Színes film előhívása otthon

Ahogy A. mondta, műanyag szarokat és mérgeket kértem a szülinapomra a rokonságtól. A mérgek között volt egy Tetenal C-41 színes negatív előhívó készlet, amit mostanáig nem volt módomban kipróbálni.

(Érdemes tudni, hogy az eljárást direkt úgy találták ki, hogy mostoha körülmények között – mondjuk a harctéren is – kidolgozhatók legyenek a filmek, egyszóval biztosan neked is menni fog, ne aggódj!)

A pontos hőmérséklet beállításhoz célszerű egy mosdónyi megfelelő hőmérsékletű (38-39 C) vizet előkészíteni, majd beleáztatni a vegyszereket, míg átveszik a mosdóban lévő víz hőmérsékletét. Idővel hűlni fog a víz ezért érdemes egy hőmérőt tartani benne és időről időre engedni hozzá egy kis forró vizet.

Ha ez kész, akkor lehet befűzni a filmet a hívótankba (naná, hogy ehhez is tök sötét kell mint a fekete fehér filmhez), majd a 38 fokos vízből, ami a mosdóban van, meg kell tölteni a tankot és 5 percig hagyni a filmet a saját levében ázni.

Ha letelt az idő, akkor kihúzhatod a dugót a mosdóból és kiöntheted a tankból a vizet és mehet bele 3:15 percre a színes hívó. Félpercenként forgasd meg a tankot, majd öntsd vissza a hívót az üvegbe. (Itt jegyzem meg, hogy az igazi profik „műanyag szarokat” összenyomható átlátszatlan flakonokat használnak a fotóvegyszerek tárolására, mivel ezek némelyike fényérzékeny és a levegővel érintkezve elbomlik. Szóval a képen látható gyógyszeres üveg nem profi megoldás, de megteszi.)

Most következik a fakító fürdő angol nevén bleach. Ha ezt a lépést kihagyod vagy redukálod az idejét, olyan képet kapsz mintha egy fekete fehér kép is lenne a színes mögött. Érdekes hatás, de a helyes színekhez 4:00 percig a fakítófürdőben kell hagyni a filmet. Rázogatás ugyanúgy ajánlott mint a hívónál.

Ezek után egy hosszú mosás következik folyóvízben, végül pedig a stabilizátor 1:00 percen keresztül és a szokásos szárítás.

Végezetül felhívnám a figyelmed arra a tényre, hogy a hívókészletet a felbontás után nagyjából 3 hónap alatt érdemes elhasználni, mert megromlik. Így csak akkor érdemes belevágni az otthoni hívásba, ha ez alatt az idő alatt lesz 10-20 tekercs leexponált filmed, amit otthon szeretnél kidolgozni.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390

One comment

Comments are closed.