Színes képek fekete fehér konverziója Gimp segítségével

A következőkben bemutatok egy sor lehetséges eljárást színes képek fekete-fehérré alakítására, melyek mind más-más végső képet eredményeznek.

Az eredi kép

Lássuk a képet, amit szürkeárnyalatossá szeretnénk alakítani:

Deszaturáció

A deszaturáció a kép színezettségének nullára csökkentése. Ez az átalakítás gyakorlatilag azt jelenti, hogy a színes képből csak az egyes pixelek világosság értékét tartjuk meg. A tiszta vörös és zöld ugyanolyan középszürke árnyalatú lesz. Válasszuk a menüből a Layer > Colors > Desaturate menüpontot.

Szürkeárnyalatos átalakítás

Ez az átalakítás az előzőnél jobb eredmény hoz a legtöbb esetben, mivel a különböző színkomponenseket különböző súllyal használja fel a szoftver az átalakításhoz. Válasszuk a menüből Image > Mode > Grayscale parancsot.

Decompose

A következő megoldás azon a trükkön alapul, hogy az úgy nevezett LAB színtérben az L tartalmazza az egyes pontok világosság értékeit. Válasszuk a menüből az Image > Mode > Decompose parancsot. A megjelenő ablakban válasszuk a LAB színteret. Ha bejelölve hagyjuk a decompose to layers jelölőnégyzetet akkor kapunk a képünkből három csatornát amelyek közül az L-lel jelöltre lesz szükségünk, a többit kikapcsolhatjuk.

Másoljuk le a réteget és állítsuk a módját multiply-ra. Ismételjük ezt addig, mig a kép tónusa megfelelő nem lesz.

Csatornakeverés

A legtöbb profi erre a módszerre esküszik. Az az alapja, hogy mi állithatjuk be a szürkeárnyalatos átalakításnál említett súlyokat. Alapszabály, hogy a súlyok összegének 100-nak kell lenniük. Ha kipróbáljuk a 30, 70, 10 értékeket hasonló képet kapunk mint a szürkeárnyalatos átalakításnál. Mivel a zaj általában a kék csatornában a legtöbb, ha zajt szeretnénk szűrni érdemes a kék komponensnek kicsi súlyt adni.

A parancsot a Filters > Colors > Color Mixer menüből hívhatjuk elő

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1350

2 hozzászólás

Comments are closed.