni, elfelejted az egész szart. Na ezért kell fotózni menni. Itt utána nézhetsz, hogy hova is érdemes menni.

2009. április 15., szerda

Garázsvásár

Átnéztem a cuccaimat és úgy döntöttem néhánytól megválok. Ha találsz valamit ami ínyedre valót, küldj egy üzenetet. Lássuk a kínálatot:


Mac Mini számítógép


Azon lehet csak igazán retusálni a fotókat:-) Ez a darab az első eresztésből való és két évig szolgált, amikor egy éve nyugdíjba küldtem. Nem egy gyorsvonat, de webezni, levelezni meg akár egy régebbi Photoshoppal dolgozni is lehet rajta, a CS4 szerintem nem fog hasítani. Van neki egy 1.25Ghz-es PowerPC processzora, 1GB memóriája, 40GB merevlemez kapacitása, egy CD író DVD olvasó combo drive-ja és úgy néz ki mint egy sütis doboz.
Ára: 45.000Ft

Nokia N70 Music Edition


Symbianos okostelefon. Kissé viseltes állapotban, hiszen naponta használtam, többször a 2Mpixeles kameráját is. Körülbelül egy éves, van egy pici karc a kijelzőt takaró üvegen és a headset fejhallgató/mikrofon tartó kis csipesze eltörött. Ezenkívül viszont minden darabja megvan és működik. Kártyafüggetlen.
Ára: 18.000Ft

Egy kép margójára

Szóval az egész Kálló Péter képével kezdődött ami megjött a feed olvasómba. A kép maga zseniális, mind technikai mind mondanivaló szempontjából. Direkt nem írtam művészi hatást, mert ez nem műkorcsolya, plusz nem én akarom megmondani, hogy mi a művészet. Elemezhetnénk, hogy milyen eszközöket használ ehhez, de minek... a kép egyszerűen zseniális és tedd a szívedre a kezed, te megcsináltad volna így?

Sajnos erről azonnal az ellenpont jutott az eszembe, azok a semmitmondó fotók, amelyeket a legtöbb tömegízlést kiszolgálni hivatott blogon látok. Valójában mindig is utáltam azt amikor a közösség/tömeg mondja meg, hogy mi a jó, vagy a szép. Abból általában baj van, főleg akkor, amikor üzleti érdek van a dolog mögött. Vagy ahogy azt nagybecsű, valahavolt iskolatársam mondta volt: „...mert nem biztos, hogy jót tesz neked, ha kiszolgálják az izlésedet”.

Nem hiszek a tömegeknek gyártott képekben, tv műsorokban, de az irodalom és zene oktatásban sem hittem soha. Aztán felnőtt fejjel meg Dosztojevszkijt olvasok meg Bach-ot hallgatok. Valahogy kialakul, hogy mi az érték és mi nem, szép lassan leszűri az ember és rájön, hogy a milicista halálát vagy Brahms kettős versenyét valami kiemeli a sok szar közül.Sajnos nem tudom megmondani, hogy mi az, az én képeim se mind jók, zseniális meg nincs is közöttük. De meg tudom ítélni, hogy mi a jó kép és mi az ami csak fél másodpercig érdekes. A legtöbb meg sajnos addig se.

Szóval állj meg egy perce és nézd meg Kálló Péter képét újra, mert JÓ.

2009. április 13., hétfő

Hova menjünk fotózni?

A visszatérő olvasok észrevehették, hogy a jobb oldali sávban megjelent egy térkép. A térképben az az érdekes, hogy néhány kiválasztott hozzáadhat a térképhez pontot amelyben be van linkelve az adott helyhez tartozó kép és egy rövid leírás a túráról. Remélem, hogy ezzel a módszerrel sok érdekes tippet fogunk kapni arra vonatkozólag, hogy hova érdemes kiruccanni hétvégén fényképezőgéppel a kezünkben.

Hogy ki lehet kiválasztott? Hát az akiket a kiválasztottak meghívnak és rendelkezik egy google fiókkal. Ha szeretnél közéjük tartozni, egyszerűen írd ide a kommentek közé, hogy szerinted hova menjünk fotózni és ha a bejegyzés elér egy szintet máris a kiválasztottak között találod magad. Természetesen elég egy webcímet megadnod ahol a képek és a leírás található, nem kell az egészet a megjegyzésbe írni.

A térkép jelen állapotában így néz ki:

Hova menjünk fotózni? térkép nagyobb méretben.

Retusálási tippek - Lightroom egypercesek

Ezek a kis Adobe Photoshop Lightroom egypercesek olyanok számára készülnek, akik már valamilyen szinten baráti kapcsolatba kerültek a Lightrooommal. Ezért nem magyarázom most sem részletesen el, hogyan használhatjátok a retusáló eszközt, hanem in medias res – bele a közepébe – mondok egy remélhetőleg használható tippet. Aki most ismerkedne a programmal annak ajánlom az eleddíg egyetlen magyar nyelvű Lightroom könyvet.

Azzal mindenki találkozott, aki használta már a programot, hogy a maszkot jelképező tűhegy fölé húzva az egérmutatót, a maszk piros színű fóliaként megjelenik a kép felett. Ha ezt a fóliát látni szeretnénk retusálás közben is, nyomjuk le az O gombot. A fólia így retusálás közben is látható lesz, egészen addig míg a az O billentyűt le nem nyomjuk újra.

2009. április 12., vasárnap

Hova menjünk fotózni? - Vértes, Vitány vár

A Vértes kitűnő terep a nem hardcore kerékpárosok számára, mivel nem kell sok szintel és erdei utakkal megkűzdeniük – hacsak nem A.val mennek, mert akkor vihetik a bozótos hegyoldalban felfelé a hátukon a kerékpárt – de amúgy majdnem mindenhova eljuthatunk aszfaltozott vagy döngölt úton. A mai úti cél Vitány vára az erdő közepén.


Nagyobb térkép

Ha Csákvár felől közelítjük meg érdemes beugrani Vérteskozmára. Ez egy pöpec kis üdülőfalu, ahol a régi házakat meglehetősen jól rendbevágta a helyi lakosság. Szóval hangulatos kis hely, lehet, hogy később még kap egy külön postot is.

De most vissza Vitány várához. Az odaúton megcsodálhatjuk a Vértes természeti szépségeit, amelyek számosak ebben az évszakban.A vár alapvetően sok irányból megközelíthető és csak a terep végén kell komolyabb emelkedővel számolni, de hát ezeket a fránya várakat a dombtetőre építették. Maga a vár igazából csak néhány megmaradt fal, de megéri a kis kaptatást.Hova menjünk fotózni még? Bükk, Kopaszi gát, Zsámbék,

2009. április 1., szerda

Greg Gorman Budapesten

Greg Gorman – aki már az összes hollywoodi sztárt lefényképezte az elmúlt 40 éveben, többek között Kim Basingert, Kevin Costnert, Sylvester Stallonét, Al Pacinot, David Bowiet, Mickey Rourke-t, Arnold Schwarzennegert és Elton Johnt – Budapestre jön előadni és workshopot tartani. Minden egyéb információ a Photopress honlapján.Rendeld meg Joe McNally: Kapd el a pillanatot! c. könyvét a megjelenésig akciós áron (3.413,-)