2012. február 28., kedd

Az ország háza – trükkök a fakítófürdő körül

Előző bejegyzésemben ígértem képeket és mint minden képsorozatnak ennek is története van. Természetesen technikai. Ha színes filmmel dolgozol és pontos reprodukciót szeretnél nagyon pontosan be kell tartani az előírásokat. Erről egy korábbi bejegyzésben már írtam. Azonban ha kicsit kísérletezőbb kedvű vagy...


(18)

A hétvégén végre sikerült némi időt a fotózásnak is szentelni. Egyrészt Eifert János jóvoltából, aki nagyszerű workshopot tartott, ahol készültek meglehetősen jó képek, de ezeket külön oldalon fogom megosztani veletek. (Persze ha kész a külön oldal, feltétlenül szólok.)Másrészt elfotóztam egy tekercs lejárt filmet a Duna parton kirándulás közben, amit aztán tegnap éjszaka előhívtam. Sajna kicsit meleg volt a dolgozóban, ahol a film száradt és összepöndörödött, ezért nem tudtam beszkennelni ma hajnalban, be kellett tenni a lexikonba préselni :)

Remélem ebből is tudok mutatni a héten képeket.

2012. február 8., szerda

Lightroom 4 fejlemények

Elkezdtem a tanfolyam anyaga alapján összeszedegetni, hogy mi legyen az új Lightroom 4 könyvben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a könyv és a workshop felcserélhetők lennének, lesz a könyvben olyan amit nem érintünk a workshopon, viszont sokkal kevésbé lesz interaktív. Dehát más médium, ugye.

A tartalom nagyjából megvan, a forma még nem kiforrott. A jelenlegi elképzelés, hogy fejezetek hasonlóak lesznek mint a blogon a lépésről lépésre bejegyzések időnként kiegészítve tudományosabb miért is? részekkel, azok számára akik nem csak halat akarnak, hanem halászni is meg szeretnének tanulni (hogy a bibliát is ide citáljam :).

Szolgálati közlemény: Tegnap a Lightroom 4 béta tesztelése közben sikerült a programot teljesen megfektetnem, úgy hogy az adott képre váltva mindig elkresseljen. Szerintem egyelőre ne használd munkára.