Napos 16-os

A „napos 16-os” az a szabály amit régen a filmek dobozára rajzoltak (hogy fénymérő nélkül is meghatározható legyen a helyes expozíció) és azt mondja ki, hogy közvetlen napsütésben F16 rekesz esetén a helyes záridő 1/ISO, vagyis ISO 100-as film esetén 1/100s (a gyakorlatban az ehhez legközelebbi 1/125s). Bárányfelhők esetén egy fényértékkel kevesebb (1/60s), erős felhőzet esetén 1/30s, esőben még egy fényértékkel kevesebb (1/15s) stb. Tengerparton és hó esetén ehhez egy-két fényértéket hozzá kell adni.

Természetesen, ha mondjuk F8-es rekesszel szeretnél dolgozni (ami két fényértékkel több mint az F16), akkor a jó expozícióhoz minden esetben két fényértékkel kisebb expozíciós időt kell választani, vagyis közvetlen napsütésben 1/125s helyett 1/500s és így tovább.

Az illusztrációt Gyulustól vettem kölcsön és az adtok ISO50-nek felelnek meg. Nézzétek meg az egyperces fotótanfolyamot, érdemes.

Ha a napos 16-t kell használnod „fénymérésre”, érdemes az árnyékokat figyelni. Ha erős éles szélű árnyékok vannak az a követlen napsütést jelenti, ha erős árnyékok rajzolódnak, de a szélük elmosódott akkor bárányfelhős idő van, ha még épp látszanak az árnyékok, akkor felhős.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390