Holnap is meglesznek a fotóid?

Három dolog biztos az életben: adó, halál, adatvesztés. Szerinted most melyik volt? (Felhasználóbarát Windows hibaüzenet)

Így karácsony előtt, a szokásos éves archiválás idején, amíg a DVD-k pörkölődnek gondoltam leírom, hogy lehet többé kevésbé biztonságosan tárolni digitális fotóinkat. Sajnos egy két képem már veszett el, így kialakítottam magamnak egy többé kevésbe biztonságos tárolási módszert ami nem kerül milliókba.

Alapszabályok

Tároljuk az adatokat redundánsan, vagyis minden adatról készítsünk több (esetleg többféle) mentést. Merevlemezek esetén használjunk RAID-et esetleg két példányt ugyanazokkal az adatokkal, amely minden adatot több merevlemezen tárol fizikailag, így ha bármelyik merevlemez elromlik a többi tartalma alapján visszaállíthatók az adatok.

Az eszközöket amin az adataink vannak, egymástól fizikailag is eltérő helyen tároljuk, hiszen ha leég a házunk, hiába van több biztonsági mentésünk is az adatokról, egyszerre megsemmisülhet mind. Ezzel szemben, ha egy példányt a nagymamánál tarunk (vagy egy szerveren valahol egy szerverteremben) nagyon valószínűtlen, hogy egyszerre tönkremennének. Ha a szervert választjuk a nagyi helyett, akkor nézzünk utána, mert léteznek netes backup megoldások is, ezek általában bizonyos adat mennyiségig ingyenesek az ennél többért fizetnünk kell. A mozy esetén például havi 5 dollárért bármekkora tárhelyet kapunk.

Terepen

Az első lehetséges adatvesztési pont mindjárt a terepen vár bennünket. Én egyszerűen a kártyán tárolom a fotókat, mivel általában nem csinálok sokszáz képet, ha igen – mondjuk utazás alatt – akkor pedig JPG-ben, úgy jó sok fér. Ez általában elegendő. Ha sokat fotózunk vigyünk magunkkal egy notebookot és a továbbiakban részletezett dolgokat megtehetjük a terepen is. Használhatunk ezen kívül kártyaolvasós merevlemezt is, de ez a biztonságot csak akkor növeli valamelyest, ha nem töröljük a kártyát, hiszen ha töröljük akkor ismét csak egy helyen lesznek meg a képek, vagyis, ha tönkremegy a kártya olvasós merevlemez – mert megeszi egy oroszlán – odavesznek a képeink.

Ha kettőt viszünk magunkkal, akkor egy kicsit nő a biztonság, de ez egyrészt már a szuperparanoiásoknak is túlzás (bár Scott Kelby erre esküszik), másrészt mivel a két eszköz fizikailag ugyanott van, így könnyebben tönkremehetnek egyszerre, mondjuk mert az oroszlán repetázni szeretne.

Letöltés

Én általában a notebook merevlemezére töltöm le a képeket. Ha elegendő kártya kapacitásunk van érdemes megvárni a kártya törlésével a backup-ot. Az Adobe Photoshop Lightroom alapértelmezésben nem törli a képeket a kártyáról, ezt később kézzel tegyük meg, méghozzá a fényképezőgép kártya formatálásának segítségével. A Flash kártyák szeretik a formatálást. Ha már a Lightroomnál tartunk, a programban lehetőség van a katalógust backupolni. Ezt az opciót nyugodtan kikapcsolhatjuk a Catalog Settings alatt, ha használunk backup szoftvert.

Ennél a pontnál még nem vagyunk biztonságban, de remélhetjük, hogy a notebook merevlemeze és a Flash kártya nem fog egyszerre beszarni.

Backup

A backup rendszer arra való, hogy egy meghibásodás után az adatokat gyorsan vissza tudjuk állítani, lehetőleg tetszőleges részletekben, vagyis egy fájl megsérülése esetén csak azt az egy fájlt, az egész rendszer összeomlása esetén az egész rendszert.

