2010. május 29., szombat

Vízművek nyílt nap

Tegnap kipróbáltam a lyukkamerát és úgy tűnik, hogy a filmtovábbítással még el kell játszanom egy kicsit, mert egy expó után még tovább tekertem a filmet, de ott vége is lett, szóval most benne van a film a kamerában, ki kellene bányászni belőle, visszacsévélni és berakni a Smenába, hogy ne vesszen kárba a maradék 25-30 kocka. De most épp nincs kedvem, mert fáj a hátam.

Ez okból nem volt kedvem fényképezőgépet vinni magammal a mai Vízműves napra sem és bár tudom, hogy van aki szerint a legjobb kamera ami épp nálad van, a telefonomba épített kamera ma nem jeleskedett a képrögzítésben. (Ezért az itt látható illusztrációk műszaki minőségéért elnézést kérek:)

A. kitalálta, hogy nézzük meg a Gellérthegybe épített víztározót. Az a szerencse, hogy megbeszélte egy ismerőssel, hogy háromnegyed tizenegykor találkozzunk ott, mert úgy tűnik, hogy a dolog népszerűsége nagyobb volt mint várták. Amikor odaértünk elég hosszú sor volt és végül mi fél kettőre kaptunk belépőt. Azok akik kettőre jöttek már csak őszre kaptak időpontot.


A gellérthegyi víztározó fala

Nosza, gondoltuk, ha már van időnk, kiugrunk Budafokra a világ egyetlen – állítólag – nem szimmetrikus víztornyát megnézni. Én már ezt akkor se értettem, amikor a képeket nézegettem róla és most sem értem amikor a saját szememmel is láttam. Nekem teljesen szimmetrikusnak tűnt. Igaz, hogy nem tengelyesen, csak egy síkra, de attól még szimmetrikus.

Periszkópmélység! – A budafoki víztározó teteje

Na ott is elég sokan voltak és A.-ból kitört a hegymászó ezért beneveztünk a lépcsőn való felmászásra. Így utólag nem is olyan magas az épület és ha lifttel megyünk kihagytuk volna a legnagyobb, igazi magyaros látványosságot. A torony belső kerületén fut körbe ugyanis a lift körül egy betonlépcső, amit a második és a harmadik emelet között egy rövid szakaszon fém csigalépcső köt össze, a helyi idegenvezető szerint azért, mert az építéskor nem sikerült a betonlépcsőket összehozni úgy, hogy összeérjenek. Amúgy a torony tetejéről egész jó kilátás nyílik például a budaörsi vasútállomásra :)

2010. május 28., péntek

Végre megjelent Scott Kelby: Photoshop Digitális Fotósoknak (új verzió) c. könyve magyarul

Ritkán járok a városban és olyankor sincs sok időm általában, de tegnap egy megbeszélés előtt volt egy fél órám egy budai plázában, így bementem egy könyvesboltba. Hát nem ott hevert nagy halmokban Scott Kelby: Photoshop Digitális Fotósoknak (új verzió) című könyve?Oda is mentem egy eladóhoz, hogy bontson már ki egy példányt, mert kíváncsi vagyok. Azt kell mondjam, hogy nem is lett rossz. A fordítás egyenesen kiváló :-), a tördelés pedig olyan mint az előző magyar verzióban, viszont szemben azzal, a könyv teljesen színes.

Azoknak akik nem látták mindkét (angol és magyar) változatot el kell mondjam, hogy az angol változat tördelése egész más (két hasábos, az egyikben a képek a másikban a hozzájuk tartozó szöveg van), sokkal szellősebb, mégis feszesebb hatást kelt. Gondolom ez a kissé papír pazarló tördelés volt az oka, hogy a magyarban megváltoztatták ezt és egy hasábos tördelést alkalmaztak. Mindez a könyv élvezeti értékét természetesen nem befolyásolja:-)

2010. május 27., csütörtök

Lyukkamera – fejlemények IV.

