ORWO Wolfen NP100

Mindig jó amikor nem arról kell beszámolni, hogy valamilyen analóg fotós cucc eltűnik a süllyesztőben. Úgy tűnik, hogy a világ kifogyni látszik a 70-es években lejárt ORWO filmekből, ezért a gyár cselekvésre szánta el magát...

Bejelentették az ORWO Wolfen NP100 filmet ami betölti az így támadt űrt. 36000 tekercs 36 kockás kisfilmet gyártanak belőle, amire már lehet leadni előrendelést. A film egyébként a annyiban különbözik a jelenleg is gyártott NP54-től, hogy van benne fényudvarmentesítő réteg, így elvileg élesebb képek készíthetők vele.

És végül jöjjön egy kis történelem: a második világháború után Németország és az AGFA gyár is két részre szakadt, az akkori NSZK területére eső leverkuseni és az eredeti 1910-ben épült wolfeni gyárra.

Később a félreértések elkerülése végett az NDK területen levő gyárból érkező termékeket rebrendelték (ugye milyen szép magyar szó?), így lett a keletnémet AGFA, ORWO (az Original Wolfen kezdőbetüiből).

Végül itt van pár, az új filmmel készült fotó kedvcsinálónak…

Default image
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1362