Deszaturált portré – Gimp lépésről lépésre

A következő speciális hatás főleg portrék esetén jól használható, persze kipróbálhatod tájképeken is. Az a jó benne, hogy 30 másodperc alatt megcsinálható és majd minden esetben kiváltja a nahát hatást.

Első lépés

Nyisd meg a feldobni kívánt képet a CTRL+O gyorsbillentyűvel, vagy a menüből a Fájl > Megnyitás pont kiválasztásával, majd másold le hátteret kétszer a CTRL+SHIFT+D kétszeri lenyomásával.

Második lépés

Válaszd ki a második réteget és a Színek > Telítetlenné tevés menüpont kiválasztásával alakítsd fekete-fehérre. (Aki olvasta a GIMP.fotósoknak fekete-fehér képekről szóló fejezetét, az tudja, hogy a telítetlenné tevést szinte sohase használjuk. Ez most egy kivétel, mert nem igazán lőnek vele nyulat, de ha akarod választhatsz másik eljárást is, a lényeg, hogy a középső réteg fekete-fehér legyen.)

Ezek után a Rétegek palettán állítsd a réteg átlátszóságát kb.80%-ra. Ennél a pontnál nem fogsz még semmi érdekfeszítőt látni, mivel a legfelső réteg elfedi az alatta lévő kettőt.

Harmadik lépés

Most válaszd ki a felső réteget és a Rétegek palettán állíts át a módot Gyenge fényre és… tádá!

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1349

2 hozzászólás

  1. Nem találok semmilyen tevés menüpontot… Egyáltalán, miféle tevét kellene keresni?

  2. Basszus végig kellett olvasnom az egész cikket mire rájöttem, hogy csak tréfa… Ugye, az?

Comments are closed.