Ma rábűvészkedtem a kamerára a zárat és szó szerint megreszeltem (jó, megköszörültem) dolgokat amik nagynak bizonyultak és így remélem a film továbbítás is működni fog, de a puding próbája a  ... szóval menni kell fotózni.

Közben találtam egy jó kis oldalt ahol archaikus fotóeljárások leírásai vannak, ami kelleni fog a sópapír előállításához a következő barkácsolós projektben.

2010. május 19., szerda

Törökbálinti fotóskör

Alakul a fotós alkotókör... Ha törökbálinti vagy környékbeli vagy és érdekel a fényképezés még jelentkezhetsz a törökbálinti (off-line) fotós alkotókörbe. (Tisztelettel kérem a blogger kollégákat, hogy terjesszék a hírt.)

Ami bizonyos, hogy kb. havi rendszerességgel fogunk összejöveteleket tartani, ahová mindenki hozza a legújabb alkotásait, hogy megvitassa a többiekkel, merre is lenne érdemes tovább haladni. A többi rajtunk múlik.

Az első összejövetelre itt lehet az időpontot egyeztetni.

2010. május 18., kedd

Lyukkamera – fejlemények III.

Na elhívták a képeket. Sajnos tökéletesnek semmiképp sem mondható az eredmény, viszont a kamera határozottan képes képalkotásra. A film fénybeszűrődéses lett, amit első körben a zárszerkezetre fogok, ami egy szigetelő szalaggal rögzített dekorgumi darab volt.

A következő képen egy két másodperces expozíció eredményét láthatjátok a kezemmel, amivel lehajtottam majd visszahajtottam a dekorgumi zárszerkezetet. Érdemes megfigyelni, hogy mekkora mélységélessége van a szerkezetnek (a kezem kb 7cm-re volt az objektívtől :-).100%-os képkivágás

A kép érdekes – művészi – színvilágát a lejárt Tesco film vagy a már említett fénybeszűrődés okozza. (Ha valaki tud okot arra, hogy a kék miért hiányzik, ne tartsa vissza magát a megjegyzés megtételétől.) Ami még kiderült a kameráról, hogy nagyjából F120 blendét és 150-160 fokos látószöget biztosít, amivel már meglehetősen jó panoráma felvétetlek készíthetők. 

A következő lépés tehát a film visszacsévélésének és a zárszerkezet megoldása lesz. Aztán meglátjuk, hogy az objektívet (lyukat) kell-e tökéletesíteni.

2010. május 17., hétfő

Lyukkamera – fejlemények II.

Ma jelentős dolgok történtek. Félig megoldottam a filmtovábbítást, ami azt jelenti, hogy előre lehetett tekerni a filmet – mint később kiderült – visszafelé nem. Mindenesetre odáig eljutottam, hogy csináltam pár képet. Holnap elviszem előhívatni.

Átgondoltam és nagyjából háromszázhetvenkettő féle oka lehet, ha nem sikerül egyetlen kép sem, szóval kissé aggódom... :-) Na majd holnap kiderül...

2010. május 15., szombat

A modern művészet kvinteszenciája

Rövid eszmefuttatás lesz. A művészet dolga, hogy érzelmeket váltson ki az emberekből. A modern művész dolga nehéz, mert a mai ember már gyakorlatilag minden felkavaróval találkozott, így sem a pornográfia sem az erőszak nem vált ki érzelmeket belőle.

Sugár János zseniálisan letisztult alkotása egy közlekedési tábla „elnézést” és „scuze” feliratokkal, amely még a sexnél is mélyebb ösztönöket – a szomszéd iránti gyűlöletet – mozgatja meg. Annyira, hogy az emberek képesek daruskocsit szerezni, hogy leszerelhessék a román nyelvű táblát. Teljes sztori az indexen.

