Paszpartu vágó hack

Készülök egy kiállításra úgyhogy rengeteg paszpartut kell majd vágnom a rengeteg képnek. Mivel nem voltam elégedett a felhozatallal, barkácsoltam egy kis okos kiegészítőt...

A paszpartu vágás a nemszeretem dolgok közé tartozik, mivel nagyon nehéz otthoni körülmények között szépen megcsinálni. Különösen, ha nem is paszpartu kartonnal, hanem acélkeménységű múzeumkartonnal dolgozol.

Paszpartut kétféle anyagból lehet (érdemes) készíteni. Az első a paszpartukarton, aminek papír az alapanyaga, amit külön savmentesítenek a készítés során, a második a gyapotból készült múzeumkarton. Az elsőből sokféle szín áll rendelkezésre és általában valamivel olcsóbb, a második csak fehérben van és nagyon menő. (Igazából ránézésre csak a vérprofik tudják megállapítani, hogy melyik-melyik, de te tudod és ez jó érzés :)

Az idők során két Olfa paszpartuvágóra is szert tettem, de mindkettőnek más problémája volt. Ahhoz, hogy megérts, el kell mondanom, hogy a profi paszpartuvágók úgy működnek, hogy a kés egy menetben átvágja a kartont viszont az Olfákat úgy találták ki, hogy többször oda vissza kell a vágási élen tolni-húzni mindig mélyebbre nyomva.

Az öregebb vágó úgy működik, hogy neki kell nyomni a vonalzónak és te nyomod le a kést (mindig kicsit tovább), aminek egy nagy hátránya van, mégpedig hogy nem igazán lehet egyeneset vágni vele, mert könnyen elugrik a vonalzótól, ha a papírban van egy kicsit sűrűbb rész.

Erre gondolom rájöttek a japán mérnökök is, mert a következő változatot már vonalzóval és a vonalzóban lévő vezetősínbe beakadó vágóval készítették el. Ebben a darabban viszont van még egy újítás, mégpedig az, hogy egy rugós szerkezettel automatizálták a kés nyomását a papirosra, így neked nem kell lenyomnod a vágót. Csak sajnos nem számítottak a múzeumkartonra, amihez nem elég erős a rugó és 117 csiszatolás után sem vágja át rendesen. (A megoldás, a résbe bevezetett sniccerrel való átvágás, ami valljuk meg: szuboptimális.)

Úgyhogy úgy döntöttem, egyesítem a két eszköz jó tulajdonságait és készítek egy keretet a régi vágónak, ami frankón pályán tartja, hogy nekem ne legyen más dolgom mint rátehénkedni és tolni mint az őrült.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1388