2010. október 31., vasárnap

Neked milyen? – Gerq

Általában milyen gépet használsz? (Gyártó/Típus): Canon EOS 30D

Miért ezt választottad?: Canon 300D volt az első gépem, tönkrement, ehhez tartozékok adottak voltak, 30D meg ár/értékben jó volt.

Milyen objektívet használsz a leggyakrabban?:
Canon 50/1.8 II (mostanában inkább ezt: Canon 17-55/2.8 IS)
Canon 70-200/4L

30D + 70-200/4L

30D + 50/1.8

30D + 70-200/4L

Gerq blogját itt találjátok.

2010. október 29., péntek

Neked milyen? – BZd

A következő BZd válasza lesz, de ehhez hozzá kell fűznöm némi magyarázatot a nem megfelelően vájtfülű olvasók miatt. A Peleng 8mm-es egy orosz gyártmányú rendkívül nagylátószögű (un. halszem) objektív, melynek gyakorlati felhasználása – egyszeri fotós számára – valójában kimerül a birtoklásában :-)

2010. október 28., csütörtök

Neked milyen? – Ervin

Folytatódik a Riverával elkezdett sorozat, amiben ismerőseimet kérdeztem a gépválasztás okáról közös épülésünkre. Mostantól kezdve minden nap egy-két a sorozatba illeszkedő posztot igyekszem kitenni, úgyhogy nézzétek és ne csak a gépek miatt, hanem a képek miatt is.

Közben Rivera volt olyan szíves és felvette a spottr-en a hét kérdésének, úgyhogy ha végeztünk a sorozattal készítek egy értékelést az összes nekem érkezett és a spottr-re bekommentezett válaszból.

De most lássuk Ervin mit használ és miért.

Neked milyen? – Rivera

Meglehetősen sokan érdeklődnek nálam arról, hogy milyen fényképezőgépet érdemes venni. Mivel erről már megírtam a véleményem, gondoltam esélyt adok a többieknek is, hogy elmondják a saját véleményüket, ezért megkérdeztem pár ismerősöm, hogy ők milyen felszerelést használnak és miért. Ebben a sorozatban ezeket a válaszokat közlöm. Kezdjük Riverával, mert Ő volt a leggyorsabb.

Nagy kontrasztú fekete-fehér kép készítése – GIMP lépésről lépésre

Hocsinak, a 100 éves az Erzsébet kilátó c. íráshoz fűzött megjegyzéséből idéznék:

Egyébként tetszik a kép fönt, amíg nem olvastam el a szöveget, meg voltam győződve, hogy ez a kilátó megnyitója után nem sokkal készült. Van Gimp plugin, ami ilyet tud? :)

A válasz rögtön következik, de addig is arra bíztatnék mindenkit, hogy kérdezzen bátran itt kommentben vagy a kapcsolat oldalon. Új lehetőség, hogy a Twitteren is felteheted SMS hosszúságú kérdésed.

2010. október 27., szerda

Csendélet mackóval

Nagy nagyítás

Tegnap itt voltak a földijeim előhívni meg nagyítani és mivel elöl volt a cucc gondoltam pótolom a mulasztást és megnézem, hogy milyen minőségben lehet egy 6x6-os kockát kinagyítani.

2010. október 26., kedd

Karácsonyi ajándékötletek – I.

A karácsonyi bevásárlószezonra való tekintettel, fent a menüsávon a könyvek menüpont alatt, újra indítottam a könyvesboltot, először azokkal a könyvekkel, amihez van némi közöm. Később lesznek majd egyéb újdonságok is, úgyhogy érdemes figyelni...

2010. október 25., hétfő

100 éves az Erzsébet kilátó a János hegyen

Igazából nem ebből az alkalomból, hanem csak inkább kipróbálási célzattal vittem magammal a Weltax-ot a Normafához. Az, hogy egyáltalán láthattok képet, kizárólag az isteni gondviselésnek, na meg annak a ténynek köszönhető, hogy a fekete-fehér film kidolgozását lehetetlen elrontani, hacsak nem napon csinálod. Tanulságos történet következik...


Pain of Salvation @ A38

Ma este Pain of Salvation koncert volt az A38 hajón. Következik egy kis képes ízelítő azoknak akik nem voltak ott...