2010. május 12., szerda

Lyukkamera – fejlemények

Hocsi barátom erősen érdeklődött a kamera állása iránt, ezért gondoltam hátha mást is érdekel, leírom a fejleményeket.

A múltkor írtam, hogy már csak a film továbbító mechanika beszerelése van hátra és kész a nagy mű. Hát nem. Sajna az első éles próbán kiderült, hogy a film továbbító csavarba vágott horony rövid lett és így előbb-utóbb letöri a film orsó belső részén lévő peckeket, vagyis nem túl üzembiztos. Úgyhogy most épp másik megoldáson töröm a fejem éjszakánként.

A képen az orsó teteje látszik a törött belső pecekkel és a defektusért felelős M5 méretű befűrészelt csavar

Mondjuk annyira nem üzembiztos, hogy egy képet csináltam és már nem tudtam továbbtekerni, de vissza sem. És mivel a gardróbszekrényben nem annyira tudtam frankón szétszerelni a cuccost, az első képet beáldoztam, a kazetta oltárán. Így most majd a filmet be lehet tölteni egy kazettába, ami azért jó, mert biztosan nem kap fényt a kamerában és ha nem sikerül a visszatekercselés, akkor is csak az utolsó kocka kap fényt, még akkor is, ha nem zárkózom be a gardróbba.

Ezen felül rendes zárszerkezet sincs, egyenlőre egy darab dekorgumi és szigszalag látja(látná) el e nemes feladatot. Ezt majd kicsicsázom, ha egyáltalán valahogy működésre bírom bírni a szerkezetet.

2010. május 11., kedd

Fényformálók hatása

A DIY photography összeszedte a lényegesebb fényformáló eszközök hatását egy kártyára. Nézzétek.

Szivás Vatera Vera módra

Mostanában ilyen takony dolgokba futok sorozatosan. Ott volt az 1GB-os kártya esete, most meg Vatera Vera. Rendeltem egy aksit egy embertől akinek majdnem csupa pozitív értékelése volt, vártam, de nem küldte a cuccot, hát írtam neki egy mailt, hogy akkor most mi van? Semmi válasz. No megnéztem hát az adatlapját és látom, hogy többeknek se válaszol és néhányan már rendőrségi feljelentéssel fenyegetőznek.

Elgondolkodtam a dolgon és nem értem. Az ember nem árult millió forintos ékszereket, hogy érdemes legyen lelépni a pénzzel, mindössze pár tízezer forintot tüntethetett el, ami nem éri meg a kiadós verést amit  rendőröktől fog kapni azért, hogy ezer forintos károkért kellett órákon át dolgozniuk. Vagy nem, mert ennyiért nem is mozdul meg a rendőrség gépezete.

Bármelyik eset is fordul elő, én mint állampolgár bukom a dolgon, mert vagy a rendőrség drága erőforrásait használják arra, hogy a pár ezer forintos csalót bekaszlizzák, vagy a pénzem pár felest szponzorált egy ismeretlennek és akkor már inkább fizetnék egy-két sört kelemenbandinak.

Mielőtt mindenkit lebeszélnék – mert le fogok beszélni – a Vatera használatáról, el kell mondjam, hogy a levelemre gyorsan és korrektül válaszoltak (amiből látszik is, hogy nem az első ilyen esetük volt). Leírták, hogy fel kell az embert szólítani, majd elballagni a rendőrségre és feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen, ezután a rendőrség hivatalból megkeresi őket az adatokért.

Tudom, hogy nem reprezentatív minta, de nekem most 4 rendes emberre jutott egy nem rendes, ami elég sok (ez már olyan mintha az ÁFÁ-t a csalók is levennék). Szóval nekem ez már túl nagy kockázat, ezért a továbbiakban inkább elballagok a boltba, ahol kicsit drágábban de legalább biztosan a kezembe kapom a dolgokat. Ma is tanultunk valamit, ahogy a South Parkban mondják...

