Benedek és a nagy meleg

Tegnap vagy tegnapelőtt (kicsit összefolynak a napok a sok intézendő dolog miatt) előhívtam a hónap fényképezőgépéből az első tekercset, ami a hűtőben található sok 2005-ben lejárt tekercs TMAX 400 egyike volt. Ez a tekercs egész jól reagált a fényre és a vegyszerekre (persze lehet, hogy az is hozzájárult a sikerhez, hogy 5 percig hagytam a fixírben, hagy dolgozzon csak. A híváshoz (kezdetben) 21C-os XTOL-t használtam, 6:15-ig, ami szinte a gyárilag előírt érték.

untitled0001

Aki meg tudja mondani, hogy mitől lett ilyen szemcsés, vendégem egy sörre.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383

7 hozzászólás

  1. Nekem akkor szokott szemcsesebb lenni ha a stop bathom csak víz vagy ha a intenzivebben forgatom utogetem a tartályt hívás közben.

    • Ez jó tipp, kipróbálom, hogy csak 5x forgatom az ajánlott 10 helyett 30 másodpercenként. Aztán majd a stopfürdőt is.

  2. a kep az lemeretezett vagy 1:1 crop?
    szoktad higitani a hivot? mert a 6 perces hivasidokbol azt gondolom hogy nem es a tul tomeny okozza. en 1+1-ben hivok es ugy 9 perc korul 20C-on. forgatas 30mp-enkent ketszer.
    a nagyobb erzekenysegu filmek (iso400+) hajlamosak szemcsesedni a hosszu hutetlen tarolastol is.

    • A kép leméretezett (viszont a szkenneren sosincs bekapcsolva a szemcsézettség redukálása), a hívó stock xtol. Azóta kipróbáltam friss hívóval (szintén töménnyel), kevesebb mozgatással is, de az eredmény nagyon hasonló lett, szóval hajlok arra, hogy valóban film nem a régi… (vagyis, hogy inkább mégiscsak régi :)

  3. Meg mindig ammondo lennek hogy probald ki 1+1 higitasban 20c-on. Szkennertol is fugg a szemcsekep, pl minoltak joval durvabbak mint egy nikon.

Comments are closed.