2011. november 21., hétfő

Mennyiért kell eladnod magad? – Üzleti terv készítése nem csak fotósoknak

Egy biztos, semmi sincs ingyen. Persze ez nem izgalmas, ha a családot akarod fotózni, de rögtön húsba vágó lesz, ha pénz akarsz keresni vele. Most gyorsan végignézzük, hogy mennyiért kell eladnod magad és a felszerelésedet, ha profi fotós akarsz lenni.


A következő számítás egy fiktív esküvői fotós helyzetét mutatja be, de te a saját helyzetedben (az adatok pontos ismeretében) könnyen végigszámolhatod ezt. Javaslom, hogy tedd is meg mielőtt belevágsz! Ezt a számítást üzleti tervnek hívják és persze nagyon nem egzakt tudomány, de ha jól saccolsz, segít kitalálni, hogy mennyibe fog kerülni az árud és mennyit fog hozni a konyhára.

2011. november 12., szombat

2011. november 8., kedd

Kananaskis – Kanadai útinapló

Szerintem Kanada leghosszabb nem szilárd burkolatú útjának részletét láthatjátok a képen. Ha jól emlékszem némiképp több mint 70 km hosszú és gyönyörű helyen vezet. A bérautóra először csak rárakódott 5cm por, majd az eső hatására rá is cementesedett:-)


Kananaskis Country a Banff nemzeti parktól délre fekszik, nem annyira turistás, de legalább annyira szép. Ha arra jársz érdemes pár napot rászánni.

Ottjártunkkor a tűzoltók épp gyújtották az erdőt, mivel arrafelé a fenyőfák nagy részét megfertőzte a fenyőbogár. Meglehetősen sok ideig (majd egy évig) tervezték a dolgot majd érkezett egy két napos eső :(

Mambo magazin

Mambo magazin, szép képek, kevés szöveg az is spanyolul :-)

2011. november 7., hétfő

A legolcsóbb házi stúdió tárgyfotókhoz

Ha az e-bayre vagy vaterára szeretnénk felrakni használt dolgainkat árverésre jó ha készítünk róluk néhány jó fotót. Ehhez azonban nem érdemes drága stúdiófelszerelést beszerezni, sőt még mesterséges világítás se szükséges hozzá.

Amire szükség lesz:
  • fehér vagy színes A0-s fotókatron
  • egy fotel, vagy szék és ragasztószalag

Egyszerűen fogjuk a ragasztószalagot és a karton egyik felét ragasszuk a székhez a másikat pedig rá merőlegesen a földhöz. Ha szerenénk mozgatni is az átmenet nélküli hátterünket használhatunk egy fotelt is, aminek a háttámlájának támasztjuk a papír egyik felét és az ülőkéjére a másikat.Ha napközben az egész hóbelevancot a kertben vagy az erkélyen, állítod össze ahol ahol jó kis szórt fény van, még a világítás költségét is megtakaríthatod. Éjszaka egy erős fényű (500W-os) kerti reflektorral (vagy ha van állványod, akár egy asztali lámpával) biztosíthathatod a szükséges fényt.

2011. november 6., vasárnap

Összenyomható vegyszertároló házilag

Aki mérgekkel szeret inkább dolgozni, nem steril digitális cuccokkal, az bizonyára tudja, hogy a fotóvegyszerek levegővel érintkezve elbomlanak, ezért érdemes őket légmentesen tárolni. Erre a gyári megoldás egy harmonikaszerű műanyag edény, ami csak össze kell nyomni, mielőtt becsavarnád a tetejét.

2011. november 1., kedd

Helyzet...

Kedves olvasók, igen rég nem jelentkeztem már, pedig vannak hírek. Az első, hogy lassan befejezzük a Shoot it, Light it, Retouch it c. Scott Kelby könyv fordítását, ami azt jelenti, hogy a karácsonyra már kapható lesz, a kiadó weblapján biztos, de remélhetőleg a könyvesboltokban is. Arról nem is beszélve, hogy az iPhone könyv is tördelés alatt van. Egyszóval halni sincs időm. Bocs.