Milyen analóg fényképezőgéppel kezdjek?

Mostanában – ahogy növekszik az érdeklődés az analóg fotózás iránt – egyre többen érdeklődnek, hogy milyen géppel érdemes kipróbálni az analóg fényképezést. Most összegyűjtöttem erről pár gondolatot.

Az első kérdés, hogy van-e már cserélhető objektíves digitális géped és hozzá objektívek? Ha igen, célszerű abból a márkából választani egy középkategóriás filmes tükörreflexes gépet ami akár automata módban is használható, tehát ha nem akarsz, vagy tudod mi az, nem kell törődni a fényméréssel, de ha valami extra dolog kell akár manuális módban is fotózhatsz. Canonosok választhatnak egy EOS 30-at vagy EOS 50-et, Nikonosoknak F50, vagy F90. Ezek 10 és 20 000Ft körül kaphatók már (nyilván használtan). Általában az ezekre készített optikák jók a digitális gépekre, de fordítva nem mindig igaz. A Canonnál az EF-S típusú (vagy DX-szel jelölt) objektíveket nem lehet a régi vázakon használni. Mindenképpen érdeklődj mielőtt döntesz, hogy az adott objektívek közül melyik jó filmes vázra is.

eos50e0001

A második kérdés, hogy játszani lesz-e? Ha igen, nézz körül az illatszer boltokban, ott még 1000 Ft körül kaphatók eldobható kamerák műanyag lencsével és vakuval. Szóba jöhet esetleg egy Holga vagy egyéb Lomography cucc is, esetleg egy régi Szmena.

eldobhatokamera0001

A harmadik kérdés, hogy hipszterkedni kell-e? Ha igen és tudsz fotózni (van fénymérőd, vagy a tudod mi az a napos tizenhatos és nem baj ha egy két FÉ-ket tévedsz egy egy fotónál, tudod mi a rekesz és záridő és nem baj, ha lassú leszel) akkor jöhetnek a manuális gépek. Nekem ebből a fajtából a Zorkij4 a kedvencem, de sokan esküsznek a Praktikákra, mert olcsón lehet jó minőségű üvegeket kapni hozzá.

zorki-4

egjegyzés

Én a canon T70-nél jobb, tanuló, kezdő gépet nem tudok elképzelni.
10e alatt megkapni alap, 50-es, 1.8 objektívvel, és mindent tud, amire szüksége van a kezdőnek. Igaz, kicsit hangos a motor, kicsit esetlenül béna a formája is, de megbízható, a keresője meg egy álom: óriási és világos, a hozzávaló kitűnő fd objektívek nagy része szintén 10e alatt megkapható.