Ezt a pontot én rábízom a Mac OS X beépített biztonsági másolat készítő rendszerére, a Time Machine-re. A Time Machine negyed óránként különbségi másolatokat készít a gép kijelölt mappáiról. Ezt gyakoratilag bármelyik backup program képes megcsinálni, némelyik külső merevlemezhez adnak is ilyen szoftvert. A különbségi másolat azért jó, mert így nem fogy a hely a külső merevlemezen, hiszen csak a változások kerülnek rá minden alkalommal. Én a notebook teljes merevlemezét mentem néhány mappa és fájl kivételével.

Nem érdemes például a *Preview.LRdata nevű fájlt menteni, mert a Lightroom ebben tárolja a nézőképeket, vagyis ez a fájl minden importáláskor megváltozik, tehát ilyenkor a backup rendszer újra lementi. Mivel a fájl akár több GB is lehet hamar elfogy a hely a backup lemezen és ha nem mentjük akkor egy esetleges adatvesztéskor maximum várnunk kell egy kicsit, míg a lightroom újra legenerálja a nézőképeket.

Annak aki csak a fotóit akarja menteni, javaslom, hogy mindig egy könyvtárba töltse le képeket és ezt állítsa be a backup programnak. Ebben az esetben azonban mindenképpen mentse ez a Lightroom katalógusát is, hiszen a változtatások amiket a képeken végeztünk ebben a fájlban vannak.

A szuperparanioidok használhatnak RAID NAS-t. Ez egy olyan számítógép, amit direkt adatok tárolásra készítettek. Csak be kell dugni az otthoni hálózatba és úgy viselkedik mit egy Windowsos megosztás, vagy ftp szerver. Mivel RAID vezérlő kezeli a merevlemezeket, adataink lényegesen nagyobb biztonságban vannak, mint egy merevlemezen.

Archívum

Az archívum egy pillanatkép adataink egy bizonyos állapotáról. Feladata az aznapi állapot megőrzése. Én ilyentájt szoktam elkészíteni őket, de célszerű minden letöltés után a nyersanyagról készíteni egy mentést, mielőtt bármit csinálnánk. A média lehet CD vagy DVD. Az archívumot célszerű egyszer írható médiára készíteni, így ha akarjuk sem tudjuk megváltoztatni. Akik nem Lightroomot használnak mindenképp a letöltés azonnal után készítsék el az archívumot, így az eredeti nyersanyag biztosan megmarad. Mivel a Lightroom nem változtatja meg az eredeti képeket, ezért azoknak akik az Adobe Photoshop Lightroomot használják nem kell sietniük az adatok archívumba helyezésével.

Mivel a CD-k és DVD-k élettartama véges (rossz nyelvek szerint maximum 10 év) mindenképpen tüntessük fel az adathordozón a készítés időpontját és esetleg egy lejárati dátumot, amikor újra fogjuk írni a CD vagy DVD tartalmát. A lejárati dátum 3, de maximum 4 évvel a készítés után legyen.

Periodikus rend rakás

Mivel az notebookok beépített merevlemezei nem túl nagy kapacitásúak érdemes időről időre rendet tenni rajta. Általában az egy évél régebbi képek nem sűrűn vannak használatban ezért ezeket el lehet menteni egy külső merevelemzre és a notebookról törölni. Célszerű, ha ez a merevlemez nem ugyanaz mint amin a backupot tartjuk.

Ha Lightroomot használunk, akkor a programban helyezzük át a fájlokat, így a katalógusban megmaradnak képek, vagyis minden képhez meglesznek a metaadataink és még keresni is tudunk köztük, még akkor is ha nincs nálunk a merevlemez.

egjegyzés

Dögöljek meg, de tényleg azt hittem, adó. Ma van 20-a. :)

Egyébként jó összefoglaló.

Lightroomban elég szutyok a backup fícsör. Míg az elsődleges másolási helynek megmondható, hogy miképpen legyen az elnevezése kialakítva (én személy szerint a ÉÉÉÉ-HH-NN struktúrát szeretem) addig a backup kap egy rendkívül szép nevet, vmi “created on July 16”. Ebből persze csak az nem derül ki, hogy mi van benne, úgyhogy kéztörés a rendkívül okos tervezésért (csak tudnám mi tartott 7 évig a Lightroom kialakításában)