2010. november 30., kedd

Játék – Nyerj egy klikkel Scott Kelby könyvet

Kéne egy példány Scott Kelby: Photoshop Digitális Fotósoknak (Új verzió) c. könyvéből karácsonyra?

Havas fotók készítése

Két apró tippet szeretnék megosztani veletek, ami Mátrában töltött hétvége alatt jutott eszembe, ahol az első hóban kirándultunk. Jön a tél és nem árt észben tartani, hogy mi kell egy jó havas vagy jeges kép készítéséhez.

2010. november 29., hétfő

Az igazi makróobjektív

Albinonak köszönhetően most Brandon Brill: Microcosmos című könyvét ajánlom nektek, melyben pásztázó elektronmikroszkóppal készített képeket láthattok mindenféle dologról, úgy kb. 1000-4000 szeres nagyításban. Több képet itt nézhettek meg.

Nylon zokni

Mátra és az első hó – Kép szöveg nélkül

2010. november 24., szerda

Elfelejtettél kulcsszót rendelni a képhez? – Lightroom egypercesek

Most fejeztem be a kulcsszavazásról egy hosszabb vendégposztot a Fényértékre és erről eszembe jutott, hogy talán nem mindenki tudja, honnan lehet tudni, hogy egy fotóhoz rendeltél-e kulcsszót.

2010. november 22., hétfő

Apróhirdetés – Tücsök és bogár

Ma úgyis a hülyeségek napja van itt a fotonlogon, szóval kattints a képre és olvasd el figyelmesen!
És egy hozzászólás a fórumból: ... és mire mentél a napelemzéssel?

Hogy nézzünk ki jól egy fotón?

Az uborkaszezonra és időhiányra való tekintettel rövid leszek. A következő szösszenetből megtudhatod, hogy mit kell tenned, akkor, ha jól akarsz kinézni egy fotón. Mindenkinek, de főleg csajoknak kötelező :-)Köszönet Diaúrnak.

2010. november 21., vasárnap

Mi ez a nagy hallgatás?

Pár napja nem írtam ide semmit, aminek az az oka, hogy máshova írok :) Tibornak a Fényértékre már majdnem kész a vendégpost a Lightroom kulcsszavazási képességeiről.

A kiadónak is elkezdtem írni egy könyvet, más témában, most csak annyit árulhatok el, hogy a végén a terroristák mégse tudják elpusztítani a világot.

Amúgy erről jut eszembe, beszéltem a kiadóval és elégedett a Lightroom könyv eladásaival, ezért ha minden jól megy jövő nyárra lesz új kibővített átdolgozott Lightroom könyv a 4-eshez.

2010. november 15., hétfő

Csak nálunk az interneten!

Hihi. Nézegettem a logokat és az azt találtam benne, hogy valaki a következő kereséssel jutott el a fotonlogra: vak kislány hallgatja a homokot. Ebben az a szép, hogy ez egy kitűnő fotó és tudtommal nem található meg máshol a neten, csak nálunk. Én mindenesetre nem találtam sem akkor amikor a bejegyzés készült, sem most, így ide is közvetlenül a Magyar Fotográfiai Múzeumtól került, ez úton is még egyszer köszönet érte.

Az eredeti bejegyzés a képpel itt.

2010. november 14., vasárnap

Ó majd photoshopban, mi? – II. rész

Az az igazság, hogy a múltkori bejegyzésemhez érkezett egy meglehetősen elgondolkodtató hozzászólás és ezért elvégezem a kísérletet újra, kicsit másként. Készítettem két képet, egyet jó expozícióval és egyet 2FÉ-kel alulexponálva, majd Lightroomban 2 FÉ-nyit kompenzáltam a képet. Szerintetek?

Törökbálint Vasút utcai sportcentrum – képek szöveg nélkül

2010. november 11., csütörtök

Neked milyen? – Végső értékelés

Mielőtt belevágnék a száraz tények ismertetésébe, engedjetek meg nekem egy-két személyes megjegyzést. A sorozatot készítésének az volt az elsődleges célja, hogy segítsen a kezdőknek a gép választásban, úgy hogy ne csak az én érveim hangozzanak el. Ennek járulékos következménye ez az értékelés, amivel nem kevés időt töltöttem.

