Manuális optika használata digitális tükör reflexes fényképezőgéppel

Akik még a filmes korszakban kezdték a fényképezést, azoknak bizonnyal van otthon néhány jó minőségű manuális objektív, melyek csak porosodnak. Ha példának okáért van egy Zenit vagy Praktica a fiókban ezeknek M42 menetes bajonettje van, nézzük mit tehetünk, hogy mondjuk egy Canon EOS fényképezőgéppel használni tudjuk.

Átalakító

Első körben szükségünk lesz egy bajonett átalakítóra, mely a jobb fotós boltokban beszerezhető. Figyeljünk oda, hogy az átalakító vastagsága miatt képes lesz-e az optikánk végtelenre fokuszálni. Ennek segítségével már felhelyezhető a gépre és képeket is készíthetünk vele, amennyiben az optikán van manuális blende beugrasztó. A régi objektívek esetén a mélység élesség ellenőrzéséhez elhelyeztek egy gombot a legtöbb objektíven, melyet megnyomva a rekeszt beállította a megfelelő értékre. Amennyiben nincs ilyen gomb és az átalakító nem rekeszel le, vagyis az objektív végén levő pöcköt nem nyomja be, kénytelenek leszünk megbontani az objektívet és kiugrasztani a blende visszahúzó rugóját. Ezen a ponton azonban csak legjobb szeműek fognak tudni éles képeket csinálni.

Élesség állítás

A helyes távolság beállításához két lehetőség adódik. Az első, hogy beszerzünk egy mérő ékes matt üveget és így a régi filmes gépeken megszokott módon tudunk élességet állítani. A másik, hogy Canon gépünkhöz olyan átalakítót szerzünk be, amelyben egy kis chip van és azt hazudja a gép váznak, hogy egy fix rekesszel ellátott objektív van csatlakoztatva a vázhoz és a váz kontraszt érzékelőjét használja. Így a keresőben lévő fókusz pontok becsippannak amikor távolságot állítunk az objektíven. Mivel a kontraszt érzékelő működéséhez viszonylag sok fény kell (8-as blendétől felfelé már nem működik üzembiztosan szinte semmilyen körülmények között) a távolságot a legnagyobb rekesz kiválasztásával állítsuk be, majd ezek után rekeszeljük le az optikát.

Fénymérés

Ezek után, már csak az expozició helyes beállítása következik. Rekesz előválasztás vagy manuális módban használva gépünket az adott fénymérési beállításoknak megfelelően fogja a zár időt kiválasztani csak arra kell vigyáznunk, hogy az objektív legyen lerekeszelve, mivel gépünk az objektíven keresztül mér fényt.