2009. június 30., kedd

30 megapixeles Smena

Ennek a bejegyzésnek az ad szomorú aktualitást, hogy a Kodak nem gyártja többé a Kodachrome filmet, vagyis eljött az ideje , hogy felvásároljuk a készleteket az Aldiban és elővegyük a padláson porosodó Smenákat, Zeniteket, stb, hiszen ki tudja, meddig gyártanak még hívót meg egyéb vegyszereket és papírt egyáltalán. Ha van kedved lapozz vissza a film nekrológjához.

A bejegyzés másik aktualitása a szkenner – ami új szerzemény – és amely az amúgy ék egyszerű Smena Symbol fényképezőgépből 30+ megapixeles gépet csinál. A mai legbutább lapolvasok is 4800 DPI felbontással képesek filmet beolvasni, vagyis egy leica kockából képesek vagyunk nagyjából 6800x4500 pixeles képet készíteni, amit 240 PDI-vel nyomtatva (ami nagyon jó minőségnek számít ekkora képnél) egy 70x45cm-es képet jelent. Vagyis bőven elegendő 2400DPI-vel szkennelni, hacsak nem akarsz óriásplakátot készíteni.

Amúgy felbontásokról itt olvashatsz bővebben. Ezen felül ha nincs véletlenül kéznél szkenner, léteznek házilagos megoldások is film digitalizálásra.

Jó, most jössz nekem a minőséggel, hogy a nyomába sem ér az 5D-nek, meg hogy az optikai felbontás az nincs is 4800 DPI. És különben is, a cím láttán leízzadtál, hogy mik vannak és most kezdesz magadhoz térni. Ezekre az a válaszom, hogy ha ezt egy digitális géppel fotóztad volna órákig szenvedhetnél, hogy ilyen hatást érj el, én meg csak a görbéken állítottam egy pöttyet. (Nem mondom, hogy jobb lenne a Smena (de azért annyi megapixeles amiről álmodni sem mertél:), egyszerűen csak másra való.)Ha össze szeretnéd hasonlítani a barkács megoldással itt megnézheted ugyanezt a képet másik módszerrel „nagyítva”.

Végezetül pedig mivel most nincs külön gyűjtés, nézd meg a tumblr-en amiket ezen a héten gyüjtöttem, remélem jó lesz inspirációnak.

2009. június 24., szerda

Tumblr – Heti összefoglaló

Ismét eltelt egy hét anélkül, hogy komolyabb írásművet publikáltam volna. Igaz, hogy közben Ákos elkezdte átnézni a fordítást, tehát lassan visszafordíthatatlanul megy a dolog a maga útján és ha isten is úgy akarja ősszel megjelenik Scott Kelby Photoshop CS4 digitális fotósoknak című könyve.

Ha már itt tartunk, fordítási szempontból rossz volt – mivel nem tudtam az előző fordítást használni, nektek viszont jó hír, hogy az utolsó magyar nyelven megjelent változathoz képest teljesen átírták, vagyis azoknak is érdekes olvasnivaló lehet, akik az előző – CS2-ről szóló – verziót olvasták. Most ennyit, a könyvet meg vegyétek fel a karácsonyi ajándék listára.

Folytassuk a szokásos tumblr összefoglalóval:

Rájöttem, hogy a Smenában vissza lehet tekerni a filmet és most egy kétszeres expó sorozaton gondolkodom (szoftverrel egyszerű ilyet csinálni de csalás). Igazából már elkezdtem, de ki tudja, hogy mi lesz belőle (ha bármi is beszámolok róla igérem). Na akkor nézzetek egyet Branislav Fabijanic-tól.

A vakuzással ismerkedőknek javaslom, hogy nézzék meg Dustin Diaz Flickr oldalát, ahol nem csak a képeket nézhetjük meg, hanem a hozzájuk tartozó világításról is láthatunk képeket leírással.

2009. június 17., szerda

Tumblr – Heti összefoglaló

Hű ez elég bizarr. Az előző bejegyzés címe ugyanez, ami azt jelenti, hogy nem írtam semmit sem az elmúlt héten. Jó, most nyakamba szakadt egy csomó meló és azok után szaladgáltam, meg befejeztem a fordítást, úgyhogy most megy a maga útján a dolog tovább – szakmai lektor, nyelvi lektor, tördelő, nyomda aztán valamikor ősszel lesz egy új magyar nyelvű Scott Kelby könyv nektek olvasni. (Kommentben lehet találgatni, hogy melyik:-)

Akkor most a tumblr-ről néhány saját gondolat. Arra, amire nekem kell – képeket elrakosgatni, rövid megjegyzésekkel – tökéletes. Van a böngészőbe szerelhető egyszerű gomb amire csak rákattint az ember, kitölti a formot és kész is van a post. Tíz másodperc, zseniális.