Szántai Gábor a spottr megjegyzések között azon kesergett, hogy milyen sok megjegyzés érkezett erre felszerelés fetisiszta kérdésre, bezzeg senki nem szól hozzá egy fotózással kapcsolatos kérdéshez. Ez tényleg szomorú és nem véletlen, hogy ezen a blogon egy jó ideje nem olvashattok ilyen jellegű újdonságokról.  Most azonban örültem, hogy a sok megjegyzésnek és remélem, hogy így legalább a statisztikával nem fogok nagyot hazudni.

Mielőtt azonban bárki is kizárólag ennek a statisztikának az alapján döntene figyelmébe ajánlom a következő örökbecsű bölcsességet: Egyél tehénszart! Másfél milliárd légy nem tévedhet.

2010. november 10., szerda

Balettáncos – Workshop

Ma a fényérték felével – Tiborral – kávéztam és arról beszélgettünk, hogy egy magunkfajta fotós/blogger hogyan is tengeti az életét. (Apropó észrevettétek, hogy a TV-ben azokat, akik szeretnek főzni, de nem tudnak, gasztrobloggereknek hívják? Mielőtt még párhuzamot vonnál, gyorsan folyatom... :)

A beszélgetésnek több eredménye is lett és mégtöbb egyenlőre nem, de lehet, hogy még hallotok rólunk.

Az egyik eredmény, hogy – ha nem is rendszeresen –, de mindenképpen fogok írogatni a  fényértékre is. A másik, hogy ezennel tudósítok róla, hogy a jövő héten a D1-ben balettáncosnőt lehet fotózni a fényérték jóvoltából, csekély összegért cserébe.

2010. november 9., kedd

Preset alkalmazása egyszerre több képen – Lightroom egypercesek

Olyan rég volt már Lightroom tipp, hogy ideje volt most már egy újnak. Főleg, hogy nem elképzelhetetlen, hogy jövőre lesz upgrade a Lightroom könyvből. A kiadó azt mondta ugyanis, hogy annyit nem vettetek belőle, mint Scott könyveiből, de nem elégedetlen a fogadtatással, úgyhogy most lassan majd tárgyalunk az újról, csak addig még egy másik könyvet is meg kell írnom :-)

Na de vissza a Lightroom tipphez...

2010. november 8., hétfő

Ó majd photoshopban, mi?

Rendhagyó bejegyzés következik. Egy olyan amiből megtudhatjátok, hogy miért nem érdemes lustának lenni a kép készítésekor. Ahogy azt a címben is írtam, a legtöbb kezdő fotós az mondja, ha technikailag nem jó a kép: Ó majd Photoshopban kiigazítom. Ehhez adjuk még hozzá a RAW fetisizmust, amikor is a fotós azt gondolja (és ami rosszabb híredeti is), hogy fotózz RAW-ban és az utómunka fázisában bármit megtehetsz a képeddel. Rövid bemutató következik, hogy miért butaság mindkét mondat, de sokkal inkább arra nézvést, hogy miért érdemes technikailag korrekt képet készíteni.

Neked milyen? – hal

És ezzel elérkeztünk a sorozat utolsó eleméhez, ami azt jelenti, hogy lassan neki kell állnom kiértékelni ezeket és a spottr-en felgyülemlett válaszokat is. Addig is hal levele:

A kép Canon EOS 550D-val készült


2010. november 7., vasárnap

Neked milyen? és India nap meghívó – Kelle Emese

Mostanában mozgalmas az élet ezért nem tudtam prompt beszámolni mindenről, úgyhogy Emesének egy kombinált bejegyzés jár. Emese – aki földim és a fotókör oszlopos tagja – pár nappal ezelőtt beugrott a kiállítás meghívójával, amit a törökbálinti India nap keretén belül tartanak meg. Ezennel szeretettel meghívok a nevében is mindenkit a kiállításra, ím ehol az India nap programja és a virtuális meghívó.


