2013. február 20., szerda

Második fénykép – Szabaduljunk meg a turistáktól

Ahogy azt mondtam, kihasználjuk, hogy a fénymérő ISO5/F161-re 45s-os záridőt mond és verőfényes napsütésben készítünk a Bazilikáról egy turista mentes képet.


A fotó így már jobban exponált volt, mindössze 3 percig hívtam a lent látható fedettség eléréshez. Az egyetlen probléma a képpel, hogy a bal oldalon látható ház függőleges fala kissé görbül. Ezt a hibát a papírból készült filmtartó okozza, amely nem elég merev és kissé meghajlik.

Unicum kamera #2 – Bazilika, Budapest
Node sebaj, mert véletlenül (direkt ezért vettem Soóséknál 150Ft-ért egy jó éve) van itthon igazi 10x15-ös filmtartó. Az egyetlen apró bökkenő, hogy valamiért nem fér bele a 10x15-ös fotópapír :) Gondolom a col és cm közötti átváltásnál romolhattak el a dolgok. Mindenesetre ez azt jelenti, hogy a sötétkamrában ollóval le kell vágni egy csíkot a papírból.Nos, fogtam tehát a film tartót és ragasztószalaggal beleragasztottam az Unicumos dobozba. Igen ám, így viszont nem pont középre került, szóval a kamera látószöge meg fog változni 105 fokra ami kb. 14mm fókusztávolságú 35mm-es objektívnek felel meg.


Viszont rögvest felvetődik az emberben, hogy ha a blendéhez közelebbi oldalon helyezi majd el a filmtartót, akkor egy 132 fokos szüper nagylátószögű kamerát kaphat. Most mindenesetre nézzük a 105 fokost...

4 megjegyzés:

 1. Legyen szüper nagylátószögű kép is!

  VálaszTörlés
 2. Csak a te kedvedért, csinálok szüper nagylátószögűt is :)

  VálaszTörlés
 3. Köszi! :-) Tényleg kiváncsi leszek, mi lesz éles, mennyire torzít, meg minden ilyesmi.
  Újabb kiváncsiság: a csillagos égről tud képet csinálni? Gondolom egész estére ki kéne tenni.

  VálaszTörlés
 4. @Hocsi az a szép a lyukamerában, hogy mindenhol éles és egyáltalán nem torzit. Ami az éjszakai fotót illeti nem triviális, hogy elég fény lesz-e a fotopapirnak egy teljes éjszakai expó alatt. Megpróbálom kiszámolni.

  VálaszTörlés