2010. június 30., szerda

Nagyítógépem története

A múltkorijában meglátogatott bennünket A. két régi kollégája és az egyik felajánlott egy nagyítógépet amelyet a válása miatt nem tud többé a sufniban tárolni vagy mi. Meg, hogy Ő nem használja már, de milyen jó lenne, ha valaki mégis... Na tegnap vagy tegnapelőtt csöngött a telefon, hogy itt a környéken és bedobná a nagyítógépet, meg egy két egyéb dolgot, vágógépet, lámpát, meg pár dolgot aminek a rendeltetése nem teljesen tiszta.

Aki kicsit is ismeri a házi fotóelőhívás/nagyítás rejtelmeit, az tudja, hogy az egész dolog csak fekete-fehérben működik, a színes film hívásához sokkal komolyabb cuccok kellenek, nem igen tudod megcsinálni otthon, a kád felett. 

Szóval fekete fehér filmre kell fotózni. A hívásban egy helyi fotóstársam fog segíteni az elején, aztán majd meglátjuk. Az már tisztán látszik, hogy szereznem kell szín szűrőket, anélkül nem fog menni. (Illusztrációként álljon itt egy régi kép, amit most leltem a képek nézegetése közben. Valójában a Zemplénben készült színes kép is elég jó, de fekete fehérben teljesen más hangulata van. Pedig csak egy narancs szűrő van rajta, meg még egy pár apró egyéb beállítás a Lightroomban. A titkos egyéb összetevőket nem árulom el :-)

Ami kicsit megbonyolítja a filmre fotózást, hogy az előtt kell tudni, hogy milyen szűrőt kell a lencse elé rakni, mielőtt elkészül a kép. Ezért aztán most digitálison gyakorlok, ott könnyen lehet utána is átállítani. :-)

2010. június 28., hétfő

Kicsi hegy tetején

Idén elmaradt a szentiván éji tűzugrás, csak felsétáltunk A.-val egy közeli dombra naplementét nézni. Lestük a repcsiket, amik jöttek leszállni a reptérre, hogy még sötétedés előtt hazaérjen a pilóta, gondolom a meccsre.

2010. június 23., szerda

Az élesítésről

Ma megjelent egy nagyon jó kis összefoglaló a fényértéken az élesítés utolsó lépéséről a kimeneti élesítésről. A cikk leírja, hogy mit kell tenned, ha Photoshopot használsz (persze a dolog egy része kis változtatással működik GIMP-ben is). Ugyenerről Lightroom esetén itt olvashatsz egy nagyon rövid egypercest.

2010. június 21., hétfő

G'MIC for GIMP

A talányos cím egy a korábban már említett GREYCStoration nevű program és GIMP beépülő modul felhasználásával készített mindentudó szűrőgyűjteményt takarja. Persze, mint minden efféle gyűjteménynek, ennek is van egy része (nagyjából 90%), ami oly haszontalan, hogy soha se fogod használni.

2010. június 17., csütörtök

Világítási diagramok készítése

Ha le akarod skiccelni, hogy egy-egy fotóhoz milyen fényeket használtál, a legjobb ha fogsz egy darab papírt és ceruzát. Ha azonban olyan terveid is vannak, hogy mindezt közzéteszed, akkor jó választás lehet a  Sylights webes világítási diagram készítő szoftver.

2010. június 16., szerda

Duplaexpó kísérletek

Van egyrészt a havi téma a Fotókörben valamint a lyukkamerából kimentett film a Szmenában. A Szmena egyik nagy előnye, hogy baromi egyszerű duplaexpót csinálni vele, egyszerűen csak meg kell nyomni a gombot az alján és a visszatekerő kurblival egy kockányit visszacsévélni a filmen.

A törökbálinti templom
Persze, ha nem pont egy kockányit teker vissza az ember akkor még érdekesebb dolgok tudnak kijönni, mint ahogy azt a képen is láthatjátok. 

2010. június 15., kedd

Lyukkamera – fejlemények V.

A múltkor említettem, hogy a lyukkamerából úgy kellett megint kiszedni a filmet egy kép elkészülte után. Talán még arra is emlékeztek, hogy panaszkodtam, hogy  a lejárt a Tesco film színei nem voltak feltétlenül jók. Nos, úgy tetszik, hogy nem a film, hanem a lyukkamera karakterisztikája okozza a barna elszíneződést. (Lehet, hogy a régi képek is azért ilyen színűek, mert fából készült géppel fotózták őket? :-)

A többi kép a most elővitatottak közül kísérleti darab, majd mesélek róluk.

2010. június 14., hétfő

Dióskert

Folytatva a törökbálinti anzixot, felviszlek benneteket a dióskertbe, ahol egy szép játszótér és egy 1956-os emlékmű található. Innen vezet A. útja az erdőbe, ha a kölcsön kutyát viszi sétálni az annahegyi kilátóhoz.


2010. június 9., szerda

Törökbálinti képeslapok

Tópark


A törökbálinti tó a vasút az M1-es és az M0-s által bezárt területen található és régen egy egyszerű horgásztó volt. Ide járt télen a komplett környék jégkorongozni, meg korizni. Olyan igazi grund érzés volt. Az ember vitt egy botot magával és megkérdezte, hova lehet beállni.

Azóta megvette valami befektető és magán terület lett, amolyan örülj, hogy bejöhetsz, tilos a sárga útról letérni típusú. Az autópálya felé eső rész a mai napig földút, meg stég a horgászoknak, a másik oldalon viszont majdnem kész a sétány.

A stég – Pihenő a tó észak-keleti oldalán

A sárga út vége – Pihenő a tó dél-nyugati oldalán

A régi temető


1766-tól 1963-ig itt temettek el minden törökbálinti lakost, majd – főleg gondolom mivel a rokonokat kitelepítették 1945-ben – a sírokat és a területet nem gondozták és a temetőt majdnem szanálták is, de főleg a Németországban élő rokonok adományainak köszönhetően végül megmaradt, mint kegyeleti park.


2010. június 7., hétfő

Törökbálinti fotókör

Most szombaton megalakultunk hivatalosan is. Aki szeretné követni, hogy hova fejlődik a dolog annak még egy picit várnia kell, amíg el  nem készítem a Törökbálinti fotókör hivatalos blogját. De már csak párat kell aludni...

Én mindenesetre elkezdtem a házi feladat megoldását vagyis a lehetséges fotótémák felderítését. Vannak igen érdekes helyek. Kezdetnek ott a vasútállomás.


2010. június 2., szerda

Vatera Vera és a hepiend

A múltkor kicsit kifakadtam, hogy jártam pórul egy Vaterás rendeléssel. Képzeljétek ma megjött a cucc. Kellett neki csaknem két hónap, de ideért végre. Minden jó ha vége van – mondta Rejtő Renő valamelyik hőse.