Van azonban egy fontos dolog amire rájöttem a tumblr-rel kapcsolatban. Mégpedig, hogy nem szabad foglalkozni azzal, hogy hányadik magyar vagy meg hány pontod van, mert rossz irányba visz. (Azoknak akik nem tudják, a tumblr-en pontokat lehet kapni arra, ha valaki bejelölte a bejegyzésedet jónak, vagy esetleg megjelenítette a saját blogján is, stb. és ezek alapján megmutatja, hogy mondjuk Magyarországon a világban hányadik vagy.) Vannak olyan emberek, akiket ez hajt, őket viszonylag rövid ideig követtem és innen üzenem, hogy tessék lefotózni a nemi szerveket egy vonalzó mellet és abból egyszerűbben kiderül, hogy kinek nagyobb...

Ezen felül azt vettem észre, hogy van néhány ember, akinek az ízlése közel áll az enyémhez, ezeket követem, de nem követek olyanokat akik nagyon népszerűek, mert rengeteg zajt (ismétlést a reblogok miatt, szar képet, hülyeségeket) kell átnéznem. Az ilyenek, ha többé kevésbé értelmes tartalmat szolgáltatnak, mennek a feed olvasóba. Most 9 embert követek, mind magyar és mind viszonylag jó képeket oszt meg és főleg képeket. Ez sokkal jobb mindha magamnak kellene mindet megkeresni, ráadásul ezekről eszembe jutnak dolgok amiket meg én osztok meg velük – hiszen a legtöbbjük viszont követ engem.

És most jöjjön a múlt hét felfedezetteje (számomra) – napfalevel:


A többit a – mint az pl. unikumos pulyka recepjét – megtalálod a tumblr-en.

2009. június 10., szerda

Tumblr – Heti összefoglaló

Rövid összefoglaló a tumblr-en fellelhető dolgokból. Aki a napi inspirációhoz ihletet akar meríteni, menjen és nézze meg az egészet ott.

Csigalépcsők: a rozsdás és a kék
Lomo: Portré arc nélkül, száradó virágok
Tájkép: Hal korzikai képei

2009. június 9., kedd

Plakát készítése és webre publikálása – Lightroom egypercesek

A következő szösszenetben megmutatom, hogyan kell ilyen plakát szerű képet készíteni az Adobe Photoshop Lightroommal, úgy hogy a következő mozdulattal fel is tölthesd, mondjuk a Flickr-re, vagy a saját portfoliódba.2009. június 7., vasárnap

A hanyatlás színpadai

Rövid ajánló. Ezeket mindig szerettem, amikor valaki szépnek tud mutatni olyan dolgokat, ami mellett a mindennapokban elmennénk. Kicsit olyan mint ami István aknán van. Szóval nézzétek meg a Julia Solis Stages of Decay c. sorozatát.

2009. június 6., szombat

Mit kezdjünk egy zajos képpel – GIMP lépésről lépésre

Ma előkerült egy kép, amit egy jégkorong meccsen készítettem Stockholmban, mivel anélkül nem jöhettem haza, hogy ne lássak élőben meccset – még akkor se ha csak másodosztályú. Mondjuk a Svéd másodosztály színvonala elég magas, amennyire meg tudom ítélni, szóval jó kis meccs volt. (Rékának innen üzenem, hogy ha legközelebb megyek, meglátogatom – és ezt veheti fenyegetésnek is:-) Na de vissza a képhez.

tumblr – eszpee ajánlásávalMég nem tudom mi lesz belőle, de tök egyszerű rá posztolni olyanokat, amiket nem akarok itt megírni, vagy nem így, vagy csak jegyzetnek, vagy tudomisén. Aztán lehet, hogy elfogy a lelkesedés, akkor bocs. Lehet követni itt.

2009. június 1., hétfő

Élesítés LAB színmódban – GIMP lépésről lépésre

Korábban volt szó róla, hogy mire is jó a LAB színmód. Abban a bejegyzésben is volt szó róla, hogy ha a LAB színmódban csak az L – vagyis fényesség – csatornát élesítjük elkerülhetjük egy sor a színekkel összefüggő kellemetlen jelenség (mint a túlélesített színzaj) megjelenését. Most a GIMP felhasználók kedvéért megmutatom, hogy kell ezt GIMPpel megcsinálni.