Lightroom kontrollertől a gitár pedál vezérlőig

Oké, ez nem tartozik szorosan a fényképezéshez, de ha már felemlegettem a Zeppelint, megmutatom hova jutottunk a krumplirozástól.

Szóval pár éve viccesnek tűnt, hogy krumplik segítségével lehet zenét csinálni és belevetettem magam egy MIDI kontroller készítésébe (ami mellesleg használható a Lightroom csúszkáinak állításához. Mint afféle prototípus több sebből is vérzett és – az amúgy hosszú – használat során mindenféle problémák akadtak, de legfőképp kontakthibák.

Így szétszedtem, hogy megcsináljam a forrasztásokat és … rájöttem, hogy úgyse fogom összerakni még egyszer. Viszont gyakorlatilag mindenem megvolt egy egyszerű gitár effekt vezérlő összerakásához.

Gyorsan összefoglalom azok számára akik nem járatosak az elektromos gitárok világában: ha meg akarsz szólaltatni egy elektromos gitárt, szükséged lesz egy erősítőre (igazából többre, ha többféle stílusban szeretnél játszani, mert mindegyiknek más hangszíne van), ami több százezer forintos nagyságrend. Darabonként.

(Legalább egy hangládára. Ez jó esetben egybe van építve az erősítővel, de az igazán menők külön ládákat használnak.)

Ezen felül, kelleni fognak különféle egyéb – a gitáros szakzsargonban pedálnak hívott – kütyük, amik egymás után kapcsolva befolyásolják az elektromos jel formáját és vagyis a végeredmény hangszínét. Számolhatsz ezekre is darabonként úgy ötvenezer forintot és kell legalább tíz, de szerintem sose lesz elég belőlük.

ArtBrom, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Osztasz/szorzol és rájössz, hogy játéknak elég drága (megélni meg kevesen tudnak belőle) úgyhogy kell valami egyéb megoldás, ami mint mindig a Linux. (Jó valószínűleg Windows-zal vagy Mac OS X-el is megoldható, de ahhoz gép kell nekem meg egy 15 éves Macbook porosodott a sarokban. Szóval ezért is, meg elvből is legyen már szabad szoftver.)

Nyilván kelleni fog egy külső hangkártya, meg egy jobb minőségű aktív hangfal. Ezek minden rendes háztartásban megtalálhatók, de ha mégsem lenne nem kell megijedni, annak idején a Macbook fejhallgató bemenetét használtam a Garagebanddel meg fejhallgatóval és szólt az is.

Erősítő helyett egy mesterséges intelligenciával támogatott DSP (digitális jelfeldolgozó) cuccot választottam aminek AIDA-X a neve és letölthető hozzá pár erősítő szimuláció modell. Így rögtön tudok Marshall, Peavey vagy Fender erősítőn játszani de legalábbis ahhoz nagyon hasonló hangzást kicsiholni.

Ezen felül van több száz beépülő modul, többek között gitárpedálok szimulációja is, olyanok mint az ikonikus (ezt a szót Benedektől tanultam és állítólag nagyon menő most az Interneten) Ibanez Tube Screamer vagy a Boss Metal Zone, egy sor compressor, reverb és egyéb effekt, csak győzd kiválasztani a számodra megfelelőt. Ezeket a beépülő modulokat eredetileg DAW-okba szánták, de mivel első körben nem volt cél, hogy a zenét fel is vegyem, keverjem meg ilyenek, plusz az erőforrások is végesek, egy Carla nevű egyszerű plugin hostot választottam az erősítő és az effektek összekötéséhez.

AIDA-X :: Mesa Boogie Mark III. szimuláció // heavy metal hangzáshoz
Carla plugin host és benne az AIDA-X erősítő és 4 effekt pedál. Jobbra lent látható a rendszer erőforrásainak terhelése (Intel Core2 duo processor, 4GB RAM).

Így már kijön zene a dobozból, de valahogy meg kellett oldani, hogy ne kelljen egérrel szarakodni, ha ki vagy be akarok kapcsolni egy effektet vagy állítani akarok rajta valamit. És itt jön képbe a MIDI-s kütyü – a gitár effekt pedál.

Van rajta négy lábkapcsoló, amivel négy effektet lehet ki és bekapcsolni és 4 potméter amivel 16 effekt 8 beállítását lehet vezérelni. Amikor belevágtam kicsit féltem, hogy sose lesz kész, de a doboz tervezésével, forrasztással, program írással együtt egy hét alatt megvolt.

Most kereshetek más elfoglaltságot magamnak. ;-) Lehet, hogy ideje lenne megtanulni gitározni…

16 állítható csatorna effektek beállításához (CH01 – Metal Zone) // 4 pedál kapcsoló visszajelzéssel (negyedik effekt bekapcsolva)

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390