Fotósopp fordítás

Előljáróban csak annyit, hogy készül nektek új olvasnivaló, hogy mi azt még nem árulom el. Ezt most nem én írom, csak a fordítást csinálom és ez ügyben szembesültem egy-két rendkívül érdekes fordítással a magyar nyelvű Photoshop CS4 felületén. Ez bizonnyal nem újdonság azoknak akik a szoftvert magyar nyelven használták eddig is, én azonban biztos vagyok benne, hogy ha kész a könyv a magyar változatnak híre hamva sem marad a gépemen.

Kezdjük azzal, hogy nem is sikerült az összes stringet lefordítani:

Aztán jön az a fordítás amin sírva röhögtem, a Bridge gyári beépített kulcsszavai, az angolban abc sorrendben: Birthday, Graduation, Wedding. Hogy mi okozhatta a harántimpulzust a szoftver felületének fordítójánál, nem tudom, talán a Graduated Filter, de az meg fokozatos szűrőnek van fordítva.

Aztán, nem hiszem hogy „vignetta utánvágása” kifejezés létezne, de ha mégis valami olyasmit kellene jelentsen, hogy a füzetboritó cimkéjének valaki után dobása, ezzel szemben a Post Crop Vignetting a vágás utáni vignettálást jelenti, vagyis, hogy a megvágott képre fogjuk a vignettálást beállítani.

És ezek csak azok a marhaságok amiket hirtelen összeszedtem, a szoftver egész felülete telis-tele van borzasztó fordításokkal, mint a fill light ami egyértelműen derítés (esetleg derítő fény) de semmi esetre sem világos kitöltés. Brrrr. Tudom, hogy nem egyszerű egy szoftvert lokalizálni, az OpenOffice-szal elég sok munkánk volt, de ez szánalmas eredmény, főleg ha azt nézzük, hogy a képszerkesztők piacvezetőjéről van szó.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390

One comment

Comments are closed.