Infravörös fényképek készítése

Richie érdeklődött nálam (látjátok érdemes kérdéseket feltenni a kapcsolat oldalon, mert van úgy, hogy válaszolok rá), hogy mi a helyzet az infravörös fotózással. A következőkben röviden összefoglalom a leglényegesebb dolgokat.

Analóg módszer

A legegyszerűbb módszer az analóg. Csak egy fényképezőgép meg egy infravörös fényre érzékenyített film kell hozzá. Mivel ezek a filmek a látható tartományra is érzékenyek be kell szerezned egy infravörös szűrőt is hozzá. Manapság már nemigen kapható infravörös film, talán csak az Efke gyárt ilyet (IR 820). Persze ezt aztán elő is kell hívni és digitalizálni.

Digitális módszer

A digitális módszer kissé bonyolultabb. Mivel a CCD-k gyárilag érzékenyek az infravörös fényre, ezekbe az érzékelő elé egy szűrőt szerelnek, amit ki kell szedni, ha infravörös képeket akarsz csinálni. Lehet házilag is, de van olyan cég amely direkt erre szakosodott. Ezek után jön az infravörös szűrő és más csinálhatsz is képeket.

Csalós módszer

Scott Kelby – legújabb magyarul is kiadott könyvében – a Photoshop digitális fotósoknak új verzió címűben található leírás erről, de itt egy videó is, amiben épp ilyet csinálnak.

Bövebben a témáról: Wikipédia és greenfoto