Képkeretezés házilag

Az utóbbi időben több alkalommal is elő kellett vennem a szerszámokat, (leginkább az Alföldi Fotószalon miatt) hát gondoltam írok nektek egy rövid összefoglalót arról, hogy lehet otthon bekeretezni a fotókat.

Hogyan helyezzük el a képet?

A kép többféle módszerrel is készülhet, lehet digitális nyomat, analóg nagyítás vagy kontakt másolat, a kép elhelyezése befolyásolni fogja a keretezés menetét.

Nagyjából két iskola létezik a nyomat elkészítésére. Az első, hogy eleve akkora papírra nyomtatjuk a fotót, amekkora a keret belseje és azon helyezzük el a képet – persze esztétikusan. Ennek az az előnye, hogy nem kell szöszölni a paszpartuzással, csak bedobjuk a képet a keretbe és elé tesszük a paszpartut.

A másik, hogy kinyomtatjuk akkorára amit elbír a papír és a keretezésnél adjuk hozzá a szükséges teret, hogy lélegezni tudjon a a kép. Ilyenkor – bár kevesebb papírt pazarlunk – a keretezéskor egy csomó plusz teendőnk keletkezik. (Erről részletesen lesz szó később.)

Bármelyiket is választod szükséged lesz egy paszpartura.

Mi az a paszpartu?

A paszpartu tulajdonképpen egy vastag papír, ami eltartja a képet az üvegtől, hogy ne keletkezzenek Newton gyűrűk, ne károsodjon a nyomat a mechanikai befolyástól és mellette esztétikusabban is néz ki az egész. A paszpartu tehát a kerettől a képig terjedő rész kitöltéséért felel. A kép felé eső részét – ez már az esztétika miatt van – 45 fokos szögben szokták elvágni, hogy szépen ereszkedjen a kép felé.

Hogy csináljam?

A paszpartuzáshoz szükséged lesz:

  • egy paszpartu kartonra (jobb papír- és bármilyen képkeretező boltban kapható),
  • fémvonalzóra,
  • sniccerre,
  • ceruzára,
  • radírra és
  • paszpartu vágóra (ez egy gyakorlatilag egy 45 fokos szögben rögzített penge)
  • egy kicsi babzsákra vagy egyéb nehéz dologra ami nem tesz kárt a fotóban,
  • savmentes ragasztószalagra
Balról jobbra: Paszpartu, kép, paszpartu vágó

Először is meg kell tervezned a dolgot. Mérd le a keret belsejét és a nyomatot, majd helyezd el őket esztétikusan egymáson. Ha középre vágod az ablakot, biztosan bénán fog kinézni! Az agyunk már csak így működik. Itt találsz segítséget az úgy nevezett optikai középpont meghatározásához, vagyis, hogy hova kell tenni az ablakot ahhoz, hogy a néző úgy gondolja, épp jó helyen van.

Most vágd ki szikével a megfelelő méretű paszpartut kétszer (az egyik az eleje, másik a háta lesz, ha a kép kisebb mint a paszpartu), majd jelöld rá egy puha ceruzával az ablakot. (Így ha pontosan dolgozol mindkét oldalon 2mm-rel rá fog lógni a képre a paszpartu, ha nem akkor is van remény, hogy nem fog kilógni a fehér papír.)

Az ablak kivágása trükkös dolog, kell hozzá némi gyakorlás. Többféle paszpartu vágó létezik, azuntitled00013.jpg enyém egy egyszerű darab és kell neki vagy tíz oda-vissza tolás amíg átvágja a múzeum kartont (ami egy szimpla fehér 2mm-es nagyon kemény papír és némileg olcsóbb mint a paszpartu karton). A legfontosabb, hogy nagyon figyelj arra, hogy a sarkokon ne szaladjon túl a penge, mert akkor látszani fog egy vékony vonal, ahol belevágtál, ami elég zavaró tud lenni.

Ha ez kész, radírozd ki a vonalakat, tedd egymás fölé a két paszpartu karton darabot és ragaszd össze őket a tetejüknél egy ragasztószalag csíkkal úgy, hogy a végén egymásra lehessen hajtani őket. Helyezd el a képet az ablakban, majd tedd rá a babzsákot, hogy ne tudjon elmozdulni és hajtsd fel az ablakos darabot.

Vágj 3-4 rövidebb ragasztószalag csíkot és ragaszd őket a fotó felső részén belülre, hogy nagyjából egy ragasztószalag szélességű rész a kép felett legyen majd ezeket a kis füleket ragaszd le keresztbe az alap paszpartura. Vedd el a súlyt és hajtsd vissza az ablakos paszpartut a helyére. Kész is vagy, már csak be kell tenni a keretbe.

Milyen a jó keret?

Vannak lehetőségek a keret házilagos gyártására (én például nyomtattam már többféle keretet is, de ha van asztalos műhelyed otthon akkor fából is készíthetsz), azonban a legegyszerűbb boltban megvenni.

Egyedileg tervezett és nyomtatott képkeret 9x12cm-es direktpozitívhoz

A jó keretben üveg van. Az igazán jó keretben tükröződésmentes (vagy múzeum) üveg van. Semmiképp se vegyél olyan keretet amiben PE (polietilén) lap van üveg helyett, mert nagyon hamar karcolódik és bazi ronda lesz.

Ha számít az ár, használj klipszes keretet az sokkal olcsóbb mint a normális és tuti üveg van az elején. Annak idején az Akár a vérszolpó denevérek c. kiállításomon az 50x50cm-es fotók klipszes keretben voltak (többek között azért, mert nem igazán tudtam volna kigazdálkodni 18db 70x70cm-es keretet a hozzá tartozó paszpartukkal együtt).

Anyagilag a legjobban úgy jössz ki, ha veszel olcsó kereteket az Ikeában vagy a JYSK-ben és vágatsz bele normális 2mm-es üvegeket. De vásárlás előtt jól nézd meg ezeket a kereteket, mert nem a legjobb a minőségellenőrizés a kínai gyárban és hajlamosak a sarkoknál szétcsúszni. Mi 20%-al többet szoktunk venni mint ami épp kell és akkor van esély, hogy elég lesz :)

Ha a minőségre hajtasz, akkor használj alumínium keretet múzeumüveggel. Méretre gyártva (Nielsen profilból), egy 30×40-es keret, antireflex üveggel, 15 000Ft körül mozog.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1388