2011. március 28., hétfő

A fényképezés kis iskolája – rendhagyó könyvajánló

A névnapi ajándékok között volt Kunfalvi Rezső 1955-ben kiadott A fényképezés kis iskolája című alig 90 oldalas füzetkéje is, ami a mostani kis bejegyzés apropója. Engedjétek meg nekem, hogy egy apró szakmai megjegyzésessel kezdjem, a szerző valószínűleg lényegesen jobban értett a fényképezéshez, mint az irodalomhoz. A füzetke nyelvezete amúgy is érdekes, mondhatni archaikus, pedig nem igazán használ olyan szavakat amiket mi ne használnánk.

„Műteremben nem baj a nehéz gép, de sziklamászáshoz, sífutáshoz okvetlenül kicsi, könnyű eszközre lesz szükségünk.”

Szakmai tartalma azonban a mai napig megállja a helyét, természetesen ha figyelembe veszed a technika akkori színvonalát. Megvan benne a fényképezés alapjainak leírása, megtudhatod, hogy kell házilag elkészíteni az alap keményen és lágyan dolgozó hívót, fixírt, hogyan lehet otthon kis házi labort kialakítani és a filmjeidet ezekkel kidolgozni.

Nem mondanám alapműnek, de azoknak minden bizonnyal érdekes lehet, akik nem csak digitális eszközökkel szeretnének dolgozni valamint azoknak is, akik csak egy kis technikatörténeti időutazásban szeretnének részt venni.

Szűrők – Szűrő faktor

Folyatom a szűrőkről szóló sorozatot, mivel eszembe jutott még valami. Vannak, ugye a szürke szürők (ND) amelyikről már egy korábbi bejegyzésben említést tettem. Ezeknél külön jelölve van a szűrőfaktor (pl.: az ND4 4-es szűrő faktorral bír), ami 2 fényérték csökkenést jelent. De nem csak a szürke szűrő okoz fényérték csökkenést, hanem majdnem minden egyéb szűrő is, hiszen, a nevéből adódóan a fény egy részét kiszűri. Egy polárszűrő nagyjából egy, egy színes 2-3 fényérték csökkenést is okozhat, vagyis fel kell készülnöd rá, hogy nagyobb rekesszel vagy hosszabb záridővel kell fotóznod, ha szűrő van az objektíveden mint nélküle.

2011. március 25., péntek

Eifert János digitális diaporámái – Gondolatok a buszon

A fotosworkshop.hu szervezésében tegnap Eifert János tartott diabemutatót a BMK-ban. A program első részében simán csak képeket mutatott és mesélt, a másik részben diaporámákat nézhetett meg az összegyűlt szép számú közönség.

Eifert János mesél (előadás a BMK-ban)

Astoria panoráma

Érdekes utcai műalkotásra leltem ma az Astoria aluljáróban. Valaki lehozta a fenti világot, ide a föld alá.

2011. március 21., hétfő

Szűrők – Ami kimaradt

A múlt héten írtam egy rövid összefoglalót a fotózásban használatos szűrőkről és amint arra többen rámutattak legalább egy csoport kimaradt és ez az ND (neutral density/szürke) szűrő, melynek segítségével a beeső fény mennyisége csökkenthető, vagyis ugyanazon fényviszonyok között hosszabb záridővel fotózhatunk, mint nélküle.   Hasznos mondjuk olyankor, amikor kis patakot szeretnél fényképezni és selymes vízfelületet szeretnél kapni.

Az alábbi táblázatban néhány szürke szűrő által okozott fényérték csökkenést láthatod. Aki matekból jobb volt azonnal láthatja a logaritmikus összefüggést :-)

Jelölés FÉ csökkenés
ND2 1
ND4 2
ND8 3
ND1000 ~10

2011. március 20., vasárnap

Nász

A héten majdnem utolért a végzetem, de aztán előkerült a hivatásos és mégis csak mint barát vettem részt Annamari és Hocsi esküvőjén. Így aztán elég volt egy fix 50mm-es és egy vaku felszerelésnek, mert ugye fotózni muszáj :-)


Nos, akkor kívánok innen is sok boldogságot az ifjú párnak és üzenem, hogy lesznek még képek...

2011. március 19., szombat

És akkor meg mi történik, ha nem tudod lefotózni? – Gondolatok a buszon

Valamikor réges-régen zúgó erdő közepében, élt, éldegélt egy profi fotográfus, akinek nem volt se fénymérője, sem automatikus élességállítása, csak némi üveg, vegyszerek – baromi mérgezőek – meg egy műterem, amiben az összes fényt az ablakokon bejövő napfény szolgáltatta. Volt neki egy táblázata, amiből le tudta olvasni, hogy az adott napon milyen értékekkel lehet fényképet készíteni, ha tűz a nap, meg ha fátyolfelhős az idő. Ha esett, ki se nyitott. Boldog idők voltak azok...

2011. március 17., csütörtök

Szűrők - Melyik mire jó?

Tudom, hogy volt már szó róla, de hát:

  1. ismétlés a tudás anyja, 
  2. nem biztos, hogy mindenki az elejétől követi a blogot. 

Ráadásul tegnap a boltban az eladó végigkérdezte az összeset plusz a napellenzőt is, úgyhogy ismét eszembe jutott. (Igen tegnap vettem egy objektívet:-)

2011. március 15., kedd

Sose készíts olyan képet amit a néző is megcsinálhatott volna – Gondolatok a buszon

Mostanság az életem része lett napi két óra utazás, amit leginkább zenehallgatásra és elmélkedésre lehet felhasználni. Ezeket a – nem mindig magvas – gondolatokat egy sorozat keretében fogom megosztani veletek. Jöjjön most az első:

Biztos te is elgondolkodtál már azon, hogy mi az oka annak, hogy a borzasztó sok kép közül amit az interneten, plakátokon, könyvekben látsz van egy-kettő, ami előtt megállsz egy pillanatra és egy kicsit jobban elidőzöl rajta. Na ezek mindegyike olyan kép, amit te nem fotóztál volna le így.

2011. március 13., vasárnap

Pilistető

Ma A. és B. társaságában – a szokásos módon a turistajelzések figyelmen kívül hagyása mellett, gyakorlatilag függőlegesen – felmásztunk Pilistetőre, ahol egy elhagyott rakétabázis romjai vannak.


Nyilván vannak olyan fényviszonyok, amikor nagyszerű képeket lehet készíteni itt. Ma nem olyan volt. Azért, ha arra jársz érdemes benézni.

2011. március 10., csütörtök

Gatyesz

Élképzelésem sincs, mi történhetett, de ha neked megvan a történet a fotó mögött, bátran írd meg megjegyzésben.2011. március 5., szombat

Séta a Nagy Kopasz hegyen

Ma A.-val és B.-vel elmentünk a közelbe sarat dagasztani. Vittem magammal a Zorkij-t meg egy okostelefont. Most a mobillal készített képek következnek, amelyeket Lightroommal dolgoztam fel.

hegy 55

2011. március 4., péntek

A tökéletes fotóstáska keresése

Elöljáróban csak annyit, hogy mint minden mérnöki tevékenységben, a fotóstáska tervezésében is rengeteg kompromisszumot kell kötni. Az igazi fotós onnan ismerszik meg, hogy élethossziglan keresi az igazi settáskát. És persze mindenkinek mások a preferenciái és más dolgokból hajlandó engedni.

2011. március 3., csütörtök

A hét embere a JPGMAG szerint: Horváth Judit

Elég rég nem néztem a JPGMAG környékére se, nem hogy új fotókat töltsek fel, sőt a hírlevelet se nagyon szoktam végigolvasni, de most megakadt a szemem egy hazánkfián (lányán:) akit a szerkesztőség a hét emberének választott. Horváth Judit mindenről képes érdekes képet készíteni, mindenkinek ajánlom a munkáit tanulmányozásra.