Kulcsszavak rendszerezése – Lightroom egypercesek

A Lightroomban van beépített fogd és vidd módszer a kulcsszavak kezelésére, de sok kulcsszó esetén ez már nem célravezető. De a következő módszer akkor is jól jöhet, ha a kulcsszavaidat egy másik Lightroomban szeretnéd viszontlátni.

Válaszd a Library modul Metadata menüjéből az Export Keywords… (Kulcsszavak exportálása) menüpontot.

Kattints duplán az elmentett fájlra, és alapértelmezett szövegszerkesztőd megnyitja neked, máris szerkesztheted, csak arra kell odafigyelned, hogy a Tab billentyűvel a megfelelő mennyiségű behúzást hajts végre, és a szinonimákat behúzás után {}-ek közé tedd. Ha kész vagy a változtatásokkal, mentsd el a fájlt.

3.4.037

Most már csak vissza kell töltened az Import Keywords menüpont kiválasztásával. A változások természetesen csak a struktúrára és az új elemek felvételére vonatkoznak – a már meglévő használt kulcsszavakat nem bántja a Lightroom akkor se, ha kitörölted a fájlból.

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1349
%d bloggers like this: