Pajtás – Analóg Hipstamatic

A Pajtás fényképezőgépet a magyar Gamma művek gyártotta az ötvenes évek közepétől. Ez a darab 1955 november 10.-én – vagyis 64 éve – jött ki a gyárból. Ehhez képest kitűnően működik.

Igazság szerint nincs is sok minden ami elromoljon rajta, van három rekesz (f8, f11, f16) és két záridő (1/25 és B), meg egy cseles szerkezet ami nem hagy ismételten exponálni egy már leexponált kockára (az útmutató szerint: zárgátló). A rekesz és a záridő az objektív alatt található tárcsákkal állítható és ezzel le is zártuk a technikai részleteket.

A gép mint mondtam faék egyszerű és amint azt a fenti adatokból a vájt szeműek kiolvashatják:

  1. ISO25-ös filmhez tervezték (a napos tizenhatos remélem megvan…)
  2. gyakorlatilag lehetetlen bemozdulásmentes képet készíteni vele állvány nélkül.

Az objektív – gyári adatok szerint – 8-as rekesz mellett (ez a portré állás :) 4,5-40m-ig, 16-os rekeszen 3m-től végtelenig rajzol éles (na jó középen éles a szélek felé erősen éltelenedő képet).

A gép érdekessége, hogy a film nem síkban fut, hanem egy hengerpaláston, a magyar mérnökök valószínűleg így próbálták az optika torzítását csökkenteni, nem túl nagy sikerrel, mert az objektív rajza még így több mint sajátos. (Ahogy azt a képeken láthatod ennek a darabnak a fényzárósága is hagy némi kívánni valót maga után, bár ez inkább csak hozzáad az egyedi Hipstamatic hatáshoz, szóval nem kívánom orvosolni :)

Fotózni viszont nagyon kellemes vele, ha megfogod a „csőrét” hordszíj nélkül is kényelmesen viheted a kezedben. Ha exponáltál a kioldógomb lenyomva marad és a film tovább csévélésekor old ki a zárgátló, ilyenkor pattan ki a kioldógomb. Azért ha nagyon akarsz lehet kettőt is exponálni egy kockára, úgy, hogy a kioldógomb alatti kallantyút elforgatod kilencven fokkal a fehér pöttyre.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390