2010. december 23., csütörtök

Fotóteknó


Digital Analogue from ftjelly on Vimeo.

Boldog Karácsonyt!

Minden kedves olvasónak boldog karácsonyt kívánok! (Tudom, hogy ilyenkor szokás valami karácsonyfát, mifenét betenni illusztrációként, de tegnap ledobtam a gépet és kinyiffant a kedvenc 17-70-es obim, szóval most szomorú vagyok és nem csinálok illusztrációt. Viszont ha neked van kedved, küldd csak el és beteszem ide. Inspirációnak fenyőfa fotózáshoz olvasd el ezt.)

2010. december 21., kedd

Mi a különbség a profi és a hobbifotós között?

Ezen a bejegyzésen már gondolkodom egy ideje, de most lett abszolút aktuális, ezért most már tényleg megírom. Nyilván eddig sem kifejezetten a fotózásból éltem, inkább csak amolyan közepesen jó plusz bevételt jelentett főleg a tanítás meg a könyvek írása miatt, de most ennek vége. A fotózás megmarad szerelemnek meg önkifejezési lehetőségnek.

A törzsolvasók nagy bánatára, a blog is kevésbé lesz naprakész, hiszen nyilván nem lesz annyi időm az új cikkek írásával törődni, mint eddig. Na de a bejegyzés nem annyira rólam, mint inkább a profi és amatőr, vagy hobbifotósokról szól és arról amibe én beleszagoltam az elmúlt pár évben.

2010. december 15., szerda

Fénymérő alkalmazás iPhone-ra

Úgy tűnik az új iOS API-ban már hozzá lehet férni a kamera adataihoz, mert végre (mondjuk kb. egy-két éve néztem utoljára, szóval lehet, hogy csak nekem új) lehet találni virtuális fénymérőt iPhone-ra. Persze, csak környezeti fényt képes mérni, de sok esetben, mondjuk ha lyukkamerázol, az is jól jöhet.


Ja majd elfelejtettem, a neve Pocket Light Meter.

Légyszi légyszi ... ha tudsz ilyet Symbianra ne tartsd vissza magad, azonnal értesíts.

2010. december 13., hétfő

Tippek a mobilba rejtett fényképezőgép használatához

Gondolom te is tapasztaltad már, hogy a mobilokba épített kamerák nem a képminőségükről híresek, az én telefonomban konkrétan a legrosszabb fényképezőgép van beépítve, ami alul múlja még a saját magam által készített lyukkamera minőségét is. Mindazonáltal, ha betartasz pár dolgot a végén még rendes képeket is kaphatsz. (Persze ígérni nem ígérhetek semmit:)
2010. december 12., vasárnap

Milyen lesz a közeljövő fényképezőgépe? – II.

A múltkori írás a után, ami a tükör nélküli fényképezőgépekről szólt, most nézzetek meg egy rövid videót a jövő kompakt kamerájáról. Persze, lehet, hogy nem lesz belőle semmi, de van benne egy pár jó ötlet.

2010. december 8., szerda

Tanácsok beltéri fotózáshoz

Ezen kis szösszenet apropóját Gregoriosz (tiszteletbeli falunkbéli és a fotókör lelkes tagja) kérdése képezte. És az az érdekes tény, hogy mindenkitől másféle – néha látszólag egymásnak ellentmondó – válaszokat kapott. Lássunk hát egy rövid összefoglalót az egyes beltérben használható technikákról.Lightroom cikk a fényértéken II.

Majd elfelejtettem, de megjelent a kulcsszavazásról szóló posztom második része a Fényértéken. Menjetek és olvassátok el.

2010. december 5., vasárnap

Bicajok A.-nakParkoló kerékpárok egy bevásárlóközpont előtt – A. kifejezett kérésére (állóban)

2010. december 3., péntek

Magyar nyelvű kisvakus videó sorozat

Kicsit nézelődtem a piszkozatok között és találtam egy nagyszerű strobiszta (a strobizmus művelője:) oktatóvideó sorozatot amit a businessphoto blogon nézhettek meg magyar nyelven, három részben. Az első részben, az alapokról, második részben a vaku és a gép eltávolításáról, a harmadik részben pedig egy egyszerű portré beállításról van szó nagyjából 5-5 percben.

2010. december 1., szerda

Milyen lesz a közeljövő fényképezőgépe?

A rendszeres olvasók bizonyára észrevették, hogy nem szoktam a legújabb fejlesztésekre csorgatni a nyálam. Ennek jó oka van, akit érdekel, itt elolvashatja. Most mégiscsak belemegyek kicsit abba, hogy milyen változások lesznek a következő években, főleg a hobbifotósok felszerelésében.