2013. február 27., szerda

A hetedik...

...na ezt elrontottam, nem önarckép lett. Reggel a parkolóból kifelé verőfényes napsütés fogadott, szóval egy kb. húsz másodperces expozíció és 2:15 hívás után ezt a képet kaptam. Mivel érdekelt (és remélem téged is érdekel), hogy milyen minőségű képeket lehet így készíteni, készültem egy kis elméleti fejtegetéssel is.

Unicum kamera #7 – garázskijárat (Csak megjegyzem, hogy még mindig ott van az a fránya világos csík a szélén...)

2013. február 26., kedd

Hatodik fotó – Tópart újra

Ma reggel munkába menet beugrottam a tópart horgászok által használt felére egy fotót készíteni. Pontosabban megismételni a kissé alulexponált képet. Mivel két napot esett errefelé az eső bevittem a melóhelyre vagy két kiló sarat a bakancsomon, de megérte. (Könnyen lehet, hogy a takarítók nem így látják...)

Unicum kamera #6 – Tópart újra

2013. február 24., vasárnap

Ötödik fénykép – Bazilika ismétcsak

Azon gondolkodtam, hogy mi legyen a következő fotó témája, de rá kellett jönnöm, hogy a Bazilika ismét csak jó lesz. Könnyen látható rajta, hogy sikerült-e megfelelően függőlegesre állítani a filmtartót.

Unicum kamera #5

2013. február 22., péntek

Negyedik fénykép – Bazilika újra

A negyedik fényképet ismét a Bazilikáról készítettem.  Az expozíció 2 perc 15 másodpercig tartott felhős időben úgy, hogy kissé korrigáltam az blende fényerejét F181-re. Így 18 fokon 2,5 percig kellett hívni.

Bár ez sem tökéletes, de optimizmusra ad okot, hogy megfelelően exponált és meglehetősen éles is lett. Mindössze három probléma van vele...

Unicum kamera #4  – Bazilika ismét

2013. február 21., csütörtök

Harmadik fénykép – A tópart

Benedek új babakocsijának kipróbálása közben alkalom adódott egy gyors (mint később kiderült tényleg túl gyors) fénykép elkészítésére a helyi tó körül. A képen jól látható az új filmtartó széle – és más nem is nagyon. A kép erősen alulexponált lett, így a majd négy perces hívási idő sem segített rajta. Sebaj, legközelebb újra megpróbáljuk.

Unicum kamera #3 – Tópart

2013. február 20., szerda

Második fénykép – Szabaduljunk meg a turistáktól

Ahogy azt mondtam, kihasználjuk, hogy a fénymérő ISO5/F161-re 45s-os záridőt mond és verőfényes napsütésben készítünk a Bazilikáról egy turista mentes képet.


2013. február 19., kedd

Első fénykép – Működik?

Minden kész, a filmként használt fotópapír betöltve a gépbe, a fedél körberagasztva szigetelő szalaggal már csak az első fotó elkészítése van hátra. Elötte azonban meg kellene határozni a megfelelő expozíciós értékeket.2013. február 18., hétfő

Unicum kamera építése – Test és film tartó

A most következő lépésben 3 perc alatt megépítjük a fényképezőgépet majd további pár perc alatt készítünk egy filmtartót is a papírnak, aztán iszkiri fotózni!2013. február 17., vasárnap

Unicum kamera építése – a lyuk

Ahogy láttuk, szükségünk lesz egy nagyjából 0.3mm-es lyukra. Én alapanyagként sörös dobozt szoktam használni, mert az elég vékony és jól végható akár ollóval is. Ezen kívül szükségünk lesz egy nagyon finom csiszolóvászonra (úgy ezres körül) és egy nagyon vékony tűre és egy kalapácsra.2013. február 16., szombat

Unicum kamera építése – előkészületek

Alighogy befejeztem az erősítő építési projektet, rendrakás közben találtam egy jó állapotban lévő hat éves, fém Unicumos dobozt, amit az Úristen is lyukkamerának teremtett. Könnyen járó jól záródó fedél és éppen akkora átmérő, hogy egy 10x15-ös fotópapír, amit film helyett fogunk használni,  belefér portré állásban. Később tájkép formában is bele fogom gyömöszölni, de ez még a jövő zenéje...


2013. február 15., péntek

Mi kell hozzá?

Ha úgy határoztál, hogy csatlakozol hozzám és velem csinálod a lyukkamera készítését, pár dologra szükséged lesz, ami nem feltétlenül van minden háztartásban.


2013. február 14., csütörtök

Fotonlog újratöltve

– Ma reggel új életet kezdtem.
– És?
– Hát ez is csak olyan mint a régi volt.

Szóval milyen lesz az új fotonlog?

Nagyjából olyan mint a régi, de azért mégis teljesen más. Tudjuk, hogy minden fotó elmesél egy történetet és természetesen története van. Ha követed a fotonlogon, megismerkedhetsz a fotók történetével, beleszólhatsz a dolgok folyásába, alakíthatod a fotók történetet. Sőt bíztalak is. Szólj bele, segíts kitalálni, csináld velem és csináld utánam. Találjuk ki együtt, hogyan lehetne jobban csinálni és csináljuk is jobban.

Az első folytatásos történet egy lyukkamera készítése lesz Unicumos díszdobozból. Egy igazi hungarikum, ha úgy tetszik. Megnézzük, hogyan kell a nemzetközi formát igazi nemzeti tartalommal megtölteni.

A többit majd meglátjuk...