Lehet ám, hogy csak én vagyok kissé mélabús és ez mindenhol a világon megtörténik, de Bezzegék akik most elköltöztek Kanadába, nem pont ilyenekről számolnak be. Vagyis vannak ilyen sztorik is, de az mindig valami magyar hivatallal kapcsolatos.

2010. május 9., vasárnap

Panoráma lyukkamera

Ígértem, hogy tudósítok a lyukkamera projekt állásáról. A dolog sajnos lassabban halad mint gondoltam. Elméletileg tegnap akartam befejezni, de gondok merültek fel a filmtovábbító mechanizmussal. No nem elméleti jellegűek, csak néhány dolog rövidebb lett mint kellett volna és persze nem volt már alapanyag hozzá. :-(

Magát az eszközt úgy terveztem, hogy többször felhasználható legyen, ezért külön készült ez a film tartó és továbbító rész és külön a kamera külső része az objektívvel. A film továbbító rész egy közel hengeres filmfeszítőt tartalmaz, ettől lesz a panorámakép – remélhetőleg – érdekes.

Ha beválik a dolog, lehet olyan belső részt csinálni amivel egyszerű – mondjuk négyzetes – képek készíthetők.
A cserélhető panoráma filmtovábbító belső rész

A panoráma filmtovábbító belső egység a kamerában. Az „optikát” tartalmazó előrész felcsavarozás előtt.

Folyt. köv...

2010. május 7., péntek

A rendszervakukról két percben

A fényképezéshez – benne van a nevében is – fény kell. Ha nincs vihetsz magaddal és kiengedheted a megfelelő pillanatban. Erre való a rendszervaku.

A vaku fényéről azt a legfontosabb megjegyezni, hogy nagyon rövid (1/1000s nagyságrendben) ideig tart. Ebből következőleg gyakorlatilag mindegy milyen záridőt választasz, az csak a külső fény megvilágítási idejére fog hatni.

Egyszerűbben, minél közelebb van a záridő ahhoz amilyenre vaku nélkül állítottad volna az expozíciót, annál világosabb lesz a háttér, hiszen annál több ideig világítja meg a környezeti fény a képkockát. Sötét háttér rövidebb záridő, világosabb háttér hosszabb záridő.

A vaku tulajdonsága, hogy – mivel közel van a témához – egyenetlenül világítja meg a környezetet. Vagyis ami közel van hozzá ki fog égni, ami messze van tőle az meg be fog bukni. Ezért érdemes úgy komponálni a képet, hogy a téma előtt ne nagyon legyen semmi.

TTL üzemmód

A vaku fényerejét a gépvázunk a fényméréséri gyújtótávolság és távolsági adatoknak megfelelően tudja vezérelni, ha a vakut a gép vakupapucsához csatlakoztattuk, vagyis nem sok dolgunk van, csak be kell állítani a megfelelő rekesz záridő párost (lehetőleg manuális módban) lenyomni a gombot és bízni a gépben. Ha nem megfelelő a megvilágítás próbáld meg a vakuexpozíciót növelni vagy csökkenteni. Ha manuális vakud van, akkor a kulcsszám lapján számolhatsz blendeértéket.

Vakuzás visszavert fényben

A vaku szemből meglehetősen lapos képet ad ezért amennyiben fehér plafon vagy fal van a közelben (3m) megpróbálhatod a vaku fényét arra irányítani, hogy onnan verődjön vissza a témára. Ilyenkor két három fényértékkel több fénymennyiségre van szükséged a megfelelő expozícióhoz. A TTL üzemmód ezt kiszámolja neked, manuális üzemmódban neked kell biztosítani a vaku expozíció korrekció segítségével.

Derítés

A vaku következő felhasználási módja a derítő vakuzás. Ebben az esetben a főfény más (mondjuk a nap) a vakut csak kiegészítő fényként használjuk az árnyékok mérséklésére, mint mondjuk ellenfényes portré készítése. Ilyenkor érdemes a mért vakuteljesítmény 1/4-ét beállítani a vakun, vagyis két fényértéket levenni a vaku expozíció korrekció segítségével.

2010. május 6., csütörtök

Kingston élethosszig garancia magyar módra

Történt, hogy A. megjött egy eseményről és a fényképezőgép azt írta az 1GB-os kártyára, hogy se kép, se hely nincs rajta. Nosza nagy volt a megilletődöttség, úgyhogy gyorsan utána néztem mit lehet ilyenkor tenni. Kiderült, hogy van egy ZAR (Zero Assumption Recovery) nevű program ami ingyen visszaállítja a képeket egy sérült kártyáról. A. szaladt kölcsön kártyaolvasóért és végül – minden jó ha a vége jó – az összes képet sikerült visszaszerezni a kártyáról, még olyanokat is, amik nyáron készültek :-)

Nos, hogy ilyen módon megrendült a bizalmam a kártyában, gondoltam élek az élethosszig garanciával, mert ugye az a kártya, ami egyszer cserben hagyott, cserben fog hagyni másszor is. Rövid nyomozás után kiderült, hogy ha nincs meg a kereskedő, akinél a kártyát vetted, magának a Kingstonnak kell visszaküldeni a cuccot, de előtte kell szerezni egy visszaküldési kódot, amit európában egy e-mail írásával tehetsz meg.

Nosza írtam is az adott e-mail címre és egy órán belül válaszolt is egy kedves lengyel hölgy, hogy magyarországon Cszervíz nevű cég intézi a garanciát. No elmentem a cég weblapjára – ahol mellesleg azt írják, hogy fontos nekik, hogy gyorsan kiszolgáljanak – és egy űrlap segítségével bejelentettem a hibát. Azóta annyit se mondtak, hogy kakukk. Ez volt két hete.

(Amúgy a weblap szerkesztőjét is csókoltatom, mert a Kingston ügyintézés menete című oldalon hibás a link és egy üres oldalra visz, úgyhogy a főmenüből kellett a megfelelő oldalra navigálnom.)


UPDATE: Ma délután kaptam választ és a link is megjavult, szóval mégiscsak minden jó, ha vége van.

2010. május 3., hétfő

Ezek mennek meg a bárányfelhők...

A múltkorjában beszélgettem Janó barátommal, hogy kellene csinálni itt nálunk – Törökbálinton – egy ilyen fotós műhelyt, alkotókört vagy mit tudom én hogy mondjam. Mert az internet nagyszerű, de én jobban szeretem a valódi dolgokat, mint például beszélgetni az emberekkel egy sör mellett. Körülbelül havonta egy alkalommal jönnénk össze, képeket nézegetni, eszmét és ötleteket cserélni és kitalálni a következő hónap témáját, amin aztán dolgozhatna mindenki a következő alkalomig. (Nem kell itt lakni hozzá, Érd, Diósd, Budaörs, Budakeszi, Budapest is mind 15km-en belül van, egyszer egy hónapban ki lehet bírni ekkora utat:) Akit érdekelne egy ilyen jelezze bátran, ha leszünk elegen megszervezem az első alkalmat.

Aztán épül a 35mm-es filmre dolgozó panoráma lyukkamerám is, remélem a héten lesz időm befejezni. Igazi fából és moduláris lesz, vagyis a panoráma belső részt ki lehet majd cserélni sima zoomos filmtovábbító rendszerre is. Ha kész és lesznek képek majd tudósítok a fejleményekről.

Ezen kívül megjött a háromazegyben korpásodás gátló vakukioldóm így feleslegessé vált egy keveset használt HAMA gyártmányú vezetékes távkioldó Canon EOS 5D/30D/60D/10D/20D/1D/1DS és Kodak DSC520 gépekhez.
Ajánlatokkal itt bombázhattok.