Gimp, Retus, Tipp

Lyukkamera hatás – GIMP lépésről lépésre

Mostanában sokat foglalkoztat a lyukkamera kérdése, talán emlékeztek néhányan csináltam is egyet egy digitális tükörreflexes gépből. Mivel az eredmény nem volt kielégítő, megpróbáltam a hatást szimulálni egy normális módon elkészített képen.

A kiindulási kép ez a kopaszi gáton készített nem túl jól sikerült kép volt a vizirendőrség épületéről.

Az első lépés opcionális, aki úgy gondolja, hogy színes filmet fűzött a lyukkamerába, ki is hagyhatja. Úgyanis először fekete-fehérré alakítjuk a képet. Használhatjuk bármelyik metódust. Én most a channel mixerest (csatornakeverőst) választottam.

Ezek után élesítenünk kell a képet, hiszen egy megfelelően kis méretű lyuk tűéles képet kell rajzoljon a fotópapírra. Használjuk az usharp mask (életlen maszk) szűrőt.

És végül az utolsó lépéshez a GIMP 2.4-ben megismert lens distorsion szűrőt fogjuk alkalmazni épp ellenkezőleg mint ahogy azt a készítők megálmodták. A lyukkamerával készített képre ugyanis éppen az erős torzítás és vignettálás jellemző. Szerencsére a szűrő reverzibilis, vagyis nem csak a nem kívánt torzítást és vignettálást tudja eltűntetni, hanem ha arra van szükség hozzá is bírja adni.

Ezzel gyakorlatilag kész is vagyunk, nincs más dolgunk mint megcsodálni művünket.

Standard

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük