2010. február 27., szombat

Beauty Dish házilag

Elég sok dolgot barkácsoltam már magam is fotós témakörben, de itt tényleg láthatjátok a követendő példát. A végeredmény tökéletesen elfogadható stúdió felszerelés, mind eredményben mind kinézetben. És miközben készíti az ember még jól is szórakozik, mert mi másra is jó a barkácsolás, úgy-e?

The Chinatown Special: The Best DIY Beauty Dish from The Browyoungs on Vimeo.

2010. február 24., szerda

Argentum Camera Manufactura

Akik követik ezt a blogot tudják, hogy rövid töprengés után mégiscsak ismét elkezdtem játszani az ezüst alapú fényképezi eljárásokkal (az eredményből néhány látható is a jupiter blogon), szóval előbb utóbb várható volt, hogy ilyen témában is publikálni fogok.

Jelenleg – tudomásom szerint – a nagyformátumú fényképezés az egyetlen olyan eljárás aminek nincs digitális konkurenciája.

Be kell vallanom, hogy ezt még nem próbáltam, de láttam egyszer egy embert a prágai várba befelé menet aki az épületet akarta lefényképezni. Aztán láttam amikor kifelé jöttünk. Még mindig ugyanabban a gépállásban babrált a masinájával. Ezzel csak azt akorom mondani, hogy nem egyszerű, mivel a gép minden egyes alkatrésze külön mozog. A hátfalat teszőlegesen el lehet tolni és fogatni – de ez csak egy aspektus.

Ennek a bejegyzésnek az az apropója, hogy van egy ember Magyarországon aki ilyen fényképezőgépeket gyárt, tehát aki vacakolni akar ilyesmivel akár hazánkfiától is vehet egy fadobozt fényképezőgépnek.

2010. február 23., kedd

RAW feldolgozás – Demosaicing

Ez a ronda szó a címben azt jelenti, hogy a kép színeinek visszaállítása az érzékelőből kiolvasott adatok alapján. Akár hiszed akár nem rengeteg eljárás van erre. Egy rögtön a fényképezőgépben, hogy JPEG képet tudjon csinálni. Egy hasonló algoritmus van a fényképezőgép gyártója által adott szoftverben, a  Lightroomban vagy Photoshopban lévő Camera RAW egy másik algoritmust használ és a GIMPben lévő UFRAW szintén egy (inkább több) másik algoritmust használ.

2010. február 22., hétfő

Háromszög világítás – házi fotóstúdió

A háromszög világítás (szokták Rembrandt világításként is emlegetni) az egyik legegyszerűbb világítási forma. Nem kell hozzá más csak egy főfény a modell felett elhelyezve, úgy hogy az árnyékos oldalon a szem alatt egy fényes háromszög alakuljon ki. Kezdetnek úgy helyezzük el a fényt, hogy a kamera–modell–főfény szög nagyjából 60 fok legyen, aztán állítsuk be az orr nagyságának és a modell arca irányának megfelelően.

Minden portré fotós ezt tanulja meg először, mert nem csak egyszerű, de hatásos világítási forma. Ha drámait akarunk akkor használjunk kemény fényt és ne derítsünk, női portréknál használhatunk puha fényt és némi derítést is.

Rembrandt – Önarckép
Vermeer – Tejet öntő nő

Szándékosan nem fényképeket kerestem illusztrációnak, hogy lássátok, nem kell feltétlenül feltalálni a csőbe a lyukat. Vannak dolgok amik 500 éve működnek, ezeket érdemes beépíteni a repertoárunkba.

2010. február 21., vasárnap

Fotós blogger találkozó

Tegnap megvolt a második – hagyományörző – fotósblogger találkozó a Zebrában. Hatalmas köszönettel tartozunk Kiss Ákosnak a lelkes szervezésért és Mortennek a hely biztosítása miatt. Azoknak akik lemaradtak a dologról elmondom, hogy Ákos szervezett egy kis játékot, ami abból állt, hogy minden ember húzott egy szót, majd párokat sorsoltunk ki és le kellett fotózni a két szóból kialakult dolog jelentését.

Nekem a párommal az árnyék és az ellök szó jutott. Klaudia vállalta a modell szerepét és hálát adott az istennek, hogy nem hosszú ő-vel kellett bemutatnia a második szót. Mindenesetre szenvedünk egy sort visvakuval úgy hogy először az én, majd Csaba kezének árnyéka és Klaudia látszott.

Egy a jobban sikerült kisvakus képek közül.

