2011. augusztus 15., hétfő

A film feltámadása

Nagyjából három évvel ezelőtt ezen blogon arról keseregtem, hogy a film haldoklik, a digitális technika meg fogja ölni. Manapság rengeteg filmes cuccal dolgozom, most épp azon gondolkodom, hogy szines filmet fogok itthon kidolgozni.

2011. augusztus 14., vasárnap

Szkenner nyúzás

Elkezdtem kicsit próbálgatni, hogy mitől csíkoz a szkennerem, de persze most nem jelentkezik a hiba, legalábbis alig látható első blikkre. Erre jól beraktam egy régebbi rollfilmet, hogy megnézzem mi lesz, ha  simán csak behúzom mintha pozitív lenne. (Átvilágítós üzemmódban csak kisfilmet szkennel ez a cucc.)

Egyszerűen csak ráfektettem a síkágyra, 300dpi-re állítottam a felbontást és High-ra a backlight correctiont, aztán inverzbe fordítottam Photoshoppal. Hát nem épp a legmenőbb, de ide illusztrációnak elmegy:-)

A és B. Vágva és invertálva.

2011. augusztus 13., szombat

Boldogkő vára és egyéb nyalánkságok

A múltkori fiaskó után friss vegyszereket használva némiképp jobb eredményt értem el, konkrétan használható tekercset. Sajnos a szkenneremnek rossz napjai vannak mostanában és most már több csíkot is húz a képre. (Ha tud valaki olcsón eladó filmszkennert, vagy azt, hogy hogyan lehetne a mostanit rávenni arra, hogy szépen szkenneljen, ne tartsa magában.)További hírek, hogy Sanyitól a nagyítás fejében kaptam 10 tekercs 2003-ban lejárt filmet, most azt próbálom. Elméletileg azt is elő lehet hívni háztáji körülmények között, nyilván ki is fogom próbálni. (Azoknak akik követnek a twitteren vagy a facebookon, nem lesz újdonság a következő videó.)Most majd eltűnök egy időre és remélhetőleg szép képekkel térek vissza. Addig is minden jót...

2011. augusztus 10., szerda

Vali néni kertje

Hétvégén a Zemplénben voltunk meglátogatni A. nagymamáját. Zárójelben jegyezném meg, hogy jól ott felejtettük a notebook töltőjét, úgyhogy most csak takaréklángon lehet használni a gépet.


Ha bárkit is érdekelne elmondom, hogy a kép egy Nokia C5-tel készült. Persze volt nálam rendes fényképezőgép is, de a régebbi Rodinalt használtam az előhíváshoz ami úgy tűnik megadta magát időközben és csak halványszürke árnyékokat hívott elő, úgyhogy az a film: kuka.

Na ennyit a hétvégéről.

2011. augusztus 2., kedd

Adobe Lens Profile Creator

Elégedetlen vagy az objektíved rajzolatával? Zavar, hogy nagy a torzítása, de nem akarsz millió pénzt költeni újra? Van megoldás. Csak pár tesztábrát kell lefotóznod és Adobe Lens Profile Creator képes felmérni a lencsehibákat. A program által készített profilok segítségével aztán a Camera Raw automatikusan ki tudja javítani az adott objektívvel készített képeket. A dolog Photoshop és Lightroom esetén is működik.Ha kipróbáljátok, ne felejtsétek megosztani a tapasztalatokat kommentben.