2011. április 24., vasárnap

Napi idézet

A múltkor írtam egy régi füzetkéről, amit névnapomra kaptam. Ricsi akkor átküldött nekem egy még annál is régebbi könyvet beszkennelve, amit ezúton is köszönök neki. Sajóhegyi Béla Fotografálás című 1902-ben Pozsonyban kiadott műve a most következő idézettel fejeződik be :

2011. április 22., péntek

Uluru

Diegorivera hívta fel a figyelmemet rá, hogy az Uluru-ról készített képem nemzetközi érdeklődés tárgyává lett egy internetes oldal által :-) Az ilyen mindig megtiszteltetés.

A jövő és a múlt találkozása (Qwiki)

Ezt most találtam nektek. A Qwiki egy Wikipédia átértelmezés, ami multimédia tartalomként prezentálja a lexikont. Nézzétek és hallgassátok mit tud Ansel Adamsről.

View Ansel Adams and over 3,000,000 other topics on Qwiki.

2011. április 18., hétfő

Lyukkamera nap ismét

Mint mindig idén is április utolsó vasárnapján lesz lyukkamera nap, ami az idén április 24., egyben húsvét vasárnapja is. Elő lehet venni a barkácskészletet meg a filmeket és menni fotózni.

2011. április 16., szombat

Esküvői képek utómunkája – Gimp lépésről lépésre

Kedves barátaim! Sajnos az eredeti receptet nem mondhatom el, különben meg kellene ölnöm valamennyiőtöket, de Hocsi kifejezett kérésére megosztok veletek egy nagyon hasonló hatás előidézésére alkalmas folyamatot. A végeredmény valami ilyesmi lesz.


2011. április 11., hétfő

Elrontott képek

Egyszer azt mondtam, hogy a fekete fehér képek kidolgozását nem lehet elrontani. El lehet. A múltkorában egy ismeretlen filmet sikerült nagyon alul hívnom (ezúton is elnézést kérek azoktól, akik abban reménykedtek, hogy láthatnak képeket arról a tekercsről), ezért csináltam egy próbatekercset a szokásos PAN 100 filmmel, ugyanazzal a géppel, hogy kiderüljön mit is rontottam el. Nem derült ki, mert az orsóra felcsavart film a hívótankban összetapadt ami ilyen képeket eredményezett.

Minden rosszban van valami érdekes:-)

2011. április 8., péntek

2011. április 6., szerda

A 7. pont és a Frappáns Válaszok Nagymestere

Tegnap olvastam egy írást Völgyi Attila blogján és bár van egy pár megszívlelendő tanács a 12 pont között, hogy miért is ne fotózz ingyen, szerintem a helyzet nem ennyire egyszerű.

2011. április 2., szombat

Filmjeink archiválása – Lightroom egypercesek (többek között)

Aki nem ma kezdte a fotózást, annak minden bizonnyal porosodnak otthon különféle dobozokban vagy papírzacskókban régi filmek. Ezekről már azt is nehéz eldönteni, hogy mi is van rajtuk, nemhogy melyik kép is használható. A következőkben leírom én hogy szoktam ezeket digitalizálni, hogy később is meg találjam.


Szard le fiam!

Néha a fórumokon is lehet értelmes megjegyzésekre bukkanni. Íme egy megszívlelendő tanács a kromatikus aberráció nevű lencsehiba kezeléséről: