2009. szeptember 30., szerda

Hova menjünk fotózni? – Madeira

Madeira egy kellemes éghajlatú, Portugáliához tartozó atlanti óceáni sziget. Ilyen tájban a levegő 25, a tenger 22 fokos és állítólag ez az év folyamán nem változik túl sokat. A sziget északi oldala meglehetősen csapadékos, buja növényzettel rendelkező, az déli – ahol a főváros is található – sokkal kevésbé.


View Hová menjünk fotózni? in a larger map

Magát a szigetet vulkanikus tevékenység hozta létre, ezért meglehetősen mély völgyek tagolják a nagyon meredek hegyeket. A rengeteg csapadéknak köszönhetően azonban még a 70-80 fokos szögben az égnek meredő sziklafalak sem látszanak a buja növényzet miatt. (Mondjuk, egy hegymászóval hova menjen nászútra az ember, főleg ha tériszonyos? Szép pár vagyunk ám :)


Madeiranique – Tisztelgés André Kertész előtt

2009. szeptember 29., kedd

5 érdekes fotográfiai témájú podcast

Aki nem tudná, a podcast olyan audió vagy videó tartalom, amit az iPoddal rendelkező felhasználók meghallgathatnak -nézhetnek a kütyüjükön. Mivel ezek sima mp3 és mp4 állományok annak sem kell csüggednie, akinek nincs iPodja. Következzenek az általam érdekesnek tartott podcastok:

Photoshop User TV – Scott Kelby és csapata által készített heti rendszerességű podcast, főleg Photoshop gyakorlatokkal.
Lightroomkillertips – Matt Kloskowski Lightroom blogja és videói.
Magnum in Motion – A Magnum ügynökség rövidfilmjei fotókból és a hozzájuk tartozó kommentárokból.
dekePod – Deke McClelland Photoshopos agymenései.
Chase Jarvis Photography

Ti miket néztek, hallgattok?

2009. szeptember 26., szombat

A művészet lényegéről – Ajánló

Ennek az esszének az elolvasása rég fel volt írva a teendőim közé. És mivel ma miután a stúdióban Krisztiánnak segítettem az alapfokú fotós tanfolyamon a gép nálam volt. A.-ra meg várni kellett, úgyhogy épp lett egy kis időm végre olvasni.

Akik szokták olvasni ezt a blogot bizonyára emlékeznek a fotóművészetről írt kissé szarkasztikus bejegyzésemre. A most ajánlott esszé – Alain Briot : Esztétika és fotográfia (Mit jelent művésznek lenni?) – ennek a témának egy más megközelítése. Mindenkinek nagyon ajánlom. Első és második rész.

2009. szeptember 24., csütörtök

Civil Expo – Interaktív fotókiállítás

Nekem tetszik az ötlet, úgyhogy megosztom veletek:

Szívesen látnád kiállítva legjobb fotódat a World Press Photo díjnyertes sajtófotói mellett?
Készítsd el, töltsd fel, az Indafotó pedig kiállítja!

Idén először akár neked is lehetőséged nyílik rá, hogy megmutasd, hogyan látod a mai valóságot!

A Civil Expo az Indafotó és a World Press Photo magyarországi szervezőjének közös fotópályázata, melynek keretén belül a kiállítás helyszínén naponta bővülő önálló kiállításon mutatjuk be a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt képeket.

Nem kell mást tenned, mint feltöltened a mai magyar valóságot és életérzést legjobban bemutató fotódat a lenti kategóriák valamelyikében.


Weblap

2009. szeptember 23., szerda

Fotók ellopása, avagy mire jó a Creative Commons

Sokfelől lehet hallani (Rékucnak és Kiss Ákosnak is volt ilyen problémája), hogy az emberek nem tisztelik más szellemi tulajdonát és hiába is van kiírva, hogy minden jog fenntartva mégis felhasználják a képet, hiszen amit egyszer valaki kitett az internetre az szabad prédának gondolják a népek.

Hadd számoljak be most én egy örömteli hírről, amit az okozott, hogy én a képeimet (már amit a flickr-re kiteszek) Creative Commons SA-2.0 felhasználói engedéllyel adom közre. Ez a licenc megengedi bárkinek, hogy az eredeti mű készítőjének feltüntetésével abból leszármazott művet hozzon létre vagy egyéb módon közreadja.

Történt ugyanis, hogy egy cég a budapesti utikalauzának illusztrációjaként felhasználta egy képemet és küldtek is egy e-mailt melyben ezt tudatták velem. Így örülhettem, hogy a kép szerintük megütött egy szintet és a nevem is forog a fotósok (meg nem fotósok) között.

Megtehettem volna, hogy a minden jog fenntartva opciót választom és akkor két lehetőség lett volna:
1. nem használják a képem,
2. ha mégis idegeskedhetek miatta mint a bevezetőben említett kollégák.

Szóval, szerintem a hacsak nem élsz konkrétan képek eladásából jó választás lehet valamelyik CC licenc (van olyan is amikor nem engeded a módosítást, vagy nem lehet üzleti célra használni, válassz egyet tetszés szerint), mivel reklámot hoz a képeidnek és szerezhet neked is ilyen jó pillanatokat, mint ez most nekem.

2009. szeptember 22., kedd

LRKeys – Tanuld meg a Lightroom gyorsbillentyűit

Az LRKeys egy iPhone alkalmazás, mely segítségével játszva tanulhatod meg az Adobe Photoshop Lightroom gyorsbillentyűit. Az alkalmazás egyébként 79 eurócentbe fáj, de most két szerencsés jelentkező kaphat promóciós kódot, mely segítségével ingyen juthat az alkalmazáshoz. Mindössze annyit kell tenned, hogy a jobb oldali oszlop kapcsolat pontja alatt rákattintasz az írj levelet linkre és a megjelenő űrlapon megadod az e-mail címed és beleírod az üzenet mezőbe, hogy szeretnék LRKeys promóciós kódot nyerni. A sorsolás egy hét múlva lesz.

Akik meg nem nyertek megvehetik az iTunes boltban.

2009. szeptember 1., kedd

Gárdi Balázs: A völgy – Fotókiállítás

A ma élők közül nagy kedvencem Gárdi Balázs kiállítása nyílik meg 2009. szeptember 4.-én pénteken 17 órakor a Magyar Fotográfiai Múzeumban Kecskeméten a Katona J. tér 12.-ben. Nyomás le Kecskemétre 2009. november 1-jéig.