Kereszhívás hatás létrehozása GIMP-pel

A kereszhívás – angolul cross processing – egy olyan fotó előhívási eljárás, amikor nem az adott film típusnak megfelelő kémiai anyagokkal hívják elő a filmet. Például amikor egy színes negatív filmet E-6-os előhívó anyaggal hívnak elő és így egy narancs tónusú pozitívot kapnak.

Ezt a hatást érhetjük el a GIMP segítségével, ha letöltjük a megfelelő GIMP beépülőmodult és telepítjük azt. A telepítéshez a letöltött állományt be kell másolni a GIMP programkönyvtárába a scripts nevű mappába. Futtatásához válasszuk ki a script-fu/Decor/Cross Processing menüpontot.

Mivel a script fejlesztője olasz nemzetiségű, a csúszkák felirata olasz nyelven van (rosso-vörös, verde-zöld és blu-kék) melyek állításával különböző hatásokat érhetünk el. Sajnos a script – az értelmező módosítása miatt – egyenlőre nem fut a GIMP 2.4 kiadás elötti verzióján.

Az eredeti kép az alcsútdobozi arborétumban készült.

A módosított kép a cross prcessing script lefuttatásával és a szintek minimális korrekciójával készült.

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1349