Hogy fogjuk három év múlva megtalálni azt a képet? – Képek kulcsszavazása

Van egy rendkívül fontos része a fotózásnak, az amikor meg kellene találni egy képet, amit tavaly előtt csináltam, de nem tudom, hogy hol és mikor csak arra emlékszem, hogy valami gördeszkás srác volt rajta, talán a Hősök terén. Ilyen esetben jól jön, hogy a legtöbb fénykép rendező szoftver (iPhoto, Picasa, Adobe Photoshop Lightroom, stb) lehetőséget ad felhasználójának arra, hogy a képekhez kulcsszavakat (keyword vagy tag) rendeljen. Valójában az, hogy csillagokkal is megjelölhetjük képeinket szintén egy ilyen szűrőfeltétel, csak a felhasználói felülete más. Ezáltal később lehetőségünk van egy bizonyos képet visszakeresni. Ehhez azonban jól kell tudni használni a kulcsszavakat.

Az első szabály, hogy mindig kulcsszavazzunk. Már kevés jól felrakott tag is kizárja a visszakeresésnél a képek nagy részét, vagyis sok időt spórol, nem kell végignéznünk az összes képet.

A második szabály, hogy gondoljunk arra, hogy más, mi alapján keresné azt a képet, mert két-három év múlva nem fogunk emlékezni arra, hogy milyen kulcsszavakat tettünk fel a képre. Érdemes néhány alapvető kategóriába mindenképp besorolni a képet, mint tájkép, portré (akár táma akár tájolás szerint:), majd néhány máshol nem vagy ritkán használt taggel is ellátni, legyen az akár egy meghatározó szín, vagy forma, amire később valószínűleg emlékezni fogunk. Érdemes a modelleket is megnevezni, hiszen az majdnem biztosan tudni fogjuk, hogy ki volt a képen.

A harmadik szabály, hogy a kulcsszavazás mindig azonnal a letöltés után, az utómunkák előtt csináljuk meg, mert ha elmarad, sohase fogjuk megcsinálni rendesen. Ötezer képet lehetetlen metaadatokkal ellátni, vagy inkább úgy mondanám nem lesz annyi időnk egyszerre soha.

Lássunk egy példát, hogy is megy ez a gyakorlatban:

Ez egy TÁJKÉP, amely ZEMPLÉN megyében FÓNY község mellett készült NAPNYUGTA-kor. A képen látható egy csomó GABONA, leginkább BÚZA meg egy kis HEGY. Az egész kép leginkább NARANCS és KÉK. Meg is vannak a kulcsszavak első körben. Ezek alapján remélhetőleg könnyebben megtaláljuk majd.

Ez a tudás akkor fog igazán jól jönni, amikor egy mikrostock oldalra kell feltölteni a képet és elérni, hogy minnél többen találják meg. De ez már egy másik történet…

%d bloggers like this: