Lightroom vezérlő házilag

Biztos hallottatok már arról, hogy a Lightroom-ot nem csak billentyűzetről és egérrel lehet használni, hanem vannak kifejezetten erre a célra készített eszközök, amikkel elméletileg sokkal gyorsabban lehet dolgozni. Most egy barkács megoldást fogok bemutatni.

A gyári verziók közül a Loupedeck cuccai a legismertebbek, nagyon szépek, viszont meglehetősen drágák – az áruk a 100.000 Ft-hoz közel mozog.

A dolog titka, hogy a szokványos dolgok helyett, egy USB-s midi hangszert használunk beviteli eszközként. Ehhez szükség lesz egy programra ami átalakítja a midi bemenetet a Lightroom által fogyasztható formátumra.

Nagyon kalandvágyók nyilván kipróbálhatják zongorával vagy gitárral is, de egyszerűbb, ha építünk egyet, amivel jobban passzol a feladathoz.

A dolog alapját az UNTZtrument nevű midieszköz képezi, amin hősünk aki napszámban Lightroomoz, apró a célnak megfelelő, változtatásokat vitt véghez. A teljes útmutató itt található.

Ha van forrasztópákád és nem félsz használni, jó szórakozást!

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390