Milyen analóg fényképezőgéppel kezdjek?

Mostanában – ahogy növekszik az érdeklődés az analóg fotózás iránt – egyre többen érdeklődnek, hogy milyen géppel érdemes kipróbálni az analóg fényképezést. Nos, az attól függ...

Az első kérdés, hogy van-e már cserélhető objektíves digitális géped és ami fontosabb jó objektívek hozzá?

Ha igen, célszerű abból a márkából választani egy középkategóriás filmes tükörreflexes gépet ami akár automata módban is használható, tehát ha nem akarsz, vagy tudod mi az, nem kell törődni a fényméréssel, de ha valami extra dolog kell akár manuális módban is fotózhatsz.

Canonosok választhatnak egy EOS 30-at vagy EOS 50-et, Nikonosoknak F50, vagy F90 ajánlott kezdő gépnek. Ezek 10 és 20 000Ft körül kaphatók már (nyilván használtan, hiszen ilyet már vagy két évtizede nem gyártanak).

Általában elmondható, hogy az ezekre készített optikák jók a digitális gépekre, de fordítva nem mindig igaz. A Canonnál az EF-S típusú (vagy DX-szel jelölt) objektíveket nem lehet a régi vázakon használni. Mindenképpen érdeklődj mielőtt döntesz, hogy az adott objektívek közül melyik jó filmes vázra is.

eos50e0001

A második kérdés, hogy játszani lesz-e?

Ha igen, nézz körül az illatszer boltokban vagy filmes dolgokkal foglakozó fotós boltokban, ott még 1000 – 3000 Ft körül kaphatók eldobható kamerák műanyag lencsével és vakuval. Szóba jöhet esetleg egy Holga vagy egyéb Lomography cucc is, esetleg egy régi Szmena. Kicsit drágábban vehetsz egy régi Pajtást, az is jó játék.

eldobhatokamera0001

A harmadik kérdés, hogy hipszterkedni kell-e?

Ha igen és tudsz fotózni vagyis: van fénymérőd, vagy a tudod mi az a napos tizenhatos (nyugi semmi köze a focihoz), letojod ha egy két rekeszt tévedsz egy egy fotónál, tudod mi a rekesz és záridő és nem baj, ha lassú leszel, akkor jöhetnek a manuális gépek.

Nekem ebből a fajtából a Zorkij4 a kedvencem, de sokan esküsznek a Praktikákra, mert olcsón lehet jó minőségű objektíveket kapni hozzá.

Az igazi hipszerek azonban igazi Leicát az igazán igazi hipszterek pedig Texas Leicát vesznek. (Itt jegyzem meg, hogy van olyan ismerősöm akinek a kutyáját is Leicának hívják. Leica kutya, ugye érteeeed…)

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1351

One comment

  1. Én a canon T70-nél jobb, tanuló, kezdő gépet nem tudok elképzelni.
    10e alatt megkapni alap, 50-es, 1.8 objektívvel, és mindent tud, amire szüksége van a kezdőnek. Igaz, kicsit hangos a motor, kicsit esetlenül béna a formája is, de megbízható, a keresője meg egy álom: óriási és világos, a hozzávaló kitűnő fd objektívek nagy része szintén 10e alatt megkapható.

Comments are closed.