G’MIC for GIMP

A talányos cím egy a korábban már említett GREYCStoration nevű program és GIMP beépülő modul felhasználásával készített mindentudó szűrőgyűjteményt takarja. Persze, mint minden efféle gyűjteménynek, ennek is van egy része (nagyjából 90%), ami oly haszontalan, hogy soha se fogod használni.

Ha letöltöd és felinstallálod a programot, – amellett, hogy van neki parancssoros változata is – kapsz egy GIMP-be beépülő programot is. (A Mac OS X-es verzió nálam nem  működött, mert az X11-em régebbi mint amivel fordították a plugint, ezért Ubuntu alatt próbáltam ki, amihez van korrekt telepítő csomag.)

UPDATE: azóta feltettem egy új X11-et és nagyszerűen működik a plugin.

Az első szembeötlő dolog a felületen, hogy nem lehet az előkép méretét állítani, ezért kénytelen vagy az alul található maximize gombot megnyomni, hogy az előkép megfelelő méretűre nőjön. Ezt leszámítva a plugin meglehetősen gyorsan kirakja az előképet, főként, hogy a végleges képpel utána igen csak sokat szörcsög. 
A teszt a már ismert jégkorongos képen való zajszűrés volt és egészen jó eredményt produkált a program. Ha kiválasztod az Enhancement pontot választhatsz egy sor zajszűrési technika közül és mindegyiknél beállíthatsz egy csomó paramétert.

A zajos eredeti kép (fehéregyensúly állítás után)
Az itt következő képet anisotropic smooting technikával készítettem el, úgy a beépülő modul csak a Lightness csanornán dolgozott. (Mindkét képet megnézheted 100%-os méretben, ha rákattintasz.)
A végleges kép

Majd elfelejtettem: köszönet Szilvinek az infóért.
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390