Törökbálinti kastély – kéknyomat

Tegnap Benedekkel sétálni mentünk, ami neki egy jó kis alvást, nekem meg néhány fotó készítésének lehetőségét tartogatta. Sajnos az idő nem volt a legjobb, de azért csináltam pár fotót a Glunzzal. De a megpróbáltatások csak ezután következtek…

Törökbálinti kastély – 9×12 film kontakt kéknyomat másolata 

Először is meleg volt a hívó (én vagyok a hülye miért nem mértem meg a hőmérsékletét) így aztán meglehetősen túlhívott lett a film. Ezek után megszárítottam és beraktam a kontakt másolat készítésére használt klippes keretbe. Ekkor befelhősödött, de nagyon.

A kéknyomat készítéséről azt kell tudni, hogy UV fényre (de nem túl) érzékeny, ezért legjobb a Napot használni exponáláshoz. Valójában egy egyszeri háztartásban nem is nagyon van olyan fényforrás, ami jó lenne erre a célra. Mivel a nyomat még másfél óra elteltével sem volt megfelelően exponált, gondoltam majd ma újra kezdem. 
Ma délelőtt hasonlóan felhős idő volt, viszont 10:30-11:30 azért összejött pár perc napsütés és a végén sikerült egy jól túlexponált nyomatot készíteni, ami majdhogynem feledteti a negatív túlhívottságát :)
Megjegyzés: A Glunzon lévő Zeiss objektív f18-on gyönyörű tűéles képet rajzol. Nézd csak meg a Kastély tornyát.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383