Gimp, Tipp

Polaroid hatású fotó készítése GIMP segítségével

Aki egyszer is látott, vagy még inkább csinált Polaroid fotót, az valószínűleg örökre meg van fertőzve. Valójában mindegy is, hogy milyen rossz minőségű maga a kép mert a varácslat abban van, ahogy a gomb megnyomása után magától (mindenféle külső beavatkozás nélkül) elkészül a kép. Ez nem is vegyészet, ez már-már alkímia. Azért, ha nem akarsz rengeteget milliókat költeni alapanyagra (eredeti Polaroid film már nem is kapható), akkor az érzést utánozhatod digitálisan is a GIMP segítségével.

Első lépés

Vegyél elő egy beszkennelt Polaroid fotót, mert a keretre szükségünk lesz. (Ha nincs ne aggódj, letöltheted a innen.) Nyisd meg a CTRL + O gyorsbillentyűvel.

 

Második lépés

Fogd a téglap kijelölő eszközt a eszköztérról és húzz egy kijelölést a kép köré, hiszen arra nem lesz szükségünk. Mivel képpont pontosan kell kijelölni érdemes 100%-os nagyításban dolgozni ezért üsd le az 1 billentyűt, majd igazítsd be a sarkoknál a kijelölést. Ha minden rendben, válaszd a menüből a Szerkesztés > Törlésmenüpontot és… HOPPÁ! Azt vártuk volna, hogy a kép helyén átlátszó lesz a fotó (amit a szürke sakktábla jelöl), ehelyett fehér lett.

Harmadik lépés

Ez azért van, mert a fotónk nem tartalmaz az átlátszóságot tartalmazó alfa csatornát, csak a vörös, zöld és kék színcsatornákat. De sebaj, mert egyetlen mozdulattal hozzáadhatod, csak nyomd le a fotót tartalmazó rétegen a jobb oldali egérgombot és válaszd a felugró menüből az Alfa csatorna hozzáadása menüpontot. Ha ezek után újra kitörlöd a kijelölést Szerkesztés > Törlés vagy a Delete billentyű lenyomásának segítségével, a középső rész már átlátszó is lesz.

 

Negyedik lépés

Most tölts be a polaroidizálni kívánt fotót egy új rétegre a CTRL + SHIFT + O gyorsbillentyű megnyomásának segítségével, majd a jobb oldali rétegek panelen húzd a pola keretréteg alá. Ez fogja biztosítani, hogy a kép szélén a polaroid fotó keret, a közepén pedig a kiválasztott és adjusztált fotónk látsszon, ráadásul nem kell majd pixel pontosan dolgoznunk, sőt a fotót mozgatni is fogjuk tudni a keretben, hogy legjobb képkivágást kapjuk. Most csökkentsd addig a nagyítást, amíg a teljes fotót tartalmazó réteg körvonalát nem látod. Az én esetemben, a polaroid keret meglehetősen kicsi volt a fotóhoz képest, ezért jelentősen le kell csökkenteni a fotó méretét is. Válaszd ki tehát a Méretezéseszközt az eszköztárról vagy üsd le a SHIFT + T gyorsbillentyűt.

 

Ötödik lépés

A kép sarkainál találhatófogópontok – a CTRL billentyű nyomva tartása melletti – mozgatásával állítsd megfelelő méretűre a fotót. A középső karikát megfogva az egész képet tudod odébb cipelni. Javaslom, hogy a jobb oldalon található eszközvezérlő párbeszédablakon kapcsold át Irányértékét Javítási (hátra)állapotba, így rögtön láthatod, hogy mi kerül a képkivágásba.

 

Hatodik lépés

Most pedig jön a fotó színeinek beállítása Polaroid fényképszerűre. Fogd a korábban telepített G’MIC szűrőcsomagot a Szűrők > G‘MICmenüpont kiválasztásával, majd a megjelenő párbeszédablakban válaszd ki a Film emulation > Instant [Consumer]pontot. Válassz ki egy neked tetsző értéket a Presetlegördülőből, majd az alatta található csúszkák Gamma, Contrast(kontraszt), Brightness(világosság), Hue(árnyalat), Saturation(színtelítettség) segítségével szabd testre a hatást. Ha minden rendben kattints az OKgombra.

 

Hetedik lépés

Most lehelyezünk a fotón két kávéfoltot, hogy erősítsük a régi fénykép hatást. Ehhez a Szűrők > Dekor > Kávéfolt…menüt fogjuk használni. Az előugró párbeszédablakban csökkentsd a foltok számát a csúszkával 1-re, majd nyomd meg az OKgombot.

 

Nyolcadik lépés

Na ez még nem az igazi. Sem a helye sem az intenzitása nem felel meg az elvárásaimnak, ezért először is el fogjuk a Mozgató eszköz segítségével helyezni a keret alján, másrészt a Stainnevű generált réteg összhatásmódját és intenzitását. Állítsd be tehát a jobb oldali Rétegekpárbeszédablakon a Módlegördülőt Különbségértékre, az Átlátszóságot pedig valahova 10 és 15 közé. Szeretnék még egy kávéfoltot, ami külön mozgatható ettől. Ennek a legegyszerűbb módja, ha leütöd a CTRL + F gyorsbillentyűt, ami megismétli az utolsó szűrőt az ott beállított értékekkel. (Ha más értékeket szeretnél használni, üsd le aCTRL + SHIFT + F gyorsbillentyűt ami megjeleníti az utoljára használt szűrő párbeszédablakát.) Ha megjelenő kávéfolt nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, csak üsd le a CTRL + Z(visszavonás gyorsbillentyű) majd kezd előről amíg egy jobb foltot nem kapsz. Ezen a Stain #1nevű állíts be az előzőhöz hasonló értékeket mint az előző kávéfolt esetén és cipeld ezt is a helyére.

 

Kilencedik lépés

Na most már csak a szignó hiányzik a fotóról. Én itt egyszerűen egy digitalizáló tábla segítségével kézzel ráfirkáltam a szignómat egy direkt erre a célra létrehozott rétegre. Ehhez hozz létre egy új réteget a CTRL + SHIFT + Ngyorsbillentyű segítségével, nevezd el Szignónak, majd válaszd ki az Ecset eszközt az eszköztárról és válasz egy ecsetet. Állítsd be a méretét a megfelelőre és firkálj rá egy szignót. (Ha te inkább meglévő betűkészlettel szeretnél dolgozni, csak fogd a Szöveg eszközt és írj rá valamit.) Ezek után már csak a Szignó réteg átlátszóságán kell egy kicsit csökkenteni, hogy a papír textúrája átlátsszon rajta.

 

 

Standard

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük