2010. július 30., péntek

Arckékek

A mai ajánlat Sprenc Balázs és Zselinsky Miroslav közös projektje az Arckékek. (Később remélem itt is lesz szó sópapírról és egyéb archaikus eljárásokról. Addig is annyit, hogy a képek egy cianotípia (vagy angol nyelvterületen blueprint) nevű eljárással készültek, ami főleg tervrajzok reprodukálására szolgáló eljárás volt, amíg a Xerox elő nem jött egy jobbal:-)


2010. július 28., szerda

GIMP.fotósoknak – bemutató fejezet javítás

A. elolvasta és volt olyan szíves ki is javította a hibákat a GIMP.fotósoknak fekete fehér képekről szóló fejezetében, úgyhogy most már egy új verziót lehet letölteni.

2010. július 25., vasárnap

Lefotózni a lefényképezhetetlent – Mire jó a HDR?

Szilvi kérdezett a qtpfsgui-val kapcsolatban valamit és rá kellett jönnöm, hogy Mac OS X alatt már nem működik a cucc. Lehet, hogy a hiba az én készülékemben van valahol, de a legfrissebb verziót is megpróbáltam és az sem indul el. Szóval kénytelen voltam egy Ubuntura feltelepíteni és ha már ott voltam eljátszottam egy régi képpel.

Itt közbe kell szúrnom, hogy alapvetően nem kedvelem azokat a HDR tónustérképeket, amelyekre a nagyérdemű nagy része gerjed (Értsd: Harry Potter effekt), viszont lehet úgy is csinálni, hogy ízléses legye és ami még fontosabb, bizonyos helyzetekben kisegít, ha a géped dinamika tartománya túl kicsinek bizonyulna. Alkalmazhattam volna itt az egyszerű expozíció összeolvasztást is, de mint írtam és a qtpfsqui került a kezeim közé.

A kép Madeirán készült tavaly és amikor fotóztam akkor biztos voltam benne, hogy ezt nem is érdemes megpróbálni normálisan lefotózni. Ahogy kilyukadtunk a kiáltónál olyan látványban volt részünk, amit az emberi szem és agy képes befogadni, a fényképezőgép nem tud mit kezdeni vele. Az ég felhős volt és a hegyek tetejénél szembe sütött a nap. A látvány azonban olyan lélegzet elállító volt a csipkés hegyekkel és egy kb. 300-400m mély szakadékkal a lábunk alatt, hogy meg kellett próbálnom...
Madeira – a jól exponált kép

Csináltam 3 képet. Egyet 2FÉ-val alul- egyet 2FÉ-val felül és egyet jól exponáltan és reménykedtem, hogy itthon tudok belőle valami olyat csinálni ami visszaadja a látványt, vagy legalább az érzést.

Madeira – HDR

(Ha nagyon sokan érdeklődtök, akkor készítek egy leírást, hogy hogy is készült ez a kép pontosan:)

2010. július 23., péntek

Lyukkamera fejlemények IX. – Az eredmény

Nos, elégedett vagyok. Dacára annak, hogy a legtöbb kép borzasztóan alulexponált vagy egyéb okból használhatatlan lett, a lyukkamera projekt végül is sikeresen lezárult, és bebizonyosodott, hogy lehetséges egész tűrhető képet készíteni borzasztó egyszerű eszközökkel, pár ezer forint felhasználásával.

Részlet a törökbálinti templom előteréből (kattints a jóval nagyobb képhez)

Végezetül, egy nagy nagy köszönettel tartozom Palinak, az előhívásban nyújtott segítségért!

2010. július 22., csütörtök

Lyukkamera fejlemények VIII. – Lego kamera

Ma este össznépi fotókörös fekete fehér hívás lesz Paliéknál ezért el kellett lőni ebben a dög melegben egy tekercs filmet. A lényeg, hogy először tudtam anélkül kivenni a filmet a lyukkamerából, hogy egy órát kellett volna előtte/közben káromkodnom. Sőt mi több a filmtovábbítás és visszacsévélés éppen úgy működött, ahogy kell nekije. Szóval siker van, legalábbis technikai szempontból. A képeket majd este meglátjuk.

De, hogy ne csak rólam és az én kamerámról essen szó, ma mutatok egy teljességgel elvetemült ötletet, kisfilmes lyukkamerát legóból.

2010. július 21., szerda

Órarugó gerincű felpattanó – Canon reklám:-)

Tegnap este, miközben a notebook akkumulátorát próbáltam kiszabadítani, a drótok irtóztató görcsöt fontak a 20D köré és mire észrevettem már késő is volt. Hiába, hogy a magszéf töltő úgy van kialakítva, hogy ne tudd vele lerántani a számítógépet, ez a fényképezőre nem vonatkozik, úgyhogy a fotóapparát szép ívben szállt alá az asztalról. Mivel mindkét kezem köré volt fonódva néhány méter drót és a notebook is a kezemben volt, csak egy férfias sikításra és némi káromkodásra futotta az erőmből, ahogy néztem, hogy a fényképezőgép majdnem teljesen rugalmatlanul ütközve a földdel gyakorlatilag az asztal lapjának magasságáig visszapattan majd megállapodik a szőnyegen. Azóta több képet is készítettem vele, úgy tűnik minden további nélkül túlélte. Éljen a magnézium ötvözet váz :-D

2010. július 20., kedd

2010. július 18., vasárnap

Fényfestés – szolgálati közlemény

Időközben a mai törökbálinti fotókör fényfestéses összejövetelének kezdetét áttettük egy kicsit korábbra, tehát gyertek 19:00 órára. A helyszín maradt ugyanaz.

Adatok amire a fotózáshoz szükséged lehet – The Photographer's Ephemeris

Régebben írtam már a kék óra számoló alkalmazásokról, de a mai gyöngyszemnek ez csak egy funkciója, valójában mindent tud, amire egy külső helyszínen végrehajtott fotózás megtervezéséhez szükséged lehet. iFanoknak van iPhone alkalmazás is, de az alkalmazás Wimdowsra és Mac OS X-re ingyenesen letölthető.

A képen az látható, hogy ma mikor lesz a hold (vékony kék vonal) a dióskerti szobor (nagy piros pöcök) mögött, ha a Munkácsy utcából fotózunk (kis szüke pöcök). Megmutatja továbba, hogy hol és mikor kel és megy le a nap és a hold (vastag narancs és kék vonalak), mikor van kék óra, de leolvasható a nap iránya (vékony narancs vonal) tetszőleges időpontban és a fotózás helyének távolsága és magassága a témához képest. A színuszhullámok alatt lévő csúszkák segítségével az idő állítható, így derült ki, hogy a kívánt hatást ma 18:26-kor tudjuk elérni. 

És ezt persze ezt a világ tetszőleges pontjára tudja, nem csak a Dióskertre :)

Itt lehet letölteni (Adobe AIR szükséges hozzá)

2010. július 17., szombat

Fényképezés szkennerrel

Nem olyan rég írtam arról, hogy lehet szkennerrel digitális fotógramot készíteni, erre most belefutottam két olyan dologba is ami ehhez kapcsolódik. Az első a face your pockets!, ami pont ilyen fotogramok gyűjteménye.


A másik, pedig egy izgis hétvégi projekt, ami azt mutatja be, hogy a szkenneredből digitális hátfal.

2010. július 15., csütörtök

GIMP.fotósoknak – letöltések

Ma reggel ránéztem a statisztikákra és azt tapasztaltam, hogy négy hónap alatt kb. 3500-an töltöttétek le a GIMP.fotósoknak fekete fehér képek előállításáról szóló részét, ami nagy-nagy öröm számomra. Érdekesség, hogy az első napok nagy érdeklődésétől eltekintve folyamatos kereslet mutatkozik a dolog iránt, ami havi 300-400 letöltést jelent.

Egyenlőre több fejezet nincs kész és amíg nem lesz, nézegessétek a fotonlog GIMP archívumát.

Lapos dolgok fotózása – digitális fotógram készítése

Most egy olyan eljárást fogok bemutatni, amivel hatalmas méretű akár négyszeresére nagyított képek készíthetők lapos tárgyakról. Az eljárás neve szkennelés. Kell hozzá egy szkenner. Bármilyen megteszi, nekem egy Canon van, ami tálcáról képes 1200 DPI-s képeket készíteni. (Ha nyomtatásban 300 DPI-t számolok, akkor ez négyszeres nagyítás.)

A ceruza eredetileg több mint 8000 pixel széles volt


100%-os képkivágás a ceruza közepéről (nem rossz makró mi? Erről jut eszembe, hogy korábbi bejegyzésekben megnézheted, hogy kell makróelőtétet és egyszerű makrólencsét készíteni.)

Ha nyitva hagyod a szkenner tetejét fekete hátteret, ha becsukod fehéret kapsz. Érdemes először préselt levelekkel, villákkal, kanalakkal próbálkozni.

2010. július 14., szerda

Fényfestés – Törökbálinti fotókör

A már beharangozott törökbálinti fényfestés ezen a héten vasárnap 20:00 órai kezdéssel kerül megrendezésre. (Azokkal, akik nincsenek rajta a Törökbálinti fotókör levelező listáján és szeretnének jönni, közlöm, hogy ha valami miatt mégse tartjuk meg, akkor ugyanitt fogom ezt is közölni, szóval nézzétek a fotonlogot, mielőtt nekiindulnátok marha messziről.)

A program:

  • Találkozó a Művelődési ház kocsmájában 20:00 órától
  • Tervek egyeztetése, hogy hol mit és milyen technikával fogunk (megpróbálni) lefotózni.
  • Séta és fényképfelvételek készítése és megtekintése
Hozzatok magatokkal fényképezőgépet, állványt, zseblámpát, reflektort, ledes lámpát, lézermutatót, vakut, fénykardot:-)

Fotó: Kelle Emese

2010. július 11., vasárnap

Dani-féle mágikus hatás – Lightroom preset

Ma közkívánatra közreadok egy Lightroom presetet, amivel ugyanazt a hatást érheted el egy kattintással, mint a tegnap bemutatott GIMP lépésről lépésre bejegyzésben. Valójában ugyanazt csináltam mint a tegnapi tutorialban, tehát először a görbékkel beállítottam egy erős kontrasztot.Majd erős vignettálást raktam a kép köré a post crop vignettes segítségével.

Az eredmény meg ilyen lett:

A preset letölthető innen, de magadnak is előállíthatod. Pont ugyanígy megy a dolog Adobe Camera Raw segítségével is.

2010. július 10., szombat

2010. július 9., péntek

Fényfestés

A fotókörnek írtam ma körlevelet, hogy csinálhatnánk egy jó kis éjszakai fényfestéses összejövetelt valamikor a közeljövőben és ehhez előszedtem egy pár régről eltett képet meg cikket, amit most megosztok veletek, hogy ti is lássátok:

  1. hogy mi a fényfestés
  2. mire jó a fotós napló (hogy ezeket megtaláljam 1 másodperc alatt)
Először is egy csomó inspirációnak szánt fotó az abduzeedo.com jóvoltából, többek között ilyenek:
Aztán a következő Brent Pearson leírása, arról, hogy ő hogyan készíti ezeket:
Lehet még nézegetni BzD képeit is a flickr-en:

És végül a mester, a fényfestés feltalálója, az örök polgárpukkasztó (aki kitűnően festett is, mint ahogy ez a mellékelt ábrán látható is) Picasso:

2010. július 8., csütörtök

Lyukkamera – fejlemények VII. (Digitális lyukkamera Hocsinak)

Ma a blende javítgatásán dolgoztam és sikerült is elérni némi javulást élesség terén. Ez nem azt jelenti, hogy élesek lettek a képek csak azt, hogy élesebbek. Mivel Hocsi – aki mint látjátok figyelemmel kíséri az eseményeket – direkt izélgetett, hogy mikor csinálok már digitális lyukkamerát, eszembe jutott, hogy a teszteléshez mégiscsak jobb lenne azonnal látni, hogy mit csináltam.

Ezért ma először is kipróbáltam, hogy tud-e a 20D objektív nélkül exponálni. Tud. Ezek után kifúrtam egy kamera védő kupakot a közepén (aki nem akar méricskélni az fúrja meg a középső n bal oldali szárát kicsit az n közepétől feljebb :)

A megfúrt bajonett védő kupak

Ezzel megvan a lényeg már csak a lyukak elkészítése van hátra. Ezt a legegyszerűbb egy sörös doboz oldalából kivágott alumínium darabba nagyon vékony varrótűvel beütni. Vigyázz, a legvékonyabb varrótű is kb. kétszer vastagabb mint a lyuk amire szükséged van. Szólok, amikor azt gondolod, hogy ez milyen kicsi lyuk lett, akkor az valószínűleg sokkal nagyobb mint kellene. A szakirodalom szerint ebben az esetben egy nagyjából 0,25mm átmérőjű lyuk az ideális. Ehhez napos időben 1-2s expozíciós idő tartozik ISO100 esetén.

A blende felszeretéséhez a szigetelőszalagot javaslom. Ha kicsit igényesebb vagy, fogsz egy fekete fotókarton darabot és kilyukasztod lyukasztó géppel, majd ugyanezt megteszed egy szigetelő szalag csíkkal is és a kettőt összeragasztod, középen a blendével.

