Film töltő

A rendszeres olvasók bizonnyal emlékeznek még, hogy kaptam Palitól 30m TMAX-ot, meg kazettákat. Már csak film töltőt kellett találnom és a facebook Analóg-Filmes fotózás csoport tagjai nagyon segítőkésznek bizonyultak. Olyannyira, hogy Bandi – akinek ezúton is köszönöm a segítséget – nem csak egy töltőt, hanem még 4 tekercsnyi lejárt Ilford HP5 filmet is adott nekem, ami a töltőben volt. Ma kitöltöttem az Ilfordot és betettem a TMAX-ot a töltőbe és abból is csináltam 5 kazettányit.

Amint látod a kazetták újak és direkt arra gyátották őket, hogy házilag töltsünk filmet beléjük. Persze ha nincs ilyen kéznél használhatsz second-hand kazettát is, feltéve hogy finoman bontottad ki. Én erre egy ilyesmi Ikeás konzervnyitót szoktam használni, mert az egyik tüske pont beakasztható az orsóba, a másikkal pedig finoman ki lehet feszíteni a kazetta kupakját négy-öt helyen és már le is jött komolyabb deformáció nélkül. Ha biztosra akarsz menni nem szégyellsz tanulni a kínai eldobható fényképezőgép gyártóktól és körberagasztod a kazettát fekete szigetelő szalaggal.

Ebből következőleg várhatók fotók lejárt HP5 és TMAX filmekkel is. (Közben már leexponáltam az első tekercset, de kérdéses, hogy ki tudom szedni a fényképezőgépből, mert az automatikus visszacsévélés bedöglött, ugyanis a filmet nem sikerült eléggé beragasztani és kibujt kazettából… )

Ha pedig kíváncsi vagy hogyan kell egy ilyen film töltő szörnyet használni itt egy videó amiből megtudhatod…