2010. október 24., vasárnap

Twitter

Diaúr rábeszélt, hogy mélyedjünk el a közösségi média bugyraiban, aminek első lépése, hogy lehet követni a Twitteren a fotonlogot. Jobb oldalon a dobozban egyébként akkor is láthatod, hogy mik mennek a Twitteren, ha nem követsz.

Óriás fényképezőgép

A dolog úgy kezdődött, hogy Chris McCaw megszorult és el kellett adnia a nagyformátumú felszerelését, majd barkácsolt magának 150$-ból egyet. Azóta elhatalmasodott rajta a dolog és tele van szövődménnyel, ahogy Hofi mondta volna. Most itt tart. Bővebben...

2010. október 22., péntek

Deszaturált portré – Gimp lépésről lépésre

A következő speciális hatás főleg portrék esetén jól használható, persze kipróbálhatod tájképeken is. Az a jó benne, hogy 30 másodperc alatt megcsinálható és majd minden esetben kiváltja a nahát hatást.


Lyukkamera hegyek

Egészen véletlenül akadtam a következő cikkre az f295-ön, amiben fényképes leírást találhattok gyakorlatilag mindenféle lyukkamera elkészítéséhez. Van köztük, nagy látószögű és panoráma kamera obszkúra, leica- és rollfilmes gép is valamint egy csomó okos ötlet amit én is használni fogok a következő projekteknél.

2010. október 21., csütörtök

2010. október 20., szerda

Major Ákos fotói

Ajánlom figyelmetekbe a Behance-on Major Ákos fényképeit. Erős, de jó ízlésű utómunkával nagyszerű hangulatú képeket készít.

Major Ákos képe a Hallstatt sorozatból
Major Ákor fotója a Waterscapes sorozatból

Fotóapparát a sufniból

Nos, azok akik már próbáltak valamilyen képrögzítésre használható eszközt barkácsolni, akár csak lyukkamerát cipős dobozból, azok bizton csípni fogják a következő hírt.2010. október 19., kedd

Napi idézet

"Nincsenek szabályok a jó fényképek készítésére, csak jó fényképek vannak."  – Ansel Adams

Idén is fotóhónap

Csak, hogy én is el ne felejtsem, idén is fotóhónap, sok kiállítással és programmal. Bővebb infók a fotóhónap weboldalán.
Lucien Hervé 100 kiállítás a Szépművészetiben

2010. október 18., hétfő

Előhívási időzítő szoftver pythonban Nokia telefonokra

Állítólag Ansel Adams nem órát használt a sötétkamrában, hanem metronómot és tök igaza volt, az órát nemigen látod a sötétkamra lámpa fényében. Gondoltam, hogy a modern technika majd nekem is segít és keresek valami megfelelő programot a telefonomra.

2010. október 17., vasárnap

Mai rossz szóvicc

A modern kor áldásai. Nem kell se nagyítógép, se vegyszer, csak labortál és egér. (Én kérek elnézést! :)

2010. október 15., péntek

Digitális gép átalakítása szpotmérővé

Az utóbbi időben ismét rengeteg olyan eszközzel készítek képeket (a Weltax, A lyukkamera, Zorki4, Szmena), amiken nincs fénymérő. Persze a „napos 16-os” – meg a tapasztalat – sokat segít a helyes expozíció  megbecslésében, de beltérben nekem ez már nem mindig megy jól.

2010. október 14., csütörtök

Stoptrükk videó svenkelés tojásfőző óra segítségével

Tegnap nézegettem kicsit a kínálatot és találtam stoptrükk (angolul time lapse) videó készítő alkalmazást Nokia telefonra, ma meg jött ez...

2010. október 13., szerda

Napos 16-os

A „napos 16-os” az a szabály amit régen a filmek dobozára rajzoltak (hogy fénymérő nélkül is meghatározható legyen a helyes expozíció) és azt mondja ki, hogy közvetlen napsütésben F16 rekesz esetén a helyes záridő 1/ISO, vagyis ISO 100-as film esetén 1/100s (a gyakorlatban az ehhez legközelebbi 1/125s). Bárányfelhők esetén egy fényértékkel kevesebb (1/60s), erős felhőzet esetén 1/30s, esőben még egy fényértékkel kevesebb (1/15s) stb. Tengerparton és hó esetén ehhez egy-két fényértéket hozzá kell adni.

Természetesen, ha mondjuk F8-es rekesszel szeretnél dolgozni (ami két fényértékkel több mint az F16), akkor a jó expozícióhoz minden esetben két fényértékkel kisebb expozíciós időt kell választani, vagyis közvetlen napsütésben 1/125s helyett 1/500s és így tovább.

Az illusztrációt Gyulustól vettem kölcsön és az adtok ISO50-nek felelnek meg. Nézzétek meg az egyperces fotótanfolyamot, érdemes.

Ha a napos 16-t kell használnod „fénymérésre”, érdemes az árnyékokat figyelni. Ha erős éles szélű árnyékok vannak az a követlen napsütést jelenti, ha erős árnyékok rajzolódnak, de a szélük elmosódott akkor bárányfelhős idő van, ha még épp látszanak az árnyékok, akkor felhős.

2010. október 12., kedd

Franc se gondolta volna...

... micsoda hatalom van a kezemben. Pedig azt hittem, hogy csak magamban morgolódok itt a világ négymilliomodik blogján, de úgy néz ki, hogy mégiscsak van ennek a dolognak értelme. Képzeljétek, halnak köszönhetően aki megírta a blogján, ismét olvasom a spottr-t és Kálló Péter blogját. (Aki nem akar összevissza kattingatni röviden a lényeg: mindkét oldal tejes feedet ad, végre.)

2010. október 11., hétfő

Dan Winters fényképei

Nézzetek Dan Winters fotókat. Többek között azért ilyenek, mert A4-es filmre dolgozik az ember, ami körülbelül egycsilliárdszor nagyobb felbontást tud mint bármelyik digitális.


2010. október 9., szombat

Lyukkamera fejlemények XI. – 20mm-es panoráma belső II.

Legutoljára megígértem, hogy ha mutatok az új 20mm-es gyújtóválságú lyukkamera belsővel készült képet.  A dolog azért váratott magára eddig, mert baromi sok képet készítettem, ami azért is érdekes, mert egy 36 kockás filmre kb. 10 panoráma fér rá, ha nagyon spórolósan tekerem tovább a filmet.

2010. október 7., csütörtök

Zalka Imre előadása a nedves kollódiumos eljárásról

A fotoklikk rendezésében Zalka Imre tartott előadást a nedves kollódiumos eljárásról, amit nagyon élveztem, ezért most összefoglalom nektek a lényeget.

2010. október 6., szerda

Csontvázak a szekrényben – Klaus Pichler

Mostanában divatos a szekrényből kihulló csontvázakról beszélni. Klaus Pichler új sorozatában megmutatja nekünk milyenek is valójában a csontvázak a szekrényben. Érdemes a többi képet is megnézegetni.

2010. október 4., hétfő

RAW/JPEG – Scott Kelby hozzászólása

A tanfolyamokon mindig – igaz, a kollégák haragjától tartva félve – el szoktam mondani, hogy bizonyos esetekben lehet JPEG-ben is fotózni, nem kell feltétlenül RAW képeket készíteni. Azok ugyanis, akik úgy hiszik, hogy értenek a digitális fotózáshoz előszeretettel hangoztatják, hogy az igazi profik csak RAW-ban nyomják. Pedig az igazi profik gondolkodnak és úgy nyomják, hogy a legtöbb pénzt tudják keresni vele:-)

Scott Kelby blogjában olvashattok arról, hogy sportfotózásnál miért sokkal előnyösebb a JPEG a RAW-nál.

2010. október 3., vasárnap

Boldog szülinapot!

Az ünnepelt...

GIMP.Fotósoknak közvélemény-kutatási eredmények

Először is szeretném megköszönni mindenkinek, aki véleményt nyilvánított a jobb oldali oszlopban lévő közvélemény-kutatási ablakban. Most, hogy lejárt a 10 nap, amíg szavazni lehetett, megosztanám az eredményeket veletek.

2010. október 2., szombat

Középformátum II.

Na röviden: vettem filmet, elszaladtunk kipróbálni a fényképezőgépet, előhívtam. Következnek a tapasztalatok és pár dolog, amit valószínűleg nem tudtál a középformátumról. (Vannak amiket én sem:)