2011. február 28., hétfő

Zoom vagy fix? II. – 50mm

A tegnapi bejegyzésemhez érkezett hozzászólások arra indítottak, hogy menjünk kicsit tovább. Az előző bejegyzés az elérhető árú 28-35mm-es fixekről szólt, most nézzük mi a helyzet az 50mm-es üvegekkel.

2011. február 27., vasárnap

Zoom vagy fix?

A minap egy kolléga érdeklődött nálam jó croppos vázra való alapobjektívekről. Mivel szerintem ez is olyan alapvető kérdés, mint a RAW/JPG hitvita, most megmondom a frankót...

2011. február 24., csütörtök

Egy kis otthoni studió

Ha gondolkozol milyen stúdió kellene a garázsodba, javaslom inspirációként Yuri Arcurs új házi stúdióját:)

2011. február 22., kedd

A varázsló portréja

Az utóbbi időben kevesebbet írok, pedig történnek mindenféle fotózással kapcsolatos dolgok, igaz mérsékeltebb ütemben mint régen. A varázsló portréjának elkészítése is ezekhez kapcsolódik.


2011. február 12., szombat

Az utolsó tekercs Kodachrome

Ha kíváncsi vagy mi van a legeslegutolsó tekercs Kodachrome filmen, amit valaha gyártottak, itt megnézheted. A sztori dióhéjban a következő: amikor kiderült, hogy a Kodak leáll a legendás film gyártásával Steve McCurry – aki többek között a National Geographic címlapján megjelent afgán lányról készített portréjáról híres – megbeszélte a marketingesekkel, hogy adják neki az utolsó tekercset. Most kész lett az előhívás.

2011. február 10., csütörtök

Ted Forbes: The Art of Photography

Ted személyes kedvencem, amióta visszakövet twitteren, pedig gondolom egy szót se ért abból amit írok. De félre a tréfát, az embernek van egy nagyszerű podcastja amiben olyan témákat érint amik engem is érdekelnek és gondolom olyanok érdeklődésére is számot tarthat akik most kezdik a fotózást. Vigyázat angol!

2011. február 9., szerda

Mennyi egy zár várható élettartama?

Biztos hallottad már, hogy egy fényképezőgép zárszerkezetét 300 000 expozícióra tervezték, vagy 100 000 expozícióra garntálják, de mit mutat a valóság? Erre a kérdésre próbál választ adni a Camera Shutter Life Database.

Itt géptipusonként tájékozódhatsz, hogy a felhasználók gépének zárjában hány expozíció van illeteve, hogy hány expozció után kellett cserélni. Érdemes megnézni mielőőt használt gépet veszel.

2011. február 6., vasárnap

RAW/JPEG – Nagyon kezdőknek

Eddig, ha megkérdeztek (vagy előjött egy-egy tanfolyamon) mindig hosszan kellett értekeztem a két formátum előnyeiről és hátrányairól, de ma eszembe jutott egy jó hasonlat.

Olyan ez mint a tatár bifsztek, kérheted bekeverve a szakács ízlése szerint, ami a legtöbb esetben jó, de ha mégsem nehéz javítani rajta (JPEG) vagy bekeverheted magadnak a saját ízlésed szerint, de akkor mielőtt enni kezdenél még egy csomót kell dolgoznod (RAW). Most már érted? :-)

Vaku szinkron – jó kis összefoglaló

Magam sem tudtam volna jobban összefoglalni. Nézzétek...