Színes film előhívása otthon

Ahogy A. mondta, műanyag szarokat és mérgeket kértem a szülinapomra a rokonságtól. A mérgek között volt egy Tetenal C-41 színes negatív előhívó készlet, amit mostanáig nem volt módomban kipróbálni.


Az első dolog, amit tudni kell a C-41 negatív kidolgozásról, hogy nem ördöngösség. Szemben a fekete fehér hívással ami nem túl érzékeny a körülményekre, a színes hívást egyszerűen csak pontosan 100 F (38 C) fokon kell csinálni és kész. Ehhez célszerű egy mosdónyi megfelelő hőmérsékletű vizet előkészíteni, majd beleáztatni a vegyszereket, míg átveszik a mosdóban lévő víz hőmérsékletét.

Ha ez kész, akkor lehet befűzni a filmet a hívótankba (naná, hogy ehhez is tök sötét kell mint a fekete fehér filmhez), majd a 38 fokos vízből önteni kell a tankba és 5 percig hagyni a filmet a saját levében ázni. Ha letelt az idő, akkor kihúzhatod a dugót a mosdóból és kiöntheted a tankból a vizet és mehet bele 3:15 percre a színes hívó. Félpercenként forgasd meg a tankot, majd öntsd vissza a hívót az üvegbe. (Itt jegyzem meg, hogy az igazi profik „műanyag szarokat” összenyomható átlátszatlan flakonokat használnak a fotóvegyszerek tárolására, mivel ezek némelyike fényérzékeny és a levegővel érintkezve elbomlik. Szóval a gyógyszeres üveg nem profi megoldás.)

Most következik a fakító fürdő angol nevén bleach. Ha ezt a lépést kihagyod vagy redukálod az idejét, olyan képet kapsz mintha egy fekete fehér kép is lenne a színes mögött. Érdekes hatás, de a helyes színekhez 4:00 percig a fakítófürdőben kell hagyni a filmet. Rázogatás ugyanúgy ajánlott mint a hívónál.

Ezek után egy hosszú mosás következik folyóvízben, végül pedig a stabilizátor 1:00 percen keresztül és a szokásos szárítás. Egyáltalán nem nehéz, ha eltekintünk attól, hogy a legvörösebb színű vegyszert (bleach) öntöttem véletlenül szét a fürdőszobában, de szerencsére A. nincs itthon így nem fog tudomást szerezni erről. (Amig el nem olvassa itt. :-)

Végezetül álljon itt az eredmény: egy portré B.-ről, hátha A. megenyhül a fürdőszobai merénylet miatt…

egjegyzés