2009. május 29., péntek

Mastering Digital SLR Photography – This page intentionally left blank

Néha bizonyos – angol nyelvterületre szánt – könyvekben látható a címben szereplő kifejezés. Elgondolkoztatok már rajta, hogy mennyire értelmetlen dolog ez?

Főleg azért, mert ha ráírod egy oldalra, hogy ezt az oldalt szándékosan hagytuk üresen akkor az az oldal már nem üres, vagyis e helyett helyesebb lenne, ha azt írnák rá, hogy erre az oldalra szándékosan helyeztük el az ezt az oldalt szándékosan hagytuk üresen szöveget, hogy mégse maradjon üresen.

Ha tudja valaki, hogy miért kell a csökött amerikaiakat tájékoztatni arról, hogy egy könyven lehetnek oldalak felirat nélkül is ossza már meg velem. Előre is köszönöm.Részlet a Mastering Digital SLR Photography című könyvből, amit elolvashatsz az interneten.

2009. május 21., csütörtök

Ferde horizont kiegyenesítése – Gimp lépésről lépésre

Mindig, mindenki készít ferde képeket – szerintem még azok is, akiknek van ilyenjük, csak a többiek sűrűbben. Az ilyen képek kijavítását, vagyis a horizont kiegyenesítését pár egyszerű lépésben megtehetjük GIMP segítségével.

2009. május 20., szerda

Feltöltés a Flick-re – Lightroom egypercesek

Flickr és Lightroom felhasználóknak jöhet jól a következő tipp, aminek segítségével egyszerre több képet tudunk feltölteni kedvenc képmegosztónkra. Először is szükségünk lesz a Flickr Uploadr nevű programra, amit Windows és Mac OS X-es változtaban is letölthetünk a Flickr-ről. Ha ez kész, nincs más dolgunk mint a Lightroomban az exportáláskor az utolsó rublikába, beírni, hogy az exportált képeket a Flickr Uploadr nyissa meg és már tölthetjük is fel a képeket.Létezik egyébként Lightroom plugin is a feladatra, amit itt találsz.

2009. május 18., hétfő

Hova menjünk fotózni? – Budai Ifjúsági Park

Folytatva az érdekes romos épületek témáját, amit a pécsi szénbányákkal kezdtem el, most jöjjön egy budapesti helyszín, a szebb napokat látott Budai Ifjusági Park.

2009. május 17., vasárnap

Kép méretek, felbontás – kezdőknek

Ebben a bejegyzésben megpróbálom összegyűjteni azokat a legfontosabb fogalmakat (és ezek összefüggéseit) amik szükségesek ahhoz, hogy megértsük, mi minden befolyásolja a kép fizikai méretét.

2009. május 8., péntek

Fotósopp fordítás

Előljáróban csak annyit, hogy készül nektek új olvasnivaló, hogy mi azt még nem árulom el. Ezt most nem én írom, csak a fordítást csinálom és ez ügyben szembesültem egy-két rendkívül érdekes fordítással a magyar nyelvű Photoshop CS4 felületén. Ez bizonnyal nem újdonság azoknak akik a szoftvert magyar nyelven használták eddig is, én azonban biztos vagyok benne, hogy ha kész a könyv a magyar változatnak híre hamva sem marad a gépemen.

Kezdjük azzal, hogy nem is sikerült az összes stringet lefordítani:Aztán jön az a fordítás amin sírva röhögtem, a Bridge gyári beépített kulcsszavai, az angolban abc sorrendben: Birthday, Graduation, Wedding. Hogy mi okozhatta a harántimpulzust a szoftver felületének fordítójánál, nem tudom, talán a Graduated Filter, de az meg fokozatos szűrőnek van fordítva.Aztán, nem hiszem hogy „vignetta utánvágása" kifejezés létezne, de ha mégis valami olyasmit kellene jelentsen, hogy a füzetboritó cimkéjének valaki után dobása, ezzel szemben a Post Crop Vignetting a vágás utáni vignettálást jelenti, vagyis, hogy a megvágott képre fogjuk a vignettálást beállítani.És ezek csak azok a marhaságok amiket hirtelen összeszedtem, a szoftver egész felülete telis-tele van borzasztó fordításokkal, mint a fill light ami egyértelműen derítés (esetleg derítő fény) de semmi esetre sem világos kitöltés. Brrrr. Tudom, hogy nem egyszerű egy szoftvert lokalizálni, az OpenOffice-szal elég sok munkánk volt, de ez szánalmas eredmény, főleg ha azt nézzük, hogy a képszerkesztők piacvezetőjéről van szó.

2009. május 6., szerda

Javítóecset és maszk – Lightroom egypercesek

A Lightroom javító ecsetjének segítségével a kép egyes részeire vonatkozó változtatásokat végezhetünk el. A legjobb példa erre a modell bőrének lágyítása anélkül, hogy a többi részen (haj. szem és ajkak) változtatnánk. Most az ecsettel festett maszk néhány beállítását mutatom meg.

Ha látni szeretnéd, hogy hol és mennyit festettél, vagyis magát a maszkot, az O megnyomásával előcsalhatod és eltüntetheted a maszkot. A maszk eredeti színe vörös, de ha valamilyen vörös felületen akarod használni, jól jöhet, hogy maszk színét meg lehet változtatni a Shift+O segítségével zöldre, fehérre és szürkére is.