A kombinált bejegyzés második részében Emese felszerelését vesszük górcső alá.

2010. november 6., szombat

Mire jó az expozíció összeolvasztás?

Ha populista lennék, akkor ennek a bejegyzésnek a címében legalább kétszer szerepelt volna a HDR betűszó, de mivel most nem Szürreális dologról van szó inkább nem akarok csalódást okozni senkinek. Pedig a most leírt technika tényleg a HDR egy felhasználása, úgy a végeredmény reális lesz.


2010. november 5., péntek

Neked milyen? – *juice

Lassan véget ér a sorozat és akkor ezekkel együtt kiértékelem a spottr hét kérdésére érkezett megjegyzéseket is. Addig is lássuk mivel fotózik *juice...

100 f/2.8 macro

2010. november 4., csütörtök

Tovább süllyedünk a közösségi média mocsarába

Azok után, hogy megjelent a fotonlog a Twitteren, most a következő megszállni kívánt terület fészbúk-ország. Első lépésként lehet lájkoni a postokat (magyarul megnyomhatsz egy gombot, ha tudatni akarod az ismerőseiddel, hogy tetszik egy bejegyzés). Továbbá, rövid távú terv, hogy legyen Facebook oldala a fotonlognak, ha majd lesz, lehet rajongani :-)
Ezzel kapcsolatban Diaúr tegnap azt mondta, hogy legyek karitatív és osszam meg az emberekkel, hogy kell normális profilképet csinálni, mert a Facebook tele van béna képekkel. Szóval lesz majd egy ilyen sorozat is.

Ami a Twittert illeti, még egyszer felhívnám a figyelmet a jobb oldali dobozra, melyben olyan rövid tartalmak vannak, amik nem érnek meg egy egész bejegyzést, de mégis érdekesek fotós szempontból. Szóval aki nem használja a Twittert érdemes annak érdemes benézni időről-időre akár csak ezért is.

Neked milyen? – Kikasz

A következő lány szintén nem tud hibázni, már ami a fotókat illeti. Ő a következő felszerelést használja...

Ilyen képet lehet csinálni egy kit objektívvel (EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS)2010. november 3., szerda

Neked milyen? – Szefi

És akkor most jöjjenek a csajok. Nem így terveztem, ez volt az érkezési sorrend, amin csak annyit változtattam, hogy hal így a végére került lezárásként. Amúgy a csajok mindegyike – majdnem mindig – baromi jó képeket készít, ami a fiúkról nem feltétlenül mondható el, ott sokkal nagyobb a szórás.

Nos akkor elsőként lássuk Szefi felszerelését...2010. november 2., kedd

Lucien Hervé 100

Ma szerét ejtettük A.-val, hogy megtekintsük a Lucien Hervé kiállítást. Röviden: nehogy kihagyd, az ember egy zseni.


Neked milyen? – Eszpee

Eszpee-vel valaha – nagyon régen zúgó erdő közepében – egy helyen dolgoztunk, sőt szigorúan véve voltunk egymás főnökei is, persze nem egy időben. Ő már igen zsenge ifjú korában túl volt az egyik olyan dolgon, amit egy férfinek mindenképpen meg kell tennie legalább egyszer életében. A könyvíráson.* A továbbiakban az ő válaszait láthatjátok.


2010. november 1., hétfő

Neked milyen? – Lost in pixels

Balázzsal két levelet is váltottunk, mert az elsőben kifejezetten digitális gépre vonatkozó válaszokat adott, én viszont kíváncsi voltam az analóg felszerelésére is, így ezt most némiképp szerkesztve kapjátok.

A képet direkt A. kedvéért választottam.

Neked milyen? – Gregoriosz

Gregoriosz a fotókör egyik lelkes tagja, pedig nem is falunkbeli. Az ő felszerelése következik:


Neked milyen? – Bazsó Géza

Gézát még egy digitális utómunka wörkshopról ismerem és ő az egyetlen ismerősöm, aki gyorsabban ír sms-t mint ahogy beszélne telefonon :-) Lássuk neki milyen gépe van és mi befolyásolta a választásban?