Szóval az ember csinál többet és megnézi, hogy melyik milyen képet rajzol és kiválasztja a legjobbat. Ami fontos, hogy hozzá se kezdj, ha nem akarod tudni, hogy milyen mocskos is az érzékelőd, mivel a nagy mélységélesség miatt az összes porszem külön-külön Newton gyűrűket fog rajzolni a képre.

100%-os képkivágás, jól láthatóak az érzékelőn lévő porszemek által rajzolt gyűrűk

Nos, egyenlőre ez a legélesebb kép, amit el tudok érni, ami meglehetősen nagy javulás a tegnapi képhez képest. Női portrékhoz például már most ideális :-)

2010. július 7., szerda

Lyukkamera – fejlemények VI.

Hocsi épp tegnap kérdezett rá, hogy áll a lyukkamera projekt. Ebből gondolom, hogy bizonnyal sokan égtek a vágytól, hogy megtudjátok, mi lett a megoldás a filmtovábbítási problémára. Egyszerű a megoldás, reszelni kellett. Az volt a baj, hogy a lyuk amin a filmtovábbító csavar keresztülment, nem pontosan a filmkazetta tekerni való része fölött volt és ezért megszorult, majd erősebb mozdulatra kitörte a műanyagot a kazettából.

Na tegnap – természetesen mindenféle fotós védőszenthez fohászkodva – összeszereltem a kamerát immáron az új, megreszelt, filmtovábbító mechanikával. Persze közben járt az agyam, hogy az új zárszerkezet jól fog-e zárni, hogy a kitágított furatnál nem lesz-e fénybeszűrődés? Szerencsére ebből a szempontból a kamera jól vizsgázott, bár biztos ami biztos, még egy szigetelő szalag csíkot is kapott az illesztésekre.

(Itt teszem hozzá, hogy kipróbálás közben persze hogy visszahúztam a filmet a kazettába. Az csak ma derült ki, hogy tekergetés közben be is gyűrődött, úgyhogy filmkihúzóval se sikerül kioperálni belőle. Lesz egy köröm a sötétszobába, hogy szétszedjem a kazettát, kiszedjem a film végét összerakjam a kazettát, hátha sikerül mindezt tök sötétben végrehajtani. Ha nem akkor buktam a filmet. Még jó, hogy volt másik itthon.)


Ma persze szar idő volt,  de azért csak ki kellett próbálni a gépet, szóval A.-val elmentünk sétálni. A kilátó nem bizonyult jó választásnak, mivel a mai szélben meglehetősen erős kilengése volt, ami a 10s-os expozíciós idő alatt meglehetősen erős bemozdulásos életlenséget produkált. Amint az a mellékelt ábrán látszik a 10s (plusz minusz egy-két másodperc a fejben számolás miatt :) nagyjából megfelelő záridőnek bizonyult, viszont a barna elszíneződés még mindig megvan a képeken. A képeken most digitálisan korrigáltam ezeket a szintek beállításával.

Ezen kívül a gép kontúrélessége sem az igazi, szerintem ennél lehetne élesebb rajza is az „objektívnek”. Úgyhogy a következő lépés, hogy megpróbálok egy kisebb lyukat fúrni és kipróbáljuk azzal is. Ha azzal se jó akkor nagyobbat:-)

A. az erdőben – kattintásra nagy méretben is megtekinthető

Előzmények azoknak, akik nem rendszeres olvasók: a projektről és a fejlemények: 1, 2, 3, 4, 5.

2010. július 6., kedd

Kár drága kamerát venni...

...vehetsz helyette drága telefont :-) Mindkét János nevű barátomnak innen üzenem, hogy láthatólag megoldható minden egy iPhone-nal, meg tépőzárral és kerti reflektorral. A hivatkozott vicces videó az FStoppers weboldaláról.

2010. július 5., hétfő

Holga D

Rosszul beszélek franciául, de szerintem ne nagyon várjatok ilyen digitális Holgát. (Jobb és balkezes felhasználóknak külön átfordítható fedőlappal:) Azért akinek kedve van megnézheti itt.

2010. július 2., péntek

Különféle fénymódosítók használata a stúdióban.

Zack Arias blogján található egy jó és viszonylag hosszú írás a különböző stúdióban használható fénymódosítókról (softbox, ernyő, beauty dish, stb) és hatásukról a modellre és a háttérre.

There’s no morality in choosing a light modifier.