A kisvakunak az a baja, hogy nem tudod a beállítás közben megnézni, hogy fog a végleges kép kinézni, ezért elég sok képet kellett csinálni, hogy az árnyék oda essen, ahova szerettük volna. Aztán viszont eszembe jutott, hogy megy ez egy emberrel meg egy reflektorral is. Végülis a pályamű ilyen lett, aminek csak az volt a baja, hogy elég tré a fehéregyensúly beállítás...

A pályamű

Közben meg a konyha volt a társadalmi élet központja – ahogy szokott volt az lenni, majd az eredmény hirdetés után lassan átballagtunk egy közeli kocsmába dumálni. Kiderült, hogy mégsem vagyok olyan vén, élnek még emberek akik programoztak/hekkeltek Spectrumot és Commodort.

(Persze jó szokásomhoz híven nem vettem elő a fényképezőgépemet, úgyhogy most illusztráció sincs a cikkhez, de Ákos majd biztos tesz fel képeket :) UPDATE: Csaba, a párom, közben elküldte a fotókat amiket a gépével csináltunk...

2010. február 17., szerda

Hogy készítsük elő kiállításra fényképeinket?

A Zoom magazin 20. számában van egy terjedelmes írás a fényképek keretezéséről, amit érdemes mindenkinek elolvasni, aki komolyan gondolja, hogy kiállítaná a képeit.

Ami pedig egy plussz pont a kiadónak, hogy az kiadvány on-line is olvasható, méghozzá nagyszerű minőségben.

2010. február 15., hétfő

Eifert János: Aktfotográfia – (majdnem) könyvajánló

A minap a városban volt dolgom és két megbeszélés között volt egy kis időm, gondoltam benézek egy könyvesboltba. A fotós részlegen találtam meg Eifert János fent említett könyvét és gyorsan le is ültem vele és megnézegettem meg bele is olvasgattam kicsit.

A könyvben – ami leginkább afféle tankönyv vagy esszé kötet – levő képek főként Eifert János munkái de van köztük egy jópár klasszikus is. Ezek képek – a könyv felépítéséből következőleg – leginkább az egyes témákhoz szolgálnak illusztrációként, így meglehetősen jó körképet adnak a szerző akt fényképeiről.

Ami a szöveget illeti, Eifert János egy jó részét már publikálta különféle médiumokban, többek között az interneten is elérhető a gondolatok nagy része. Ajánlom mindenkinek akinek érdekel az akt, vagy csak a fényképezés, hiszen sok hasznos tippet leshetünk el a mestertől akkor is, ha pin-up vagy glamour jellegű képekben utazunk.

2010. február 11., csütörtök

Ma megint koncert...

...és erről jutott eszembe egy történet. Valamikor három évvel ezelőtt mentünk Gabóval bemutatóra és nem volt időm átöltözni a koncert előtt, úgyhogy elég lepattant ruciban érkeztem. Valahogy Gabó se nagyon volt kiöltözve, úgyhogy az ajtónálló meg is érdeklődte, hogy szakmai jeggyel jöttünk-e :-)

A poén az, hogy azóta a bfz honlapján a rólunk írták rovatban van fotonlogos bejegyzés. Amúgy ez lesz ma:

2010. február 10., szerda

Mai idézet

You can't photograph if you're not in love.
W. Eugene Smith


Ezt érdemes jól az eszetekbe vésni. Meglátszik a képen. Komolyan. Már rég el akartam mondani...


Tomoko Uemura in Her Bath
Minamata, 1972
W. Eugene Smith

2010. február 4., csütörtök

Gianni Galassi

Az előző bejegyzésben Lucien Hervé építészeti fotóiról volt szó. De nem csak klasszikusok tudnak jó épületfotókat csinálni, hanem szerencsére vannak manapság is jó követőik. A Flickr-en bóklászva találhatod meg például Gianni Galassi munkáit. Érdemes végiggörgetni, szerintem zseniális a pali.

2010. február 1., hétfő

Elkán László fényképei

Nem igazán kell szégyenkezned, ha nem hallottad még ezt a nevet, azonban ha az ember művésznevéről sem ugrik be semmi mindenképp nézz utána az építészeti fényképezés egyik legnagyobb egyéniségének Lucien Hervé munkásságának. Csoda amit a pali művelt Le Corbuise épületeivel.

Nagyon sokat lehet tőle tanulni kompozíció és kontraszt témakörben egyszóval ajánlott megnézegetni a képeit.